Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Malenica: Želimo učinkovitiji sustav i približavanje usluga građanima

Nakon donošenja novog Zakona o sustavu državne uprave u srpnju, trenutno u pripremi 66 posebnih zakonskih propisa, koji bi trebali omogućiti Županijama da od 1. siječnja obavljaju državne poslove,
30. kolovoza 2019. u 12:42 1 komentara 162 prikaza
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ministar uprave Ivan Malenica izjavio je u petak kako reformska mjera povjeravanja poslova ureda državne uprave županijama ima za cilj veću učinkovitost toga sustava te približavanje većeg broja usluga građanima.

DRŽAVNA UPRAVA Ministar Malenica o novoj reformi: 'Građani su ti koji bi trebali osjetiti korist ovih promjena'

Nakon sastanka s osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem Malenica je kazao kako je, nakon donošenja novog Zakona o sustavu državne uprave u srpnju, trenutno u pripremi 66 posebnih zakonskih propisa, koji bi trebali omogućiti Županijama da od 1. siječnja obavljaju državne poslove,

To podrazumijeva preuzimanje državnih službenika, opreme i sredstava za rad, a državni službenici koji su do sada obavljali poslove u sklopu sustava državne uprave prelaze u sastav županija i postaju službenici u lokalnoj i područnoj samoupravi.

Radi se o poslovima društvenih djelatnosti, gospodarstva, imovinsko-pravnih odnosa i opće uprave, a Ministarstvo uprave zadržava upravnu inspekciju, upravni nadzor i nadzor zakonitosti općih akata jedinica lokalne samouprave, pojasnio je Malenica.

Župan Anušić iskazao je spremnost da ispostave ureda državne uprave i matične urede nadopuni uslugama i poslovima koje je do sada obavljala županija, pa će građani na cijelom području županije imati dostupnost većeg broja usluga i poslova.

Ivan Malenica INTERVJU s novim ministrom Malenica: Razumijem Penavu, on zna posljedice nasilnog uvođenja ćirilice

Sredstva za obavljanje tih poslova osigurana su u državnom proračunu za 2020. godinu, radi se o 350 milijuna kuna na razini Hrvatske, a osigurano je i 150 milijuna kuna za otpremnine djelatnicima ureda državne uprave.

"Analize pokazuju da će oko 600 zaposlenika ureda državne uprave iskoristiti tu mogućnost i preuzeti otpremninu. Na taj će se način smanjiti ukupan broj službenika", rekao je Malenica.

Anušić je ocijenio da građani preustrojem neće biti zakinuti jer će se poslovi ureda državne uprave sada obavljati u sklopu županije, i to puno učinkovitije.

piton
Uhvaćen trenutak
Nevjerojatna scena iz divljine: Piton je kao od šale progutao krokodila...
Renault Twingo
DOBRA ODLUKA
Nakon dugo vremena sjela u auto i oduševila se
  • Avatar nisamsavrsen
    nisamsavrsen:

    Iz šupljega u prazno. Kada te službe preďu u nadležnost županija tek tada će se dogoditi stampedo uhljebljivanja.