Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
16.07.2016. u 22:00

Najveća je odgovornost za boljitak HDZ-a na Plenkoviću koji će morati biti spreman i na mnoge udarce izvan, ali i unutar stranke

Andrej Plenković prema dosad napravljenom prototip je modernog političara koji bi trebao donijeti neke nove političke vjetrove u Hrvatsku. Njegova dosadašnja karijera nema mrlja i odvijala se prema onoj staroj narodnoj poslovici “tiha voda brijege dere”. Svih ovih godina nisu se mogle čuti njegove neodmjerene izjave, vrijeđanje političkih suparnika, a i o događanjima unutar HDZ-a redovito je govorio umjereno, ali ne izbjegavajući prozvati i najodgovornije.

I danas se mnogi sjećaju kako je Plenković “prozvao” Tomislava Karamarka, i to u vrijeme dok se velika većina stranačkog članstva zaklinjala u sada već bivšeg čelnika HDZ-a. Sve to vrijeme Plenković je napredovao, izgrađivao se i profilirao.

Ipak, sve ono što je Plenković do sada radio vrlo brzo će postati manje važno jer su pred njim mnogo veća politička iskušenja. Dovoljno je reći kako Plenković postaje predsjednik HDZ-a u vrijeme jedne od najvećih političkih kriza u ovoj stranci koja je još jednom protresla i same njene temelje. Rejting stranke već je tjednima u padu, zaostatak za SDP-om sve je veći, a uoči prijevremenih parlamentarnih izbora ostali su i bez HSS-a kao stalnog koalicijskog partnera.

Međutim, prava Plenkovićeva noćna mora strah je od otkrivanja novih mogućih afera koje bi dodatno protresle stranku. Zbog svega navedenoga, a i mnogo toga što nije, Plenković će gotovo izvjesno postati jedan od predsjednika HDZ-a koji će biti posebno zapamćen. Njegove odluke kao predsjednika HDZ-a odredit će budućnost stranke na čije će čelo zasjesti, a o njima će ovisiti hoće li ta stranka krenuti prema oporavku i naprijed ili nastaviti svoj pad do daljnje marginalizacije.

Prvi veliki ispit za Plenkovića bit će prijevremeni izbori na kojima HDZ realno teško može očekivati nekakav značajniji izborni rezultat. Upravo stoga pred Plenkovićem je povijesna šansa da u HDZ-u posloži stvari kako treba i pozicionira ga kao stranku centra, i to tako da prestane koalirati sa strankama desnice čemu smo svjedoci zadnjih godina. Na Plenkoviću je i da pod cijenu unaprijed izgubljenih izbora odluči da HDZ na izbore izađe samostalno. Samo tako vrh stranke imat će pravu informaciju o tome koliku potporu zapravo HDZ uživa u narodu. Preduvjet svemu tome je da se Plenković konačno riješi starih i potrošenih stranačkih kadrova od kojih su tijekom godina mnogi opterećeni raznim aferama.

Umjesto njih prednost bi trebali dobiti mladi i obrazovani stranački kadrovi kakvih u stranci zasigurno ima, ali i koji ne mogu isplivati od kadrova naviknutih na saborske i druge privilegije. Hoće li i krenuti u tom smjeru, vidjet će se već na ovim izborima kada HDZ objavi svoje izborne liste. To bi bili pravi pokazatelji kako se HDZ promijenio i modernizirao što bi zasigurno i birači znali prepoznati, a onda i honorirati na izborima. Najveća odgovornost u svemu tome je na Plenkoviću koji će morati biti spreman i na mnoge udarce izvan, ali i unutar stranke. Ne treba sumnjati da će neki, zbog raznih razloga, a prije svega onih osobnih, krenuti s podmetanjem Plenkoviću. 

>> Plenković će HDZ voditi iz Bruxellesa ako izgubi izbore?!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije