Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
procurilo istraživanje

Koaliciji SDP-a i liberala 21,6%, HDZ-u i partnerima 26,8%

Zagreb: Prosvjed lijevo-liberalne oporbe: "Dosta je! Idemo na izbore!"
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/64
13.03.2024.
u 17:51

Istraživanje su naručile lijevo-centrističke stranke, a od 8. do 11. ožujka provela ga je Promocija plus na 1000 ispitanika

Nakon što su liberalne opcije dale ultimatum SDP-u “ili mi ili Radnička fronta”, situacija u lijevo-liberalnoj koaliciji deset stranaka poprilično se zakomplicirala. Što će lider SDP-a Peđa Grbin u konačnici odlučiti, još nije poznato i, kako stvari stoje, teško da će predizbornu koaliciju kompletirati do subote kada se održava sjednica Glavnog odbora stranke. U međuvremenu je u javnost procurilo istraživanje koje je naručilo više stranaka lijevo-centrističke opcije i koje je od 8. do 11. ožujka provela Promocija plus na uzorku od tisuću ispitanika.

Istraživanje je pokazalo da koalicija ljevice i centra, koju bi uz SDP činile i stranke Centar, Fokus, Dalija Orešković, Reformisti, Glas i HSS, odnosno ona u kojoj ne bi bila Radnička fronta, može računati na potporu 21,6 posto birača. U istoj anketi izmjerena je i HDZ-ova koalicija, dakle HDZ plus partneri – HSLS, HNS, HDS i HSU – i takva kombinacija, prema istraživanju, može računati na potporu od 26,8 posto birača.

Usporedbe radi, ista anketa pokazuje i da HDZ sam, bez partnera, ima potporu od 26,6 posto, dok sam SDP ima potporu od 17,8 posto. Zanimljivo, u istraživanju se izmjerilo i potencijalnu liberalnu koaliciju, dakle koaliciju pet liberalnih stranaka – Fokusa, Centra, Reformista, IDS-a i PGS-a. Na pitanje bi li glasali za takvu opciju da se pojavi na izborima 8,5 posto ispitanih odgovorilo je potvrdno. Ovo istraživanje liberalne opcije koristit će i u aktualnim pregovorima koje imaju sa SDP-om, a od kojeg traže da iz dogovorene koalicije deset stranaka u konačnici izostavi Radničku frontu s obzirom na to da ta politička opcija nikako nije kompatibilna s liberalnim opcijama. Iz liberalnih stranaka uvjereni su da upravo ovo istraživanje pokazuje da lijevo-centristička opcija bez Radničke fronte može povući glasove neodlučnih birača i tako dodatno ugroziti HDZ i partnere. Ali i da mogu i sami odluči li se Grbin ipak za Radničku frontu.

GALERIJA Građani se okupili na prosvjedu 'Dosta je! Odmah na izbore'

Zagreb: Prosvjed lijevo-liberalne oporbe: "Dosta je! Idemo na izbore!"
1/64

Komentara 33

CR
crocro
18:07 13.03.2024.

Aaaaha, ha, ha, ha ,a aaaaaaaha, ha, ha ha,ha ha, nisam se dugo tako nasmijao. Pa ne trebaju curiti podaci istraživanja. Svjedoci smo bili više posljednjih predizbornih istraživanja, a kada je došao dan izbora, rezultati pokazaše da nisu imali nikakve veze s predizobrnim istraživanjem. Tako će biti i sada. Evo, npr. ova razjedinjeno ujedinjena ljevica od 10 stranaka, koja već sada puca po šavovima i raspada se u borbi za prevlast, kada to vidi naš narod tj. birači, oni od sreće i radosti dadoše potporu toj raspadajućoj razjedinjeno-ujedinjenoj ljevici, jer kada ta ljevica dođe na vlast to će biti sreća i melem za narod. Tako su i na pretprošlim i prošlim izborima naštancali glasove ljevici a kada dođoše izbori, rezultati sasvim suprotni. Tako da sam se nikad slađe nasmijao rezultatima. Čekajmo dan izbora pa ćete vidjeti stvarno stanje.

MI
miliša
18:33 13.03.2024.

Koalicija lijevo će se raspasti sama od sebe... bezidejna je i počiva samo na floskulama i negativnosti - ne nude ništa.

Avatar Bolsonaro
Bolsonaro
18:49 13.03.2024.

Hahaha čuj liberala. Jel to onih liberala koji bi ukidali privatno vlasništvo i konfiscirali privatnu štednju običnih ljudi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije