Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POPULARNA ODREDIŠTA

Koje hrvatske destinacije Talijani biraju najviše za feragosto: 'Najviše ih se očekuje u last-minuta ponudama'

Dnevni party u klubu Papaya na plaži Zrće
Foto: Sime Zelic/PIXSELL
1/3
14.08.2022.
u 08:25

Od početka godine talijanskih je turista kod nas 140 posto više nego u istom razdoblju lani, ali u odnosu na 2019. manje ih je 26 posto

Kada krene feragosto, većina Talijana koja je odlučila ljetovati u inozemstvu zaputit će se prema Hrvatskoj, Grčkoj, Španjolskoj...

S 15. kolovozom na ljetni odmor tradicionalno kreće većina talijanskih građana, ali entuzijazam za inozemna putovanja u toj se zemlji još uvijek nije približio pretpandemijskoj razini. Italija, koja je imala velikih problema s koronom, bori se s inflacijom i poskupljenjima, a politička nestabilnost u zemlji i rat u Ukrajini također demotiviraju talijanske građane.

Nekad više od milijuna

Od početka ove godine Hrvatsku je posjetilo 538.000 gostiju iz Italije, koji su ostvarili 2,2 milijuna noćenja. Talijani su u tom razdoblju brojniji 140 posto nego u istom razdoblju prošle godine, dok rast u noćenjima iznosi 104 posto. No, za razliku od Njemačke, Slovenije, Austrije... talijansko se tržište relativno sporo oporavlja i zaostatak za najboljom godinom hrvatskog turizma ikad, 2019., u dolascima iz te zemlje još uvijek iznosi 26, a u noćenjima 24 posto.

No, brojke pomalo rastu i Talijani su tijekom ovog mjeseca izbili na drugo mjesto po dolascima, a ostvarenim noćenjima su među stranim gostima šesti. U dosadašnjem dijelu kolovoza stiglo ih je, inače, 136.000, a ostvarili su 634.000 noćenja. Kolovoški rezultat zasad je bolji nego lani za 73 posto u dolascima i 68 posto u noćenjima. Kao najpopularnije hrvatske destinacije među talijanskim gostima trenutačno su Novalja, Medulin i Rovinj, gdje prema lani bilježe 178, 77 i 35 posto više noćenja.

U najboljim godinama, podsjetit ćemo, Talijana je kod nas na odmoru znalo biti i više od 1,2 milijuna, a ostvarivali su oko 5,5 milijuna noćenja. U Hrvatskoj turističkoj zajednici su optimistični oko nadolazećih tjedana.

Organizirana putovanja za mlade

– Naše predstavništvo u Milanu od lipnja bilježi pojačan interes za svim hrvatskim destinacijama, pojačane su autobusne, trajektne i zračne linije prema našoj zemlji i to posebice sad u mjesecu kolovozu kad većina Talijana odlazi na godišnji odmor. Bilježimo i znatan interes organiziranih putovanja za mlade u Hrvatsku, posebice u Novalju, a potražnja za putovanjima u ovom razdoblju bit će najizraženija u sklopu last-minute aranžmana – kaže Viviana Vukelić, direktorica predstavništva HTZ- a u Italiji.

Na ove pozitivne trendove, ističu u HTZ-u utjecale su i brojne promotivne aktivnosti te objave u eminentnim talijanskim medijima o Hrvatskoj, poput RAI 1, RAI 3, TGcom24 te Mediaset – Canale5. Pojedini talijanski turistički časopisi poput Bell'Europa te Caravan e Camper Hrvatskoj su posvetili i naslovnice.

Trenutačno se kod nas odmara nešto više od 82.000 talijanskih turista. U petak, uoči ovog vikenda, kad se očekuje najveći priljev Talijana u godini, bili su treći najbrojniji inozemni gosti gledano na dan, odmah iza Nijemaca i Slovenaca. 

>> VIDEO Istraživanje navika hrvatskih turista: Idu li na more i koliko troše?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije