Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posjet Australiji

Velika turneja Grabar-Kitarović pripremana pune dvije godine

Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Luka Budak Facebook
1/11
13.08.2017.
u 21:13

Zbog Brexita, članice Commonwealtha traže nove partnere u EU. Zato je ovaj posjet važan za gospodarstvo i bolju trgovinsku suradnju

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović u posjetu je Australiji i Novom Zelandu, a nakon duge 22 godine to je prvi posjet jednog čelnika naše zemlje tim državama. Tu vijest pozdravili su na mrežnim stranicama i premijeri tih zemalja. Australski premijer Malcolm Turnbull, s kojim bi se predsjednica trebala sastati, objavio je na mrežnoj stranici da Australija jako cijeni svoje srdačne odnose s Hrvatskom i podsjetio da se ove godine obilježava 25. godišnjica uspostave diplomatskih odnosa dviju zemalja.

Komore započele suradnju

– Posjet hrvatske predsjednice prigoda je za obilježavanje velikog doprinosa australsko-hrvatske zajednice australskom multikulturnom društvu. Više od 43 tisuće ljudi rođenih u Hrvatskoj živi u Australiji, a još ih 133 tisuće ima hrvatsko porijeklo – rekao je Turnbull i najavio da će s Grabar-Kitarović razgovarati o jačanju poslovnih i drugih veza s Hrvatskom.

U nedjelju se Grabar-Kitarović u Sydneyju susrela s predstavnicima hrvatske zajednice, koji mnogo rade na razvoju gospodarskih odnosa dviju zemalja. Prema podacima tamošnjeg ministarstva vanjskih poslova, u Australiji živi oko 150.000 Hrvata, a u hrvatskoj zajednici računa se da ih je oko 250.000.

Predsjednica je posjetila i Hrvatski katolički centar te nazočila svetoj misi u crkvi sv. Nikole Tavelića u parku St. John, prenio je radio na hrvatskom jeziku u Australiji. Nakon mise Grabar-Kitarović održala je kratki govor i otkrila spomen ploče pored kapelice Gospe Trsatske, koja je postavljena u čast njezina dolaska, a nakon ručka u umirovljeničkom naselju "Kardinal Stepinac" predsjednica se prošetala pozdravljajući okupljene, javlja radio.

Ona je poručila kako hrvatska vlada radi na stvaranju uvjeta za lakši povratak iseljenika u domovinu te za ulaganje u hrvatsko gospodarstvo i pohvalila  predanost hrvatskog iseljeništva u očuvanju tradicije i hrvatskog jezika, navodi se u priopćenju.

Tijekom posjeta Hrvatskom klubu "Kralj Tomislav" Grabar-Kitarović istaknula je kako je hrvatska zajednica u Australiji cijenjena, te da vjeruje kako je "to jedna od bitnih sadržajnica zašto u ovom trenutku održavamo ovaj državni posjet, što svjedoči i stalnom porastu međunarodnog rejtinga Hrvatske, a treba nam i iskustvo naših australskih Hrvata u državi i u društvu koje je demokratsko i tržišno gospodarstvo puno dulje od Hrvatske". Grabar-Kitarović je nazočila potpisivanju ugovora između Hrvatske gospodarske komore i mješovitih australsko-hrvatskih gospodarskih komora, te tom prigodom pozvala gospodarstvenike da svojim iskustvima i znanjima pridonesu razvoju Hrvatske, pri tome posebno naglasivši stratešku poziciju Hrvatske na prostoru Središnje Europe kao i mogućnosti za ulaganje u projekte na prostoru Inicijative triju mora, kaže se u priopćenju.   

Australska turneja predsjednice, uz Sydney uključuje i gradove Canberru, Melbourne, Adelaide i Port Lincoln. U Australiji je i predsjednik HGK Luka Burilović koji je potpisao Memorandum o sporazumijevanju između HGK i tamošnje četiri mješovite komore.

– To je početak jačeg povezivanja tvrtki i korak dalje u budućim odnosima, a cilj je povećati razmjenu dviju zemalja koja je lani bila na samo 27 milijuna dolara – rekao je Burilović.

Dvije godine pripreme

Posjet Novom Zelandu počinje 19. kolovoza u Aucklandu, a posjetit će i grad Wellington. Tamošnji premijer Bill English izjavio je da imaju tople i konstruktivne odnose s Hrvatskom, a najavio je brojne teme razgovora s Grabar-Kitarović, uključujući “njezino viđenje nedavnih događaja u Europi i prigodu da Novi Zeland ojača odnose s tom regijom”. Australija i Novi Zeland članice su Commonwealtha i zato zbog Brexita pojačano traže nove partnere u EU. Na Pantovčaku su rekli kako se na pripremi posjeta radilo čak dvije godine.     

Premijer Bill English priopćio je da Novi Zeland ima tople i konstruktivne odnose s Hrvatskom.

"Velika hrvatska zajednica koja je na Novom Zelandu našla svoj dom brojne godine snažno doprinosi našem gospodarstvu, kulturnom i političkom životu", kaže English i najavljuje brojne teme razgovora s Grabar-Kitarović, uključujući "njezino viđenje nedavnih događaja u Europi i prigoda da Novi Zeland ojača odnose s tom regijom". 

 

Komentara 105

DU
Deleted user
12:07 13.08.2017.

iseljenici je pitali za burdusevo zdravlje, vele da imaju jos cekova samo mora doci osobno po njih.......

Avatar dalmos Zadar
dalmos Zadar
11:56 13.08.2017.

Hrvatski narod je voli,gdje god da dode,hrvatski narod je uz nju.Vec stigle tri prijave za sukob interesa ,vojkovic,maras ,jovanovic pise indexs YU.Bravo predsjednice,dok corkan razb ija parkirana auta po ZG ti obilazis svoj narod.

HR
Hrvatska
12:10 13.08.2017.

To predsjednice nasa jos 7,5 godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije