Naslovnica Vijesti Hrvatska

Koalicijski ugovor SDP s partnerima potpisuje ovaj tjedan – bez IDS-a

Što se tiče IDS-a, vrata su im širom otvorena, rekao je Milanović u Barbanu
24. kolovoza 2015. u 07:05 13 komentara 501 prikaza
22.08.2010., Barban - Jubilarna 35. Trka na prstenac, stara viteska konjanicka igra, prvi put trcana 1696. godine i 19 je godina starija od Sinjske alke, a obnovljena je 1976. godine. Zoran Milanovic.
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL

Koalicijski sporazum između SDP-a, HNS-a, HSU-a, Laburista, ali i A-HSS-a bit će potpisan idućih dana. Potvrdio je to jučer, uoči trke na Prstenac u istarskom Barbanu, čelnik SDP-a Zoran Milanović.

Odluka tijekom rujna

– Što se tiče IDS-a, vrata su im širom otvorena, tj. već su unutra, oni su dio Vlade, a ovaj će se tjedan sporazum potpisivati i mogu nam se pridružiti – kazao je Milanović za Novi list. Iz svega proizlazi da će do novog koalicijskog sporazuma ipak doći bez IDS-a, iz kojeg su više puta naglašavali kako će konačnu odluku donijeti tijekom rujna. Međutim, nije isključena mogućnost da će IDS u koaliciju ući naknadno, no predsjednik te stranke Boris Miletić kao uvjet traži da im SDP prezentira svoj prijedlog rada. IDS je još početkom kolovoza imenovao pregovarački tim s ciljem da pokuša dogovoriti novu koaliciju, a tada su neslužbeno poručili i kako će razgovarati ne samo sa SDP-om, nego i s drugim potencijalnim partnerima. SDP-ova ponuda "na stolu" im je već mjesecima. Nude im se tri sigurna mandata u osmoj jedinici te jedan granični u sedmoj. I dok se IDS još uvijek nećka, ostali partneri "sigurne mandate" već su podijelili. HNS-u ide sedam mandata, a HSU i Laburisti dobit će po tri. Nova stanka u koaliciji A-HSS je, kako neslužbeno doznajemo, ispregovarala jedno granično mjesto za Sabor, najvjerojatnije u II. izbornoj jedinici.

I Josipović bi s IDS-om

Detalji sporazuma, međutim, još će se brusiti. Kako doznajemo u HNS-u, već danas bi se trebali sastati Milanović i šefica HNS-a Vesna Pusić kako bi dogovorili podjelu preostalih mjesta na listama. Inače, u Barbanu je jučer bio i predsjednik stranke Naprijed Hrvatska Ivo Josipović, koji je također pokušavao u svoj savez s Radimirom Čačićem i njegovim Reformistima pridobiti IDS. A malo istarsko mjesto posjetila je jučer i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

>> Kome Gotovinine 'tune' više koriste, Milanoviću ili Karamarku?

>> SDP: Zbog Holy i Josipovića ljevica će izgubiti barem osam mandata

Adrenalinska Hrvatska
Adrenalinska Hrvatska
Rafting može biti idealna zabava, ali hrvatske rijeke kriju mnoge opasnosti

A1 izdvaja za Vas

 • Deleted user:

  Ugovor bi mogel imat naslov: Gubitnički ugovor

 • Avatar Sumnjičav
  Sumnjičav:

  "Jaka" je to koalicija koja, osim SDP-a može dobiti jedan ili najviše 2 mandata. Čini se da je Zoki ostao osamljen, što odražava "upješnost" njegove "poštene i drugačije" politike. To je najmanje što je zaslužio. Bahatost, lijenost, uličarenje ne prolaze ... prikaži još!e niti kod jedne imalo normalne stranke.

 • darko.stosic.3:

  Šta su to sigurni mandati...Ja sam mislio da o mandatima odlučuju birači a ne Milanović ili Karamarko....