Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O NOVOM ZAKONU

Malenica: Želimo učinkovitiji sustav i približavanje usluga građanima

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/3
30.08.2019.
u 12:42

Nakon donošenja novog Zakona o sustavu državne uprave u srpnju, trenutno u pripremi 66 posebnih zakonskih propisa, koji bi trebali omogućiti Županijama da od 1. siječnja obavljaju državne poslove,

Ministar uprave Ivan Malenica izjavio je u petak kako reformska mjera povjeravanja poslova ureda državne uprave županijama ima za cilj veću učinkovitost toga sustava te približavanje većeg broja usluga građanima.

Nakon sastanka s osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem Malenica je kazao kako je, nakon donošenja novog Zakona o sustavu državne uprave u srpnju, trenutno u pripremi 66 posebnih zakonskih propisa, koji bi trebali omogućiti Županijama da od 1. siječnja obavljaju državne poslove,

To podrazumijeva preuzimanje državnih službenika, opreme i sredstava za rad, a državni službenici koji su do sada obavljali poslove u sklopu sustava državne uprave prelaze u sastav županija i postaju službenici u lokalnoj i područnoj samoupravi.

Radi se o poslovima društvenih djelatnosti, gospodarstva, imovinsko-pravnih odnosa i opće uprave, a Ministarstvo uprave zadržava upravnu inspekciju, upravni nadzor i nadzor zakonitosti općih akata jedinica lokalne samouprave, pojasnio je Malenica.

Župan Anušić iskazao je spremnost da ispostave ureda državne uprave i matične urede nadopuni uslugama i poslovima koje je do sada obavljala županija, pa će građani na cijelom području županije imati dostupnost većeg broja usluga i poslova.

Sredstva za obavljanje tih poslova osigurana su u državnom proračunu za 2020. godinu, radi se o 350 milijuna kuna na razini Hrvatske, a osigurano je i 150 milijuna kuna za otpremnine djelatnicima ureda državne uprave.

"Analize pokazuju da će oko 600 zaposlenika ureda državne uprave iskoristiti tu mogućnost i preuzeti otpremninu. Na taj će se način smanjiti ukupan broj službenika", rekao je Malenica.

Anušić je ocijenio da građani preustrojem neće biti zakinuti jer će se poslovi ureda državne uprave sada obavljati u sklopu županije, i to puno učinkovitije.

Komentara 1

Avatar nisamsavrsen
nisamsavrsen
07:47 31.08.2019.

Iz šupljega u prazno. Kada te službe preďu u nadležnost županija tek tada će se dogoditi stampedo uhljebljivanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije