Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kolinda Grabar-Kitarović i Gjorge Ivanov razgovarali o incidentu na makedonsko-grčkoj granici

Predsjednik Ivanov detaljno je izvijestio hrvatsku predsjednicu o navedenom pokušaju nekontroliranog ilegalnog prelaska granice preko „zelene granice“ i utapanju troje ljudi
17. ožujka 2016. u 18:42 16 komentara 517 prikaza
Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL

Predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović i makedonski predsjednik Gjorge Ivanov telefonski su razgovarali o incidentu koji se dogodio u ponedjeljak na makedonsko-grčkoj granici kada je nekoliko stotina migranata pokušalo prijeći granicu te ući u Makedoniju, pri čemu se troje ljudi utopilo, te su se složili da treba učiniti sve kako se takvi incidenti ne bi ponovili, priopćio je predsjedničin ured. 

Predsjednik Ivanov detaljno je izvijestio hrvatsku predsjednicu o navedenom pokušaju nekontroliranog ilegalnog prelaska granice preko „zelene granice“ i utapanju troje ljudi, naglasivši da je sve završeno pravovremenom i uspješnom reakcijom, bez upotrebe sile. 

Grabar-Kitarović i Ivanov složili su se kako treba učiniti sve kako se slični incidenti ne bi ponovili te je iz tog razloga predsjednik Ivanov zatražio političku i logističku pomoć Europske unije u vidu zaštitne opreme za osiguranje granica te opreme za registraciju migranata. Isto tako, zatražio je pristup bazama podataka kako bi i zemlje koje nisu članice EU mogle razmjenjivati podatke o migrantima, pojašnjava se u priopćenju.

Predsjednik Ivanov zahvalio je i hrvatskim policajcima koji se nalaze u Makedoniji, a koji su sudjelovali u uspješno provedenoj akciji, ističući da će Makedonija i dalje poduzimati sve mjere i aktivnosti za zaštitu državne granice i očuvanje nacionalne sigurnosti, posebno pazeći na humano postupanje s migrantima.

Prema priopćenju, najavio je kako će i nadalje postupati u skladu s odlukama Europskog vijeća te pratiti postupke drugih država duž migrantske rute i kako neće dopustiti ilegalne ulaska migranata u Makedoniju.

U priopćenju se također ističe da su se hrvatska predsjednica i njezin makedonski kolega složili da "migrantska ruta kroz zemlje jugoistočne Europe mora i nadalje biti kontrolirana kako bi se spriječili svi nezakoniti prelasci".

U telefonskom razgovoru su posebice ukazali i na važnost stalne komunikacije i koordinacije, posebice u kontekstu skorog sastanaka Europskog vijeća, a sve u cilju pronalaska jedinstvenog europskog odgovora na migrantsku krizu.

>> Nekoliko stotina izbjeglica probilo kordon na granici Grčke i Makedonije

krađa
Uhvaćen na djelu
Postavio kameru kako bi otkrio tko mu krade stvari iz ulaza, ali ovog lopova nije očekivao
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • kajinx:

    Seoba narodá se mora zaustaviti. To nisu izbjeglice, to je namjera da se Europa upropasti.

  • apolon:

    Veličanstvena simbioza u kojoj vječnost prodire u vremenitost ogleda se u jednoj od najljepših ...Ja sam je gledao kroz kapljice kiše ona je svjetlo što me vodi kroz noć, olujnim valovima ona me njiše, ona je ljubav što ne može ... prikaži još!, ona je ljubav što ne može proć...

  • apolon:

    Zar nije lijepa naša predsjednica?