Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJBOLJA PROCJENA

Katastrofa u ruskoj vojsci: Amerikanci objavili procjene gubitaka u ratu od prosinca

A doll is seen among graves  which Ukrainian officials say is a civilian  mass grave, in the newly recaptured town of Lyman
Foto: ZOHRA BENSEMRA/REUTERS
1/5
02.05.2023.
u 10:19

Na temelju brzorastućeg broja grobova koji se pojavljuju na grobljima diljem zemlje, pravi broj poginulih pripadnika ruskih snaga u Ukrajini vjerojatno iznosi više od 41.000 ljudi

Od početka ruske agresije na Ukrajinu kalkulira se brojem poginulih vojnika na obje strane. Prema najnovijim procjenama SAD-a, više od 20.000 ruskih vojnika ubijeno je u borbama u Ukrajini od prosinca prošle godine, dakle u četiri mjeseca, a 80.000 ih je ranjeno. Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby te je podatke objavio pozivajući se na nedavno deklasificirane obavještajne podatke.

Čak polovica mrtvih bili su pripadnici plaćeničke privatne vojske Wagner koja se namjerila na grad Bahmut koji pokušava osvojiti. Veći dio grada je već pod ruskom okupacijom, no Ukrajinci drže njegov zapadni dio. Šefu Wagnera Jevgeniju Prigožinu taj je grad važan na simboličnoj razini jer je radi i o ugledu i reputaciji njegove vojske. Zato i proziva Kremlj da mu ne šalje dovoljno oružja, a priprijetio je i da će se povući i snage preusmjeriti u Mali.

- Rusija nije uspjela zauzeti nikakav pravi strateški i značajan teritorij. Procjenjujemo da je Rusija od prosinca pretrpjela više od 100.000 žrtava, uključujući preko 20.000 ubijenih – rekao je Kirby. No, te brojke ne mogu se potvrditi iz neovisnih izvora, pa se strani mediji koji su prenijeli vijest ograđuju uz napomenu da brojke Moskva nije komentirala. Kirby nije iznio procjene o broju žrtava na ukrajinskoj strani.

Reuters je prije mjesec dana objavio da je 354.000 ruskih i ukrajinskih vojnika ubijeno ili ozlijeđeno u ratu u Ukrajini, prema nekim američkim obavještajnim dokumentima, no ni te brojke nije moguće neovisno potvrditi. Prema procjeni američke obavještajne agencije, Rusija je od početka rata do tada pretrpjela između 189.500 i 223.000 gubitaka, uključujući između 35.500 i 43.000 ubijenih. Ukrajina je zabilježila između 124.500 i 131.000 ukupnih gubitaka, s time da je između 15.500 i 17.500 ubijenih u akciji.

BBC je 14. travnja objavio da je Rusija izgubila čak 1820 vojnika u Ukrajini u samo dva tjedna, što je najveći broj žrtava zabilježen u tom vremenskom razdoblju od početka invazije. BBC se pozvao na podatke koje je prikupio u suradnji s neovisnom ruskom novinskom kućom Mediazona. Ukupan broj poginulih ruskih vojnika u Ukrajini koji su uspjeli provjeriti dosegnuo je prije mjesec dana 20.451. Trećinu čine neprofesionalni vojnici, uključujući dragovoljce, plaćenike i one koji su unovačeni kao dio mobilizacije diljem zemlje.

Na temelju brzorastućeg broja grobova koji se pojavljuju na grobljima diljem zemlje, pravi broj poginulih pripadnika ruskih snaga u Ukrajini vjerojatno iznosi više od 41.000 ljudi, procijenio je prije mjesec dana BBC i naveo da je ukupan broj ruskih žrtava, uključujući nestale i ranjene, vjerojatno veći od 184.000. Za svaku potvrđenu smrt računa se da su još tri i pol vojnika ranjena.

VIDEO Veliki požar na skladištu goriva na Krimu guta sve pred sobom

Ključne riječi

Komentara 35

Avatar Make my day
Make my day
11:53 02.05.2023.

Ako lažu Rusi ne lažu groblja.

ZI
ziva___istina
11:07 02.05.2023.

Kad pametan covijek dobije informacijiu postavi si tri pitanja. 1. tko mi je dao tu informaciju. 2. zasto mi je dao tu informaciju, 3. koja je ta informacija.

Avatar bimbopus
bimbopus
14:42 02.05.2023.

Mrtvi su mrtvi i gubitak za jedne i druge , svaki ubijen ima iza sebe obitelj , prijatelje koji če za njime žaliti , plakati i gojiti mržnju prema onome tko ga je ubio . Da ne spominjemo ruševine domova , infrastrukture , industrije ovaj nepotreban sukob je bilo moguće izbjeći naravno da je bilo volje i htijenja onih koji na tom sukobu zaradjuju i pameti u glavi učesnika .......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije