Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INCIDENT U SPLITU

Koliko je klor u bazenima opasan za zdravlje?

Zabok: Roditelji djece otrovane na bazenima u Tuheljskim Toplicama
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
1/3
09.02.2024.
u 15:16

Stručnjaci tvrde da se zbog klora u bazenu ne treba brinuti. "Čak i osobe koje svakodnevno odlaze plivati na bazen, pri čemu prosječno progutaju oko 100 mililitara klorirane vode, ne moraju strahovati od negativnih posljedica", kaže Christian Hoera iz njemačke Agencije za zaštitu okoliša.

Nakon što je u petak u popodnevnim satima u prostorijama jednog splitskog hotela došlo do curenja klora, zbog čega je pet osoba završilo u bolnici, mnogi su se zapitali u kolikoj mjeri klor u bazenskoj vodi šteti zdravlju.

Stručnjaci tvrde da se zbog klora u bazenu ne treba brinuti. "Osoblje koje se brine o javnim bazenima redovito provodi kontrolu vode kako ne bi došlo do zdravstvenih problema korisnika", kaže Christian Hoera iz njemačke Agencije za zaštitu okoliša. "Čak i osobe koje svakodnevno odlaze plivati na bazen, pri čemu prosječno progutaju oko 100 mililitara klorirane vode, ne moraju strahovati od negativnih posljedica", dodaje Hoera.

Oštar miris, što ga ljudi općenito povezuju s mirisom klora, ne potječe od klorirane vode, nego od nusproizvoda kemijskih reakcija s klorom, a jedan od njih je trikloramin koji najviše utječe na karakterističan miris na klor. Njemački znanstvenici ističu da klor sam po sebi nije toliko štetan, no da se prilikom miješanja sa znojem, urinom, bakterijama i tjelesnim uljima razvija taj kemijski spoj koji stvara probleme. Preporuka je zato prije ulaska u bazen temeljito se istuširati i oprati sapunom i vodom da bi se s tijela i lica uklonila šminka i ostali kozmetički preparati koji izazivaju neželjene reakcije prilikom spajanja s klorom.

Postupkom dezinfekcije bazenske vode kloriranjem u toj se vodi uz trikloramin stvaraju znatne količine drugih neželjenih nusprodukata: aldehid, trihalometan i ostali halogenirani ugljikovodici. Neki znanstvenici vjeruju da je upravo trikloramin glavni krivac za razvoj astme kod djece koja redovito koriste bazene.

VEZANI ČLANCI:

U bazenima za kupanje, bez obzira na to rade li sezonski ili tijekom cijele godine, obvezno je jedanput godišnje pročistiti cijeli protočni sustav, uključujući i bazene, potpuno ih isprazniti, očistiti, isprati, napuniti i hiperklorirati u trajanju od dva sata.

Redovita dezinfekcija bazenske vode obavlja se automatskim klorinatorom s redukcijom pH-vrijednosti, čiji rad kontrolira stručna osoba. Dodano dezinfekcijsko sredstvo treba ravnomjerno raspodijeliti u cijelom bazenu. Koncentracija slobodnog rezidualnog klora treba biti u rasponu od 0,12 do 1,02 mg/l, a voda u predbazenima (dezbarijerama) mora biti hiperklorirana ili obvezno sadržavati dezinfekcijsko sredstvo, pisala je ranije Hina.

Zabok: Roditelji djece otrovane na bazenima u Tuheljskim Toplicama
1/17

Inače, što se tiče incidenta u Splitu, iz hotela su kazali da je tijekom iskrcaja kemikalija za bazen, u podruskom dijelu hotela, došlo do prolijevanja vjerojatno tekućine na bazi klora, nakon čega se proširio snažan miris. Iz hotela je evakuirano stotinjak osoba, uglavnom zaposlenika.

Na Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu (OHBP) u splitskoj bolnici primljeno je dosad pet osoba, prve dvije bile su muškarac (60) i žena (20). Muškarac je razvio simptome otežanog disanja i nadražajnog kašlja, obrada nad njim još traje i izvan je životne opasnosti. U bolnici kažu da će, s obzirom na nalaze, muškarac biti zadržan na bolničkom liječenju radi daljnje opservacije i promatranja kliničkog stanja. 

Dvadesetogodišnjakinja je zaprimljena na obradu, ali s vrlo blagim simptomima i po završetku obrade će biti puštena na kućnu njegu. Nakon prve dvojice otrovanih, na OHBP su se javile još tri osobe, među kojima je i dvoje učenika koji su bili na praksi u hotelu. Radi se o dječaku starom 16 godina i djevojčici od 17 godina koji su zaprimljeni na hitni pedijatrijski prijem sa simptomima mučnine, povraćanja i osjećajem gušenja. Nakon obrade bit će pušteni na kućnu njegu, doznaje Hina u bolnici.

Policija je osigurala mjesto događaja. Sve evakuirane osobe, zaposlenici i gosti, napustili su područje oko hotela. U cilju prevencije i zaštite građana od štetnih emisija zatvoren je dio ceste na južnoj strani hotela na Putu Radoševca. Kada se za to ispune uvjeti, na mjestu događaja obavit će se očevid.

VIDEO Nesreća u centru Zagreba: Srušila se skela

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije