Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Kokain obara sve rekorde – postaje droga za široke mase

Analiza otpadnih voda – dnevna potrošnja kokaina u Zagrebu u 365 dana porasla je sa 162,3 na 216,3 miligrama na tisuću stanovnika
21. rujna 2018. u 06:30 12 komentara 4135 prikaza
Kokain
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ilegalne plantaže koke u Kolumbiji dosegle su prošle godine rekorde u proizvodnji. Površina na kojoj se uzgaja biljka od koje se dobiva kokain porasla je za 17 posto, na 171.000 hektara, u odnosu na 2017., podaci su koje donose Ujedinjeni narodi. Taj podatak konkretno znači da je proizvodnja kokaina porasla 31 posto, na gotovo 1400 tona.

Obračun dilera u Zaprešiću Burna noć u Zaprešiću Krijumčar koji godinama bježi policiji izbo sitnog dilera zbog kćeri

List koke glavni je sastojak u proizvodnji kokaina, a s plantaža dolazi 33 posto više listova nego 2012. Čak se 16 posto plantaža nalazi deset kilometara od kolumbijske granice, i to prema Venezueli i Ekvadoru. Cijelih 80 posto proizvodnje i dalje se odvija u istim područjima kao i prije deset godina.

Ogroman problem

Najviše je plantaža u regiji Narino na granici s Ekvadorom. Samo tamo ima više površine s nasadima koke nego u Peruu koji je drugi na svijetu po tom kriteriju. Bitan su čimbenik pobunjenici FARC-a i brojne bande kojima je temeljni “posao” krijumčarenje kokaina. Zbog svega toga Narino je najopasnija regija u Kolumbiji. UN-ov Ured za kriminal i droge izrazio je duboku zabrinutost ogromnom količinom novca zarađenog od kokaina. Povećanje je proizvodnje dovelo do pada cijene svježeg lista koke za 28 posto.

droga varaždin Zbog droge i oružja uhićeno 16 osoba, vrijednost zapiljenjene robe 'neprocjenjiva'

– Osnovni je razlog širenja zloupotrebe kokaina u nas njegova dostupnost. Ona se povećava pa se vrlo lako može i zaključiti zbog čega je on prisutniji u nekim primorskim gradovima poput, recimo, Pule ili Novalje, a nije toliko prisutan u Bjelovaru. Ta dostupnost dovela je i cijenu grama na prosječno oko 600 kuna, ovisno o koncentraciji i čistoći. Žalosno je što se zbog svega toga kokain proširio i među mladima, posebno je tu pogođena romska populacija na istoku Zagreba gdje čak ima slučajeva da su ovisnici malodobne osobe – kaže hrvatski doajen u borbi protiv ovisnosti dr. Slavko Sakoman.

Krivac je svemu tome izostanak konkretnih vidova borbe protiv ovisnosti, kaže Sakoman.

Ukinimo Ured za borbu protiv zlouporabe droge ako je on nemoćan, odnosno ostao bez mehanizama za utjecanje na druge strukture kako bi se odlučnije krenulo u borbu protiv tako teških narkotika. Da je problem doista realan i težak, svjedoče i analize vode koje su u više gradova pokazale znatno povećane koncentracije kokaina – upozorava Sakoman.

Kokain | Autor : Reuters/PIXSELL/Ilustracija Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Raste broj zapljena

U svijetu je ipak malo drugačije. Prošle godine broj je zapljena porastao za 20 posto, na 435 tona, dok je uništeno 4820 laboratorija, što je povećanje od 12 posto. Ipak, to povećanje manje je od povećanja proizvodnje kokaina.

I prema izvješću Europskog nadzornog centra za drogu i ovisnost (EMCDDA), kokain je jednom u životu probalo oko 17 milijuna odraslih Europljana uključujući 2,3 milijuna mladih koji su ga koristili lani. Prema tom izvješću, kokain u Europi dostigao je najveću razinu čistoće u posljednjem desetljeću. To izvješće temeljeno na analizi otpadnih voda pokazalo je kako je dnevna potrošnja kokaina u Zagrebu u posljednjih godinu dana porasla sa 162,3 miligrama na 216,3 miligrama (+33%) na tisuću stanovnika.

Ilustracija višemjesečno istraživanje Policija razotkrila skupinu osumnjičenu za zlouporabu droga

Već je 2014. godine primijećena povećana dostupnost kokaina u nas. Prema “Istraživanju kvalitete života studenata” (ERF, 2014.) 10,8% studenata izjavilo je da bi došlo vrlo lako ili lako do kokaina. Kao mjesto nabave najviše ih je izjavilo (41,7%) da im je dostupan u javnim prostorima zatvorenog tipa (klub, kafići…), kako se navodi na stranicama Ureda za suzbijanje zlouporabe droga.

>> Britanac na Zrću ubio sunarodnjaka zbog droge

Kokain
1 / 20
Ubojstvo na Zrću
VELIKA TUGA
Preminuo Damir iz ŽNV: Bio je samohrani otac koji je prije 14 godina postao udovac
Konzum
NOVO NORMALNO
Mijenjanje navika? Kako je nemoguće postalo moguće
 • golub Vaso:

  najveći potrošač u ZG je gradonačelnik

 • serđo12:

  To je zbog toga jer ženama gemišt pivo smrde,a koka ne,a trebale bi znat da nema boljeg orgazma od muskarca koji malo smrdi!

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  pa legalizirajte sve to, pa će država ubrati dio tog novca. čemu moraliziranje, i napad na proizvodnju, ako ne kažnjavamo potrošače?! ne proizvodi se kokain samo tako, da nema potražnje, ne bi bilo ni proizvodnje. licemjerno je napadati zemlje proizvođače, ... prikaži još! a doma ne raditi ništa na sprečavanju potrošnje! svakog dilera kazniti doživotnom robijom, svakog drogiranog staviti bez ikakve pomoći društva, jer ju ne zavređuje, čak i šteti društvu jer uvlači i druge u to kolo. čemu novce davati na liječenje ovisnika, kad je jasno da se nikad neće izliječiti, da se velika većina ovisnika vraća drogi?! pustimo ih da propadnu bez glasa i traga, propadanje u drogi je brzo, mi im samo produžavamo agoniju. svima su puna usta ljudskih prava, al uglavnom kad je riječ o zločincima, dok se žrtve omalovažava i potcjenjuje njihova patnja, bol, šteta. napravit rez, odvojiti žito od kukolja i gotovo. nitko nije uhvaćen s drogom 'slučajno', niti mu je podmetnuta.