Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skupljaju potpise za smjenu rektora

Burilović sazvao Savjet, hoće li dopustiti rušenje Borasa?

Damir Boras
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
11.02.2021.
u 06:27

Sveučilišni savjet u petak će zatražiti i da se prorektoru Anti Čoviću uruči otkaz

U petak u podne zakazana je sjednica Sveučilišnog savjeta, tijela koje je odgovorno za zakonitost rada zagrebačkog sveučilišta, a čiji je predsjednik Luka Burilović, ujedno predsjednik Hrvatske gospodarske komore. Bit će to sjednica na kojoj će se, po svemu sudeći, Damir Boras početi opraštati od svoje rektorske funkcije.

Napokon natječaj za FF?

Ili barem, kako neslužbeno doznajemo, popušta moć koju ima i nad Senatom i nad samim zagrebačkim sveučilištem jer prvi put u dugoj Borasovoj vladavini postoji politička volja za njegovu smjenu. Naime zbog afera s prihodima koje zaradi u raznim povjerenstvima i ulogom HGK općenito, sam Burilović više si ne može dopustiti pogreške i mora djelovati. Najbrži način da opravda svoju zaradu u raznim povjerenstvima jest potez sa Sveučilištem što će mu ujedno i omogućiti “povratan udarac” za rasprave o potrebi i važnosti djelovanja Hrvatske gospodarske komore.

Upravo Sveučilišni savjet koji uz Burilovića broji još 11 članova među kojima su, između ostalih, i akademkinja Milena Žic Fuchs, Joško Klisović kao predstavnik Sabora, Darinko Bago, predsjednik Uprave Končar-Elektroindustrije, akademik Mirko Orlić, akademik Željko Reiner, gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok, imenovana članica Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević, u petak će konačno prionuti poslu i od samog rektora Borasa zatražiti konkretne poteze. Tako će, prema neslužbenim informacijama, donijeti zaključke po kojima će Boras morati ispraviti sve ono što mu se posljednjih godina stavlja na teret i zbog čega je, upozoravali su to brojni profesori i dekani, srozan ugled Sveučilišta u Zagrebu. Među zaključcima se tako očekuje da vršitelj dužnosti dekana na Filozofskom fakultetu Miljenko Šimpraga, kojeg je na tu poziciju postavio sam Boras, konačno raspiše novi natječaj za dekana Filozofskog i time završi svoje razdoblje privremenog vodstva te ustanove. Sveučilišni savjet trebao bi na tome sastanku zatražiti i da se ukine počasno zvanje emeritus profesoru kojeg su studentice optužile za seksualno zlostavljanje, ali i zatražiti da se prorektoru Anti Čoviću, dobrom Borasovu prijatelju koji puni 71 godinu, konačno uruči otkaz jer je zbog dobi odavno trebao biti u mirovini. Upravo zbog Borasa i zahvaljujući njemu Čović, umjesto u mirovini, uživa u dvije funkcije. Takav pritisak Sveučilišnog savjeta evidentni je Borasov poraz. On opcija više nema, jer je djelovanje toga tijela ohrabrilo i članove Senata da ovih dana počnu među sobom skupljati potpise za Borasovu smjenu kao jedini koji zakonski mogu smijeniti rektora.

Naime, do sada su članovi Senata osim desetak iznimaka ignorirali problematiku, podržavali Borasove poteze, držali mu većinu u svim njegovim odlukama, a sada shvaćaju da su i sami postali sudionici i da javnost više ne trpi propuste na Sveučilištu, pa se ovih dana međusobno sastaju i zovu kako bi bili sigurni da od njih 70 ima potrebnih 35 za pokretanje smjene rektoru. Težak je to posao, kažu naši izvori, jer teško nakon svega jedni drugima vjeruju.

Sjednicu neće sazvati sam

Sasvim je jasno da Boras neće sazvati sjednicu Senata na kojoj je unaprijed točka o njegovu razrješenju, uostalom na sjednicama u Borasovoj režiji nema rasprave, one se održavaju mailom. Stoga je ovo jedini put da upravo na sastanku u petak Sveučilišni savjet, koji na to ima pravo, sazove sjednicu na čiji dnevni red je uvrštena smjena rektora Borasa.

Nakon toga na potezu su članovi Senata. Oni na takvoj sjednici donose konačnu odluku o sudbini rektora Damira Borasa – posljedično i o sudbini svih njegovih kadrova, pa i onih koji rade dobrano iznad zakonskog roka za mirovinu poput prorektora Čovića. I do sada su članovi Senata donosili sudbinske odluke Sveučilišta, samo je većina uglavnom šutke trpjela čitav niz nepravilnosti – posvjedočila je to za Večernji list prije nekoliko dana Vesna Vlahović Štetić, članica humanističkog područja Senata, od načina na  koji su su osiguravali novaci za pojedine fakultete ili koefcijenti za nužna zapošljavanja i napredovanja.

Osobito manji fakulteti koji isključivo ovise o takvim donacijama. Taj začarani krug mogao bi, budu li članovi Senata hrabriji nego  dosad, uskoro mogao biti prekinut.

Komentara 72

DU
Deleted user
06:35 11.02.2021.

burilovic predsjeda savjetu koji odlucuje o rektoru zg sveucilista...???....srozan ugled zg sveucilista a di nece sa ovakovim ustrojem i upravljanjem...???zg sveuciliste treba organizirati na suvremen nacin.....

MI
mijica123
06:43 11.02.2021.

Kad sam ssada pročitala tko sjedi u savjetu sveučilišta muka mi je. I Sveučilište u Zagrebu, najkvalitetniju visokoobrazovnu ustanovu u svim držsvama koje su bile na ovim prostorima uspjeli su upropastiti. Ima li išta što će u ovoj zemlji preživjeti teror podobnih i pogodnih režimskih ljudi?

LI
linkser2
07:03 11.02.2021.

"zakazana je sjednica Sveučilišnog savjeta, tijela koje je odgovorno za zakonitost rada zagrebačkog sveučilišta, a čiji je predsjednik Luka Burilović, ujedno predsjednik Hrvatske gospodarske komore!!!!!"....sprdačina od države, banana slučajna država,pa čovjek je pojeo 3 puta ćevape u Banja Luci i dobio diplomu i on predsjeda savjetom, fuj!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije