Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAVRŠENA OBNOVA

Kockica za 45 milijuna kuna opet blista – dobila nove prozore, plato…

Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/3
22.12.2020.
u 10:08

– Kockica je zaštićeni spomenik kulture i mnogi arhitekti iz cijelog svijeta dolaze ovdje i održavaju skupove te se dive njenoj arhitektonskoj izvedbi. Meni je drago da sam inzistirao da je obnovimo – kaže ministar mora prometa i infrastrukture Oleg Butković

Zgrada Kockica, jedan od prepoznatljivijih simbola Zagreba, ali i znamenitost hrvatske arhitekture ponovno blista u svom punom sjaju, kao da je izgrađena nedavno, a ne prije 52 godine. Ovih dana je, naime, gotova obnova platoa ispred Kockice, a već prije je obnovljena ovojnica zgrade. Zgradu je projektirao Ivan Vitić, a njena je gradnja započela 1964. i trajala je do 1968., kada je dovršena kao zgrada društveno-političkih organizacija. Kockica je sad u vlasništvu RH, a njoj su smješteni Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, koje je zaduženo i za upravljanje zgradom, te Ministarstvo turizma i sporta. Otkako je izgrađena, u Kockici nije bilo značajnijih investicijskih ulaganja pa je zgrada zahtijevala temeljitu obnovu.

U Ministarstvu kažu da je na zgradi prije obnove najveći problem bio nedostatak toplinske izolacije te loša hidroizolacija ravnog krova, a zbog dotrajalosti i velikog broja oštećenih elemenata staklenog pročelja prijetila je opasnost od pada stakala na okolne površine. U prvoj fazi, 2017., sanirani su ravni krovovi, što je bio apsolutni prioritet zbog prokišnjavanja. Radove su izvele tvrtke Funda i Mipcro, a obnova je koštala 2,34 milijuna kuna. U drugoj fazi, 2019., obnovljeno je kompletno pročelje zgrade, u sklopu čega su izvorno ugrađeni čelični elementi pročelja i dvoslojno staklo zamijenjeni s aluminijskim profilima i trostrukim ostakljenjem. Sanirani su i svi betonski elementi pročelja.

21.12.2020., Zagreb - Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u Ulici Prisavlje 14. Photo: Marin Tironi/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Marin Tironi/PIXSELL

Postavljena je i nova, energetski učinkovitija LED obodna rasvjeta i nova gromobranska instalacija. Radove je izveo Solium, a vrijednost radova iznosila je ukupno 34,8 milijuna kuna. Ove godine su pak izvedeni radovi na obnovi prilaznog platoa na sjevernoj strani zgrade, koji je ujedno i krov garaže koju koristi Ured za opće poslove Hrvatskoga sabora i Vlade RH. Između ostalog, plato je opločen novim kamenim pločama. Radove je izveo Sitolor za 7,87 milijuna kuna.

Ukupno je u obnovu Kockice uloženo više od 45 milijuna kuna iz državnoga proračuna, a u Ministarstvu objašnjavaju da to nije bilo moguće sufinancirati kroz neki od programa energetske obnove jer je zgrada upisana u Registar kulturnih dobara RH. No ističu da su obnovom riješeni gotovo svi problemi u pogledu sigurnosti zgrade, pa tako u potresu koji je proljetos pogodio Zagreb zgrada nije pretrpjela gotovo nikakva oštećenja. Usto, Kockica je nakon obnove prešla iz energetskog razreda D u energetski razred A/A.

Ministarstvo je s Hrvatskim restauratorskim zavodom ugovorilo obnovu mozaika Ede Murtića koji se nalazio u bazenu na platou. Ukupna vrijednost radova je 187.907 kuna, a mozaik bi trebao biti obnovljen do kraja rujna 2021. Kao i svi radovi izvedeni do sada, i ovi radovi će se izvoditi pod stalnim konzervatorskim nadzorom Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Grada Zagreba, poručuju iz Ministarstva. Interijer zgrade sadrži i djela Raula Goldonija, Ede Murtića, Zlatka Price, Stevana Luketića i Jagode Buić. U 2021. Ministarstvo planira obnovu asfaltnih površina oko zgrade, zamjenu elektronike liftova i komponenti na sustavu grijanja i hlađenja. U proračunu je za tu svrhu predviđeno pet milijuna kuna.

21.12.2020., Zagreb - Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u Ulici Prisavlje 14. Oleg Butkovic, ministar mora, prometa i infrastrukture Photo: Marin Tironi/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Marin Tironi/PIXSELL

– Kockica je zaštićeni spomenik kulture i mnogi arhitekti iz cijelog svijeta dolaze ovdje i održavaju skupove te se dive njenoj arhitektonskoj izvedbi. Meni je drago da sam inzistirao da je obnovimo, ona je bila u vrlo lošem, derutnom stanju – kaže ministar mora prometa i infrastrukture Oleg Butković i dodaje da postoji mogućnosti nadogradnje Kockice, kako je to i prvotno bilo zamišljeno, iznad kongresne dvorane pa je tako moguće i da se još neka ministarstva ondje smjeste.

 

 

>> Pogledajte i ovaj video - Poduzetnik Alan Žepec: Što se tiče poduzetništva od ulaska u EU do danas, u Hrvatskoj se nije puno toga promijenilo!

Ključne riječi

Komentara 66

𝐇𝐂
𝐇𝐑.𝐂𝐑𝐎
10:47 22.12.2020.

Tu 'kockicu' treba pretvoriti u muzej žrtava komunizma

Avatar Observer
Observer
11:07 22.12.2020.

Sada slijedi preseljenje drugova sa Iblerova Trga i Trga zrtava fasizma u kockicu. Drugovi se mogu vratit doma.

Avatar MK3
MK3
11:49 22.12.2020.

Tu je stasao Tata vlasnika Marine u Novom Vinodolskom, jel tako druže Ministre?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije