Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rezultati velikog istraživanja mišjenja

Koliko su Hrvati zadovoljni životom? Jedna regija prednjači

žena, djevojka, smijeh, zadovoljstvo, vedrina (1)
Thinkstock
29.06.2022.
u 10:55

Čak 64 posto Hrvata smatra da djeca daju smisao života, no znatno manje ih vjeruje u brak. Otprilike 40 posto Hrvata smatra da je brak nužan za sretan život, dok se 37 posto s tim ne slaže.

Agencija Promocija Plus provela je za RTL veliko istraživanje o mišljenju i osjećajima Hrvata. Tako je istraživanjem odgovoreno na pitanja gdje su ljudi u Hrvatskoj najsretniji, gdje im leže prioriteti te kako dijele poslove u kućanstvu.

Gotovo 70 posto Hrvata zadovoljno je svojim životom, dok je nezadovoljnih manje od 12 posto. Znatne razlike među spolovima nema, no primijetili su da su mlađi sretniji od starijih, pa je tako između 18 i 30 godina sreća najveća (81 posto) dok su stariji od 70 ipak nešto nesretniji (59 posto).

Geografski gledano, najzadovoljniji su Dalmatinci, njih 75 posto. Ostatak zemlje uglavnom je u prosjeku, a najmanje su zadovoljni Slavonci, no i oni imaju 62 posto zadovoljnih.

Što se tiče prioriteta, Hrvati su, izgleda, podosta složni- čak 70 posto na prvo mjesto stavlja obitelj. Od ostalih izbora pojavljivali su se religija (7,6 posto), slobodno vrijeme (7 posto), prijatelji (6,8 posto), posao (6,4 posto) i politika (5,4 posto). Čak 64 posto Hrvata smatra da djeca daju smisao života, no znatno manje ih vjeruje u brak. Otprilike 40 posto Hrvata smatra da je brak nužan za sretan život, dok se 37 posto s tim ne slaže.

Kada smo već kod braka i ljubavi, možemo se pohvaliti relativno modernim stajalištima. Više od 55 posto Hrvata smatra izvanbračnu zajednicu jednako vrijednom kao brak (ne slaže se 26 posto), a gotovo 62 posto smatra da je prihvatljivo stajalište da žene ne žele brak ali da odgajaju djecu kao samohrane majke.

Nismo puno napredovali po pitanju istospolnih zajednica. 

Protiv mogućnosti da istospolni parovi usvajaju djecu je gotovo svaki drugi Hrvat (47,6 posto). Svaki treći smatra da bi trebali imati tu opciju (32,8 posto), a 19,6 posto se niti slažu niti ne slažu, odnosno nemaju stajalište o tome. Hrvati su podijeljeni i po pitanju jesu li istospolni parovi koji nemaju djecu obitelj. Da jesu smatra 41,9 posto ispitanika, dok se njih 37,5 posto ne slaže. 

Približavamo se jednakosti i na polju karijera, pa tako 70 posto Hrvata ne smatra da je muževa karijera bitnija od ženine, no istraživači su primijetili generacijsku razliku po ovom pitanju- stariji od 60 i dalje uglavnom smatraju da je mužev posao bitniji.

Tradicionalna mišljenja još uvijek se zadržavaju u kućanstvu: gotovo svaki treći Hrvat smatra da žena treba prije svega pružiti toplinu i emociju, a muškarac snagu i financije. Istraživači napominju da je ovaj stav znatno češći među starijima i manje obrazovanim građanima u manjim sredinama.

Barem na papiru, više od 67 posto građana smatra kako ne postoje muški i ženski kućanski poslovi, no važno je napomenuti da je u ovoj statistici 80 posto žena, ali samo 52 posto muškaraca. No, ipak smo prešli 50 posto.

Istraživači su postavili i pitanje o pobačaju, a rezultati pokazuju da trećina Hrvata smatra da žena nema pravo sama odlučiti, dok 42 posto tvrdi da žena ima to pravo.

Rezultati ukazuju na polarizaciju hrvatskog naroda na više fronti; prema dobi, spolu i obrazovanju.

NAPOMENA: Ekskluzivno terensko istraživanje za RTL je provela agencija Promocija plus od 23. svibnja do 15. lipnja na uzorku od 1054 ispitanika u cijeloj zemlji. Standardnu grešku je +/- 3,02 posto i razinu pouzdanosti od 95 posto.

Komentara 5

Avatar Mudlin
Mudlin
13:57 29.06.2022.

Ma zamisli autentičnost veeeelike ankete, urađene na "čak" 1000 stanovnika u odnosu na 4 milijuna. 0,025 % stanovnika nam stvara sliku, naručenu sliku vjerojatno, sa malo poticaja i iz komšiluka?

RE
reborn
11:25 29.06.2022.

Uvjeren sam kako većina smatra da je prihvatljivo stajalište da žene ne žele brak a djecu odhranjuju kao samohrane majke, kao što i većina smatra da je djetetu potrebna i majka i otac. Ovisno tko naručuje anketu prikladno odabire jedno od ova dva suprotstavljena pitanja kako bi "čim više vode teklo na njegov mlin". Ističem kao primjer manipulacije javnim mišljenjem.

Avatar istovari
istovari
12:13 29.06.2022.

Volim život ali nažalost to nije obostrano.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije