Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Važan let za Bruxelles

Koga sve Tusk ima u rukavu za šefove u EU

PLENKOVIĆ I TUSK U ZAGREBU Može li Hrvatska uspješno balansirati između SAD-a i EU, ali i između ‘stare’ i ‘nove’ Europe
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
30.06.2019.
u 12:22

Zvao je i sve druge članove Europskog vijeća, ali nagađa se da je Tusk mogao reći Plenkoviću da se spremi na to da i formalno večeras u Bruxellesu postane kandidat za jednu od navedenih dužnosti; i da tijekom noći, ili u ponedjeljak ujutro, možda izađe kao novoizabrani visoki dužnosnik EU

Andrej Plenković danas polijeće iz Zagreba za Bruxelles kao hrvatski premijer, ali iz Bruxellesa za Zagreb mogao bi se vratiti kao izabrani predsjednik jedne od dviju najvažnijih institucija EU.

Večeras se, naime, u Bruxellesu na izvanrednom summitu odlučuje o raspodjeli čelnih dužnosti u EU, a neimenovani izvori i dalje spominju Andreja Plenkovića kao jedno od imena koje se spominjalo i tijekom vikenda u japanskom gradu Osaki, gdje se održavao summit G20 i gdje su najutjecajniji europski dužnosnici, od Donalda Tuska do Angele Merkel i Emmanuela Macrona iskoristili činjenicu da su svi na okupu kako bi približili suprotstavljene stavove o raspodjeli dužnosti u EU.

Financial Times iz Osake je javio da se utrka za predsjednika Europske komisije suzila na “spitzenkandidata” europskih socijalista Fransa Timmermansa, a da se utrka za predsjednika Europskog vijeća sužava na izbor između Andreja Plenkovića i rumunjskog predsjednika Klausa Iohannisa. Njemački Die Welt potvrđuje da je “spitzenkandidat” europskih pučana (EPP) Manfred Weber definitivno otpao kao rješenje za predsjednika Komisije, ali po Weltovim izvorima, u Osaki se razgovaralo o tome da ili Timmermans preuzme Komisiju ili da to učini netko od rezervnih EPP-ovih kandidata – i tu Welt opet spominje, među ostalima, i Plenkovića.

Večernji list neslužbeno doznaje da je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, koji ima zadatak glavnog koordinatora ove megakadrovske križaljke, iz Osake telefonom zvao i hrvatskog premijera. Zvao je i sve druge članove Europskog vijeća, ali nagađa se da je Tusk mogao reći Plenkoviću da se spremi na to da i formalno večeras u Bruxellesu postane kandidat za jednu od navedenih dužnosti; i da tijekom noći, ili u ponedjeljak ujutro, možda izađe kao novoizabrani visoki dužnosnik EU. 

VIDEO: Juncker 'šalje pusu' Plenkoviću

Ključne riječi

Komentara 25

AR
aristip
12:36 30.06.2019.

Može, neka ide ali neka povede i sve svoje koalicijske partnere Sauchu, Vrdoljaka, Pupovca, Bandića....

VL
vlada1
14:50 30.06.2019.

Zbogom Lepi, sretan put, ostani zauvjek.

DU
Deleted user
14:57 30.06.2019.

Plenković potajno krči sebi put prema Bruxellesu smatrajuci da je bezbolnije bez mnogo susura povući se na novo radno mjesto u EU hodnike nego doživjeti brodolom pokude i osude na izborima u Hrvatskoj koji su mu neizbježni. On je svojee putosestije po Hrvatskoj završio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije