Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KREŠIMIR BUŠIĆ:

Kolijevka bunjevačkih Hrvata su Hercegovina i Dalmacija, ikavci su...

'05.10.2011, Subotica,Srbija - Razgovor s Hrvatima i Bunjevcima o razlozima sukobljavanja, ne suradnji, zasto se na popisu stanovnistva ne zele izjasniti kao Hrvati. Ulaz u Suboticu. Photo: Marko Mrko
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
1/2
14.10.2016.
u 19:48

Hrvati i Bunjevci su jedan te isti narod, ali uvijek se time manipuliralo – kaže Krešimir Bušić koji je magistrirao i doktorirao na tu temu

Krešimir Bušić, koji je magistrirao i doktorirao na temu Bunjevaca i Hrvata, kaže kako se na prostoru Sombor-Subotica-Baja Hrvati i Bunjevci prvi put spominju početkom 13. stoljeća tijekom prve migracije Hrvata izvan našeg etničkog prostora, ali ne kao Bunjevci, nego kao Dalmatini.

On kaže da se najviše Bunjevaca na taj prostor doselilo naselio nakon oslobođenja od Osmanlija, koncem 17. stoljeća. – Hrvati i Bunjevci jedan su te isti narod, a ovo što se događa dijelom je plod politike, ali i neistraživanja te teme.

Dovoljno je reći kako su se kao bunjevački Hrvati izjašnjavali Ivan Meštrović, Ante Starčević, Antun Gustav Matoš, Ante Pavelić, Mile Budak… Svi oni govorili su ikavicom, a ikavica kao govor dolazi s prostora gdje žive Hrvati – kaže Bušić.

Kolijevka Bunjevaca su zapadna Hercegovina i kontinentalna Dalmacija odakle su se naselili na područja Velebita, dijelove Like, Gorskog kotara, a poslije i Vojvodine i Podunavlja. Bunjevaca najviše ima u velebitskom području i sjevernoj Bačkoj te u Lici, istočnoj Slavoniji i zapadnom Srijemu.

U Vojvodini ih je najviše u Subotici i Somboru. Bušić kaže da su prve manipulacije s Bunjevcima počele krajem 19. stoljeća i nastavljene su sve do danas, a Bunjevci se ponovno kao zasebna nacionalna manjina počinju spominjati 80-ih godina prošloga stoljeća u vrijeme režima Slobodana Miloševića.

Bunjevački Hrvati su i prije 2. svjetskoga rata bili većinsko stanovništvo toga prostora i to brojniji i od Mađara, Nijemaca i Srba. Upravo su Hrvati tijekom 18. st. ishodili od carice Marije Terzije status slobodnog kraljevskog grada Subotica koji je nosio naziv Marijaterezijapolis. – Subotica je u 19. stoljeću bila najveći hrvatski grad u Austro-Ugarskoj. Zagreb je u to vrijeme imao oko 20.000 stanovnika, a Subotica 70.000, od čega su bunjevačko-šokački Hrvati činili 75 posto stanovništva – rekao je Bušić.     

>> Hrvati: Bunjevci se žene Srpkinjama, a ne žele Hrvatice

Komentara 50

Avatar istina007
istina007
00:40 15.10.2016.

Niste malo promešali stvari prvi slobodna kraljevska grad je bio Sombor a tada se zvao Cobor Szent Mihály a ne da od Zagreba bio veći nego i od Beograda. To se desjo 1749 gidine i platili su 150.000 zlatnu forintu a Subotica tek u 1779 godine. Tada e subotica bio manji grad od Sombora sada već Subotica veći grad. Ja sam iz Sombora tako da znam istiriju svog grada. Sada u Somboru živi 27 nacija ja sam mađarica i u svakoga gledam čoveka a ne naciju. Veliki bunjevac koji je rođen u Somboru i ponos svih nas koji ovde živimo je Zvonko Bogdan. Isfina je da u Sombiru posebno ima bunjevačko kolo i Vladimir nadzor ( hrvatski dom ), ali tu je reć samo da jedno i drugo dobilje finansisku pare i od države hrvatske i od srpske države. Pre dve godine poebno je bio Dužionica za bunjevce i hrvate i to u različitim datumima ali kad je grad Sonbor rekao da ne može finansirati dva samo jedno Dužionicu i da sa istim parom moraju zajedno praviti to ili ništa od finansiranje nema problema da zajedno slave kao i nekad. Znate pare kod nekih ljude je bitan ništa drugo. Lep ketnje ma ifestacije imate u Somboru Somborski kotlić sa tamburaškom muzikom, Dužionica u suboticicu to zov dužjanca, 20 agust proslave osnivanju mađarske države jel velika katolika crkva u Somboru nosi 8me prvog mađarskog kralja svetog Stipana i tada u razlučitim nošnjama pleše. Lepo je i dužionica a najlepše kad se dlavi zajedno. Nije bitno da li je neko mađar hrvat šokac srbin nego bitno kakav je čovek zlo.ili dobar.

Avatar Idler 3
Idler 3
22:25 14.10.2016.

Mnogi ne znaju al i dobar dio današnjih Hrvata su podrijetlom Bunjevci. Pri tom mislim na one kaj vlečeju korijene s dinarskog prostora. Zapraf prve migracije nisu sam iz Hercegovine neg i s prostora Crne Gore čiji jen dio se zove Stara Hercegovina. Proganjani su bili prije sveg jer su katolici, a samim tim nit kod Turaka nisu baš imali dobar status. U svakom slučaju danas se na području HR taj naziv uglavnom zgubil dok postoji još jedino u Vojvodini !!!

MO
mobitel20
21:51 14.10.2016.

Ovaj portal je postao mjesto jugonacionalisticke propagande gdje je 2/3 komentatora s podrucja drugih drzava i angazirani su jugonacionalisticki agitpropovci i antihrvatski hejteri...Nadam se da cete, kao i srpski Kurir, ozbiljno filtrirati komentare. Eto,ugledajte se na njih,hehe. Ali ne, vi cete raditi kontra! Brisete i banirate ovakve poput mene, a propagandisticke antihrvatske trolove pustate da pisu i vrijedjaju pod nekoliko nikova...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije