Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Divovske meduze

Kod Fažane izvukli meduzu tešku osam kilograma

meduza
Duško Marušić/Pixsell
24.08.2010.
u 19:45

Procjenjujem da je bila promjera oko 80 cm, gornja joj je strana bila ljubičasta, a donja tamnosmeđa – kaže Ristić.

Bio sam na moru u svojoj barci kada sam ugledao divovsku meduzu – kaže 30-godišnji Aleksandar Ristić koji je u fažanskom akvatoriju u ponedjeljak iz mora izvukao veliku meduzu.

– Procjenjujem da je bila promjera oko 80 centimetara, klobuk joj je s gornje strane bio ljubičast, a s donje tamnosmeđ. Držim da je bila teška najmanje osam kilograma jer je nisam mogao sam izvući, prijatelj mi je pomogao – kaže Ristić čiji je ulov u ponedjeljak pratilo 30-ak turista. Bez obzira na to što su bezopasne, kako ističu stručnjaci, susret s velikim meduzama u moru zasigurno nije ugodan. Nedavno je i u akvatoriju Kvarnera viđena jedna velika meduza pa je pitanje nisu li velike meduze nova pošast sjevernog Jadrana. Stručnjak iz Instituta Ruđer Bošković u Rovinju dr. Andrej Jaklin kaže da nema opasnosti od navale velikih meduza u Jadranu.

– Meduzu koja je pronađena u fažanskom moru nisam vidio, ali izražavam čuđenje opisanim dimenzijama od 80 centimetara – kaže dr. Jaklin. Navodi da u Jadranu žive dvije-tri vrste meduza impozantnijih razmjera, ali promjer klobuka može biti najviše 50 centimetara. – Nije posrijedi navala meduza, već će vjerojatnije biti da su se pomiješale srednjojadranske vode. Takvih većih meduza može se vidjeti desetak na godinu u našem akvatoriju – kaže dr. Jaklin. – Meduze su uglavnom pasivni putnici, ovisne o strujanju mora i utjecaju vjetra. Velike meduze u Jadranu, među kojima neke dosežu promjer klobuka od 20 do 50 centimetara, nemaju jake žarne stanice, doznajemo u rovinjskom Institutu, a najviše vas u Jadranskom moru može opeći morska mjesečina ili Pelagia noctiluca. Iskusni novigradski ribar Danilo Latin kaže da je u predjelu gdje on ribari lani bilo velikih problema.

– U moru pred Tršćanskim zaljevom prošle godine nismo mogli koćariti jer smo znali uloviti i više od 500 kilograma meduza. Za manje od dva sata imali smo 200-300 meduza, a neke su bile promjera oko 40 centimetara. Ove godine vidio sam samo dvije-tri velike meduze – kaže Latin.

Komentara 3

BU
bubaclex
22:46 24.08.2010.

i iz kojeg razloga su se debili osjetili prozvanima da je zatuku i izvade iz mora?

KU
kukuriku
23:03 24.08.2010.

..u staro-vrime su koristili te meduze, i za pranje robe...!! (ona se hrani sa ribama, a nima veze sa \"naftnim-meduzama\", koje se odpustaju od dna na velikim dubinama, kada platforme probiju dno i izadje nafta-porid cjevi i zagadi morsko dno, di zíve meduze i rakovi )

BU
bubaclex
23:36 24.08.2010.

kaže 24 sata da su je ipak vratili. nadam se da jesu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije