Navikli smo da nas na Jadranu dočekuju konobari, recepcionari, kuhari... iz BIH, Srbije, Crne Gore, Ukrajine ili, recimo, Makedonije. Iznenađenje više nisu ni sezonci iz Indije, Pakistana, Filipina i Nepala. Ali, sad ih imamo čak i iz Srednje i Južne Amerike. U hvarskom de luxe resortu Maslina, recimo, radi ih četvero, Meksikanac i troje Argentinaca od kojih nitko, što bi se na prvu moglo pomisliti, nema rodbinskih veza s Hrvatskom. Simpatična, ambiciozna Nadia Yamila Santillan došla je iz Buenos Airesa. Tridesetčetverogodišnja Argentinka po struci je pravnica, ali ima iskustva u ugostiteljstvu. Prvi je put u Europi, a u našu zemlju došla je preko grupe na Facebooku “Argentinci u Hrvatskoj” u kojoj je čula o mogućnostima zapošljavanja i saznala konkretno da u Maslini traže radnike. Kad je stigla, oduševila se. Lijepa priroda, predivno, čisto more, kaže.
Kako je strancima raditi na Jadranu? 'Kod vas u kuhinji zaradim pet puta više nego kao pravnica u Argentini'
Meksički biolog Dioney Romario Tomas Angel u obitelji kod koje stanuje uči praviti vino, maslinovo ulje, a jedan je od sezonaca na Jadranu koji sada stižu i s druge strane Atlantika
Komentara 43
Što više upoznaju načine rada naših "poslodavaca" to nam dolaze iz sve daljih i daljih destinacija.
Hr neradnici otišli na Zapad raditi za plaćanje stanarine i komunalija,a za hranu im roditelji šalju iz Hrvatske,ili pak odvoze pune gepeke ulja,brašna,šećera,konzervi....Ima ljudi u Aziji,Africi i Latinskoj Americi koji jedva čekaju doći raditi u Hr,a vi dragi Hrvati budite roblje na Zapadu,neka vas razni Hansevi i Patrici rajbaju...,nećete isto ništa tamo zaradit ni uštedjeti...,možete samo za stanarine i komunalije raditi....Davno smo mi prošli zapadne škole i arbait....
Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.
Radna snaga iz Azije,Južne Amerike je razvila sve bogate zemlje,pa može i Hrvatsku...