Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAPALIO SE MUŠKARAC (57)

Plenković o događaju na Markovu trgu: Čim smo čuli što se dogodilo, izašli smo. Ne znamo motive

Foto: Patrik Macek/Pixsell
1/7
11.06.2024.
u 16:06

Unatoč okolnostima, sastanak parlamentarne većine prvi put se održao danas u Banskim dvorima, nakon nemilog incidenta 57-godišnjaka koji se zapalio

Prvi koalicijski sastanak HDZ-a i Domovinskog pokreta održan je danas u vrlo dramatičnim okolnostima, nakon što se u jutarnjim satima ispred Banskih dvora polio benzinom i zapalio 57-godišnjak. Premijer Andrej Plenković koji je od jutra tamo s članovima Vlade odmah je izišao van, vidno potresen, a muškarca su hitne službe odmah prebacile u bolnicu. 

Iako se nagađalo hoće li koalicijski sastanak u konačnici biti i održan s obzirom na situaciju koja se dogodila, zbog koje je Markov trg momentalno bio stavljen pod blokade, koalicijska većina se u konačnici ipak sastala. Andrej Plenković poručio je kako je ''sve prošlo u dobrom tonu'', a na samom početku u izjavama za medije se osvrnuo na incident. 

- Muškarac koji se zapalio je dobio potrebnu skrb. Izražavamo žaljenje obitelji i očekujemo da će sve nadležne službe odraditi svoj posao - komentirao je na početku.

- Čim smo čuli što se dogodilo, izašli smo van i već se sve skupa to dogodilo. Vatrogasci su već bili ugasili vatru, ali je, nažalost, čovjek dobio teške ozljede. Ne znamo koji su motivi - poručio je pa komentirao sastanak parlamentarne većine.

Inače, tema za partnere bilo je napretek, a među njima i ona koja se pojavila kao kamen spoticanja odmah po konstituiranju Sabora, prijedlog imenovanja Milorada Pupovca (SDSS) na čelo saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Tom se prijedlogu Kluba nacionalnih manjina Domovinski pokret u startu oštro usprotivio, prijeteći razvrgnućem koalicije, a čitava je priča stavljena "na hlađenje" dok prođu izbori za Europski parlament.

Ovog utorka Plenković je potvrdio kako će Pupovac u konačnici biti predložen za kandidata na čelu tog Odbora.

POVEZANI ČLANCI:

- Tradicija je da predsjednik bude netko iz redova manjina i mi ćemo poštovati tu odluku. DP će vidjeti koga će imati za kandidata, pa će u skladu s time i glasati - komentirao je. Novinari su ga upitali za opcije ako DP ne bude podržao tu odluku, na što je on odgovorio kako će se ona ''sasvim sigurno izglasati u Saboru''. 

- U koaliciji smo, a to podrazumijeva malo naprijed, malo nazad, na način da se na kraju funkcionira i ide naprijed. Ono što je DP-u važno je pitanje traumatskih trenutaka poput povijesnog muzeja, dio koji se odnosi na zločine komunizma, na tome ćemo intenzivirati suradnju. Druga je tema pitanje pogrebnih spomenika, time će se baviti ministar Bačić - poručio je. 

Osvrnuo se i na raspodjelu glasova na europskim izborima, pa odgovorio i treba li nešto promijeniti

- Potpuno treba promijeniti medijsko praćenje, ovi su izbori potpuno marginalizirani od strane medija. Kao da ih nije ni bilo. Išao sam u županije, na skupove, i imao sam dojam da nikome nije palo na pamet pitati pitanje o europskim izborima. Bilo im je zanimljivije pitati kakvo je vrijeme vani - kritizirao je medije Plenković.

- Medijski prostor bio je obasut plaćama u Bruxellesu i to je imalo odvraćajući efekt. Po mom sudu je trebalo izaći više građana, ako je ijedna država imala razloga participirati, onda smo to mi. Ušli smo u Schengen, eurozonu, izborili se za milijarde eura za obnovu Banovine i Zagreba... - nabrojao je.

Obrušio se nakratko i na Zorana Milanovića, nazivajući ga ponovno ''kršiteljem Ustava'' pa poručio još jednom kako u Hrvatskoj ''nema nikakvih kriza'' već samo osobnih interesa ''određenih pojedinaca''. 

- Imamo javni prostor koji ignorira EU izbore, a koji prati histeriju kršitelja Ustava šest tjedana. Meni je drago što je usprkos tome HDZ pobijedio, to je dobra poruka onima koji stvaraju takvu atmosferu. Imamo najbolji rezultat od svih sestrinskih stranaka u cijeloj EU. Najbliži su nam bili Maltežani. Ako ja idem 10 puta pred medije i 10 puta dobijem odgovor tko će biti na čelu Odbora za prava manjina i ljudska prava, i ja svaki puta moram odgovoriti da ćemo o tome nakon EU izbora,  ja to doživljavam kao uredničku namjeru da se ignorira tema koja je važnija - komentirao je.

>> VIDEO Šok na Markovu trgu: Muškarac se polio benzinom i zapalio ispred zgrade Vlade RH

Komentara 11

NI
nikola612
15:48 11.06.2024.

Čuvajte nam slučajnog i slične gubitnike da ne slijede primjer.

NI
Ninica
17:53 11.06.2024.

Vidi ove komentare, očito da većina ne zna što je osobna odgovornost za vlastiti život, pa su im svi drugi krivi.

Avatar sluganski_svakidan
sluganski_svakidan
15:48 11.06.2024.

Znači, DP je ipak došao. Ječer se insinuiralo kako mođda neće doći.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije