Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Koliko trošimo na grijanje?

Ove zime unatoč velikim temperaturnim minusima ipak nisu (još uvijek) zabilježene rekordne potrošnje plina i električne energije. Puno više se trošilo, primjerice, 2012.
25. siječnja 2017. u 22:13 3 komentara 5383 prikaza
10.11.2015., Hrvatski Leskovac - Mario Pranjic obiteljsku kucu grije na drva i ne zeli uvesti plin iako su u blizini njegove ulice vec zapoceli radovi na plinifikaciji. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Potrošnja energenata u Hrvatskoj je ovih dana u značajnom porastu zbog vala hladnoće koji je zahvatio veći dio Lijepe Naše. Najznačajniji rast je u potrošnji plina i električne energije, glavnih energenata kojima se griju kućanstva.

364 mil. kWh iznosila je maksimalna dnevna potrošnja električne energije ove godine, a zabilježena je 11. siječnja. U HEP-u navode da je potrošnja električne energije u zadnjih sedam dana veća od šest do 11 posto, ovisno o danu, u usporedbi s istim danima prošle godine.

GREE klima uređaji Idealan odabir GREE klima uređaji, najbolji izbor za grijanje i na ekstremno niskim vanjskim temperaturama 23.01.2017., Zagreb - Trznica Dolac zbog hladnoce ima malo prodavaca, te su cijene vise nego inace zbog vremenskih uvjeta. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL cijene lete u nebo Zagrepčani ogorčeni: Ne znam što se događa, ali stvarno su pretjerali!

Ove zime unatoč velikim temperaturnim minusima ipak nisu (još uvijek) zabilježene rekordne potrošnje plina i električne energije. Puno više se trošilo, primjerice, 2012.

62.531 MWh iznosi rekordna dnevna potrošnja električne energije u Hrvatskoj, a zabilježena je, prema podacima HEP-a, 7. veljače 2012. godine (utorak). Lani je pak maksimalna potrošnja zabilježena 20.prosinca i iznosila je 56.790 MWh

24,3 posto porasla je potrošnja plina u cijeloj Hrvatskoj u prva tri tjedna ove godine, prema podacima RWE-a.

44 posto je evidentiran rast potrošnje plina u kućanstvima prošlog tjedna u odnosu na isti tjedan 2016. na području PPD distribucije – grada Vukovara i devet općina – Bogdanovci, Borovo, Tompojevci, Negoslavci, Tovarnik, Nijemci, Markušica, Tordinci i Trpinja.

364 mil. kWh iznosila je, prema podacima HEP-a, ukupna potrošnja plina za kućanstvo u Hrvatskoj od 16. do 21. siječnja ove godine, a to je 19,6% više nego lani u istom periodu.

 

Drvo za ogrjev

U Hrvatskim šumama kažu da se prodaja ogrjevnog drva već godinama kreće u podjednakim okvirima. HŠ raspolaže s oko 2,5 milijuna m3 drva koje se koristi za energetske svrhe:

oko 1,200.000 m3 prodaje se putem ugovora za razne oblike prerade (između ostalog i za cijepano drvo u prodaji), 600.000 m3 prodaje se energetskim postrojenjima za proizvodnju energije, a 700.000 m3 ide u maloprodaju za grijanje stanovništva

Loživo ulje

Prodaja loživog ulja u Ini je od 9. do 15. siječnja 2017. bila više nego dvostruko veća nego u tjednu prije, navode u toj kompaniji, dok je u tjednu od 16.-22. siječnja zabilježen pad prodaje u odnosu na tjedan prije. Ukupna prodaja u tom razdoblju (2.-22. siječnja) sedam posto je manja nego u istom razdoblju 2016. U Ini kažu da je listopad mjesec kad u pravilu bilježe najveću prodaju loživog ulja jer se tada potrošači pripremaju za zimu.

Toplane pojačano rade

HEP-Toplinarstvo ne očitava mjerila toplinske energije na dnevnoj ili tjednoj razini, nego se mjerila očitavaju jednom mjesečno na kraju mjeseca.

U HEP-u kažu da zbog hladnog vremena, njihove termoelektrane-toplane u Zagrebu, Osijeku i Sisku tijekom siječnja rade pojačano.

HEP uvozi samo 13% električne energije

Prema podacima za 23. siječnja 2017. godine, ostvarena potrošnja električne energije u RH iznosila je 57.944 MWh. U HEP-u kažu da je struja za pokrivanje potrošnje HEP-ovih kupaca, koji sudjeluju s 85 posto u ukupnoj potrošnji u RH, osigurana za 23. siječnja 2017. iz sljedećih izvora:

79% iz vlastitih izvora (62% iz vlastitih hidroelektrana i termoelektrana u RH, a 17% iz HEP-ova dijela NE Krško),

8% iz elektrana na obnovljive izvore unutar RH, 13% iz uvoza. U HEP-u kažu da su osigurali dovoljne količine električne energije.

>> Velikogoričane šokirali visoki računi grijanja, a SDP i HDZ se prepucavaju tko je kriv za to 

Kobe Bryant
POGINUO SLAVNI KOŠARKAŠ
Ovo je jezivo: Pogledajte što je Kobeu Bryantu predviđeno još 2012. godine
PoKRENI
PONOSNO VOLONTIRAMO
Korporativnim volontiranjem do boljih promjena u društvu
 • deda1234:

  naravni da je potrisnja plina manja.,posto 30% kocanstva koja su se grijala na plin su se vratili na drva! ja zajedno sa njima!

 • jurajuric118:

  malo su ljudi i oprezniji. ne drže termostate na 23 ili 25 nego na 20 do 21. a i izolacije su bolje kroz godine, nova stolarija itd...

 • atilla sb 1986:

  U negoslavcima treba pustit plin !