Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKI POLICAJCI KINEZIMA:

'Kolege, baš ste super, dođite i iduće godine'

Kineski policajci u RH
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/4
16.08.2019.
u 00:08

Nazočnost kineskih policajaca pozitivno je utjecala na njihove sunarodnjake koji su im se najčešće obraćali za opće informacije i savjete.

Kineski turisti diljem Lijepe Naše postali su svojevrsni simbol ljeta, ali prizor policajaca iz te zemlje u ophodnjama zajedno s našim “plavcima” u proteklih je mjesec dana privlačio pažnju brojnih prolaznika.

U sklopu projekta “Sigurna turistička sezona 2019” od 13. srpnja do 13. kolovoza u Hrvatsku je, drugu godinu zaredom stiglo osam kineskih policijskih službenika. Po dvoje ih je s našim policajcima patroliralo po Zagrebu, Zadru, Plitvičkim jezerima i Dubrovniku.

Foto: Marko Prpić/Pixsell

– Kina je prva azijska zemlja koja se priključila projektu. Razlog proizlazi iz činjenice da Hrvatsku godišnje posjeti gotovo 300.000 turista iz te zemlje, a u prvih je sedam mjeseci ove godine samo u Zagreb stiglo njih 33 tisuće – istaknuo je voditelj Službe prevencije PU zagrebačke Velimir Tišma.

Prilikom zajedničkih ophodnji nije bilo incidenata, a nazočnost kineskih policajaca pozitivno je utjecala na njihove sunarodnjake koji su im se najčešće obraćali za opće informacije i savjete. Ove godine je po prvi put uspostavljena i posebna telefonska linija za potrebe kineskih turista, na čije pozive su odgovarali kineski policajci.

– Hvala kineskim kolegama, ali i našim policajcima na prezentiranju onoga što Hrvatska jest – sigurna i topla zemlja. Upravo je to preduvjet uspješnog turizma – kazao je državni tajnik Ministarstva turizma Tonči Glavina te dodao kako se nada da će pomoć kineskih policajaca imati i iduće godine.

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar Dmitrij Ivanovič Mendeljejev
Dmitrij Ivanovič Mendeljejev
07:03 16.08.2019.

Ne tak davno, krajem 2016., kineski Vrhovni narodni sud i Vrhovno narodno pravobranilastvo zajednicki su napravili i usvojili dodatak revidiranom krivicnom zakonu od godinu dana prije, je, 2015, po kojoj ce se na smrt osudjivati oni koji su optuzeni i dokazana im je krivnja za pronevjeru ili uzimanje mita veceg od 3 000 000 juana (oko 408000 eura)...Ima i jedna olakotna okolnost. Smrtna kazna u zavisnosti od tezine slucaja moze biti promjenjena u dozivotni zatvor, ali BEZ mogucnosti prijevremenog pustanja. Pa sad ti odvagni, dozivotni zatvor (sa obaveznim prisilnim radom) ili metak...To je bila olakotna okolnost. Uvjetno receno olakotna okolnost, ali Kinezi su se pobrinuli da onima koje ulove sa rukama u pekmezu da ne bi ono sto je dobro, opet uvjetno receno dobro, bilo i predobro,, pa su po istotkom dodatku krivicnom zakoniku odlucili da na isti nacin budu kaznjeni i oni koji su znali za pocinjenje krivicnog djela a nisu nista napravili da ga sprijece.....Za Hrvatsku ne bi bilo lose pojacati suradnju s Kinom i kad vec sve uvozimo, uvesti i njihove antikorupcijske zakone, zajedno sa brigadom policajaca i satnijom sudaca. Samo, tko bi se onda u Hrvatskoj bavio politikom??

Avatar dr. Evil
dr. Evil
01:15 16.08.2019.

Čuvaj se psa, lanac je kineski.

ME
Mesko
06:57 16.08.2019.

Slijedeće godine policajci iz Sjeverne Koreje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije