Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GONG UPUTIO APEL

Koliko je još Borasa cijepljeno preko reda: Potrebna je evidencija raspodjele cjepiva

Zagreb:  Sveučilišta u Zagrebu o postupanju u vezi s koronavirusom
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/3
11.02.2021.
u 11:20

Gong snažno podržava kampanju cijepljenja protiv Covida 19, govore, ali objavu podataka o raspodjeli cjepiva smatraju nužnom

Slučaj rektora Damira Borasa koji se cijepio preko reda, srozavši svojim traženjem privilegiranog statusa još jednom ugled Sveučilišta, otvara pitanje broja onih koji su se ugurali u povlaštenu skupinu, ali i ukazuje i na slabosti u upravljanju pandemijom koronavirusa, objavio je u svom priopćenju u četvrtak Gong.

Kako govore, traže od Vlade i Ministarstva zdravstva objavu podataka o raspodjeli cjepiva, gdje bi se transparentno mogla vidjeti evidencija svake ustanove i koliko je cjepiva zatražila.

- U vremenima kada više od 700.000 starijih i bolesnih građanki i građana čeka na svoj red za cijepljenje, koji je uzrokovan zastojem u isporuci na europskom nivou, nužno je da vlast transparentno pruži podatke o pravednoj raspodjeli i korištenju cjepiva kako bi svi zadržali strpljenje, govore.

Iako je u planu cijepljenja bilo navedeno da su prioritetne skupine u prvom krugu cijepljenja isključivo zdravstvenici i djelatnici domova za starije, krug se proširio i na članove i članice Vlade, saborske zastupnike i zastupnice, suce i sutkinje Ustavnog i Vrhovnog suda, što se pravdalo javnom promocijom važnosti cijepljenja. Međutim, slučaj Boras sugerira da je bilo onih koji su se ubacivali preko reda, i mimo kruga izabranih institucija.

Gong snažno podržava kampanju cijepljenja protiv Covida 19, govore, ali objavu podataka o raspodjeli cjepiva smatraju nužnom.

- Jedanaest mjeseci kasnije nemamo objedinjene službene podatke o nabavi opreme bez javne nabave žurnim postupcima, osim onih podataka koji su procurili u medije, dodaju.

- Kao što je za pobjedu nad pandemijom potrebno da se cijepi većina stanovništva, za demokraciju je važno povjerenje građana i jasni dokazi da se na krizu odgovara planski, sukladno jasnim i opravdanim kriterijima, bez privilegiranog pristupa koji se ostvaruje ulaskom odabranih pojedinaca “na sporedni ulaz”. Svako postupanje protivno ovim načelima dodatno će umanjiti povjerenje građanki u institucije kao provoditelje smislene politike, naštetiti demokratskoj kulturi i proizvesti otpor mjerama očuvanja javnog zdravlja, govore.

Komentara 2

CV
cvetkovic
12:43 11.02.2021.

tko je taj gong ...

DU
Deleted user
13:19 11.02.2021.

Ja im svima prepustim svoj red, kad na njega dođem. Samo, ne mogu se odlučiti, da li političarima, sutkinjama i sucima ili Soroševcima, kad ću imati pravo samo na jednu špricu tog eksperimentalnog nektara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije