Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽILI SMO Lorene istisnule Micike i Barice

Koja su imena prošle godine bila najčešća u Zagorju

26.01.2009.
u 17:49

Luka, Ivan, Karlo i Marko najčešća su muška imena koje su roditelji nadjenuli svojojoj djeci u prošloj godini. Slijede Mihael, Patrik, Nikola, Leon, a od ženskih imena među popularnima su imena Lana i Lorena te Nika, Lucija, Ana, Petra i Lea.

Najviše Ivana
Prema podacima Matičnog ureda Zabok ime Ivan ipak je tradicionalno u Zagorju, a od ženskih imena se istaknulo ime Lorena. Ime djetetu obilježi život, a ponekad, ako je neobično, donosi i probleme i podsmijeh vršnjaka. Ime Lorena tek je u zadnje vrijeme aktulano, što se povezuje sa sapunicama u kojima je, kažu upućeni, Lorena omiljeni lik. Trendovi i želja za nečim posebnim često motiviraju roditelje pa se svom djetetu daju ime po omiljenom glumcu ili spotrašu, pa tako u Zagorju ima muških imena Rene, Ivano, Chandra, Eduardo, Kimi (vozač formule).

U Zagorju žive i ljudi drugih nacionalnosti pa ima albanskih i muslimanskih imena, ali i Kineza poput Yi Jiun. Ima istih imena samo se različito pišu Kiara i Chiara, Isabel i Isabella te Elai Ella. Lani se rodila jedna Anđelina, te Simona, Pia, Ajda, Hela, Kim, Gita, Judita, Melani, Vanesa, Selena, Tessa, Tia, Vjera, a od zanimljivih imena tu su i Zoja, Zara, Mareja, Mirty, Karmel.

Starinska i biblijska imena
Od starinskih imena po jedna je Danica i Josipa, dvije Eve, tek se tri puta spominju Jelena i Viktorija, samo dva puta Katarina, pet Marija te devet Dora i 12 puta Ana. Od biblijskih imena u Zagorju ima Aurelije, Emanuel, Sara, Noa, Josip, David, Jakov, Leon, Rok, a neki roditelji imenima nastavljaju obiteljsku lozu, pa su sina nazvali Fritz, po djedu. Također imamo po jednog Drageca, Blaža i Juru, ali i Maksa.

Od muških imena Zagorci rado svoju djecu nazivaju i Patrik, Borna, Antonio, Lovro, Domogoj i Jan. Ako se osoba teško nosi sa svojim imenom postoji mogućnost da ga promjeni. Procedura traje oko mjesec i pol, matičnom uredu se dostavi pismeni zahtjev za promjenu imena, rodni list i domovnica uz pripadajuće državne biljege - kaže Biserka Kos, voditeljica Matičnog ureda Zabok, koja je izlistala imena malih Zagoraca i drugih koji su lani rođeni u rodilištu zabočke Opće bolnice.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije