Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTERVJU

Književnica i članica HDZ-a: U igri sam za gradonačelnicu Osijeka, ali i dalje sam – ničija

Ivana Šojat
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/3
11.01.2017.
u 15:00

Književnica, dragovoljka Domovinskog rata, članica HDZ-a, majka troje djece, Ivana Šojat o svom političkom angažmanu

Britka na jeziku, renomirana osječka književnica Ivana Šojat ne libi se javno iznositi svoje stavove o društvenim i političkim zbivanjima, zbog čega na nju znaju “graknuti” i lijevi i desni. Sa samo 20 godina bila je dragovoljka Domovinskog rata i HOS-ovka. Članica je HDZ-a još od 1992. Na Dan grada 2. prosinca sjedila je tik uz premijera Andreja Plenkovića u loži osječkog HNK, no vijest da bi mogla biti kandidatkinja HDZ-a za gradonačelnicu Osijeka ipak je iznenađenje. Stranka još nije izašla s konačnom odlukom, no govori se kako se čeka samo službena potvrda.

Hoćete li biti kandidatkinja HDZ-a za gradonačelnicu Osijeka?

U igri sam da budem kandidatkinja HDZ-a za gradonačelnicu Osijeka. Ništa još nije službeno.

Kako je došlo do razgovora i pregovora o vašoj kandidaturi i kada je cijela priča počela?

Na to pitanje jednostavno ne znam odgovoriti. Neke stvari su se jednostavno poklopile i zakotrljale. Nema tu zapravo nikakve alkemije, urota i „mračnih igara“.

Izjavili ste nam ljetos sljedeće: “Želiš li govoriti i razotkrivati istinu, ne možeš biti ničiji, ni lijevi ni desni jer niti jedan tabor nije sto posto pravičan.” Isticali ste i kako ste “desnima izdajica roda svoga, a lijevima ustašica”. Kako ste se ipak opredijelili za konkretnu opciju?

U tom smislu sam i dalje ničija. Uvijek ću kritizirati ono što smatram lošim, hvaliti dobro. Ne vidim u čemu je problem. HDZ je demokršćanska stranka desnog centra. Nije riječ ni o kakvoj „ekstremističkoj formaciji“. Umjetno stvarana ideologijska zaoštravanja mislim da su već svima dozlogrdila, budući da temeljno ni po čemu nisu konstruktivna, a mojemu gradu i cijeloj Hrvatskoj prvenstveno je prijeko potrebna konstruktivnost. Sve drugo jalovi je glib u kojemu smo već do grla.

Rođena ste Osječanka, branili ste svoj grad kao dragovoljka Domovinskog rata. Ako postanete gradonačelnicom, što možete ponuditi svome gradu?

Ne zaboravite da sam i majka troje djece koja nemaju kamo. Osijek se pretvorio u grad kakav nikad nije bio, grad u kojemu se mladi sportaši moraju boriti za prostore, a roditelji im plaćaju iz svojih džepova bavljenje sportovima (koji nisu recimo nogomet), grad u kojem mladi umjetnici odavno nemaju stvarnu scenu na kojoj bi pokazali što znaju, nego se moraju iskazivati drugdje. Brine me nebriga o starima, o djeci s posebnim potrebama, o napuštenim životinjama, o predivnim primjercima industrijske arhitekture koji propadaju, a trebali bi imati namjenu, o Tvrđi koja je prerasla u barokno Potemkinovo selo. Mnogo je problema, no moja velika želja je da se sve stubokom promijeni nabolje kako se zbog raseljavanja mladih s velikim potencijalom jednoga dana ne bismo srozali na ruralnost.

Uspješna ste književnica, imate zaista zavidnu biografiju, i privatnu i profesionalnu, koji je vaš motiv za ulazak u aktivnu politiku i što vi time dobivate?

U životu me je uvijek vodila misao kako nema predaje, kako se valja boriti. Do sada sam to mnogostruko i dokazala. Mogla sam i u ovom slučaju ostati sa strane, biti poput onih staraca na balkonu u Muppet Showu i samo zloguko komentirati zbivanja. Mogla sam ostati „čista“ od politike, povremeno izbaciti nešto jako pametno na Facebooku i biti faca. A onda sam si rekla kako ipak u konačnici valja nešto poduzeti, promijeniti paradigmu, možda dobiti pljuske, skupo platiti, ali ipak nešto promijeniti. Tko nije probao, ne zna, niti će ikad znati.

Koja su, po vama, tri ključna problema u Osijeku i kako ih riješiti?

Mislim da sam ključne probleme već navela. Uz to je nužno i žustrije i spretnije povlačenje sredstava iz EU fondova. Tomu do sada nismo svjedočili.

Mladi se iseljavaju iz Osijeka, vi ste se u njega vratili 2001. nakon osam godina u Belgiji i, kako ste i prije isticali, nikada niste požalili zbog te odluke. Što biste poručili onima koji odlaze?

Treba se boriti. Pa makar to prečesto nalikovalo na borbu s vjetrenjačama. Ako svi odemo, tko će grad braniti od ništavila?

Na političkoj sceni u Osijeku, koja je poznata kao nepredvidiva i na kojoj je sve moguće, koga biste poželjeli za potencijalne partnere i suradnike na vlasti?

Još ne bih o tome. Još uvijek službeno nisam kandidatkinja za gradonačelnicu. Strpljen-spašen, kako se već veli.

>> Pobijedila Ivana Šojat s pričom 'Hrabrost'

Komentara 4

SN
snajper
15:40 11.01.2017.

Svaka cast na sudjelovanju u postrojbama HV, svaka cast na zavrsenom fakultetu i knjizevnim djelima koje objavljujes. Sve mi je naj jedino tvoje ambicije da budes gradonacelnik Osijeka su vrlo upitne., kao i tvoje znanje o politici. Mislim da bi tu odluku trebala preispitat jer ti niti itko tko se nije bavio politikom niste kvalificirani za mjesto gradonacelnika. Jest da to lijepo zvuci ali sav tvoj dosadasnji rad nema veze sa tom funkcijom. Tvoje znanje o tom pozivu je nula. I svatko, tko ti je predlozio takvu ideju nema veze sa stvarnoscu. Ima toliko ljudi koji se bave tim poslom i to vrlo uspjesno pa te molim da ostanes prizemno ljepo pises imas djecu i pokusaj se afirmirati na tom podrucju. Mislim da ti netreba da te nakon par godina pocnu pljuvat i potezat tebe i familiju po blatu kao sto je to vec obicaj kod nas. Ovo je prijateljski a ti odluci.

AN
ANTIFA
15:58 11.01.2017.

Točno to Osijeku treba: književnica. hahaha. Rezultat grada Osijeka je poznat : sa110.000 stanovnika grad je pao na cca. 70.000 sa svakodnevnim iseljavanjem. Ali Grad duhova Osijek očito voli psihopate i kriminalce pa može i književnica. Dok se ne isele svi i ostane gradonačelnica sama sebi i gradskoj organizaciji HDZa. Pozdrav iz Dublina.

MA
matora
18:55 11.01.2017.

Poštovana književnica ne zna osnovne stvari i krije istinu! Zbog čega je govorila da nije ničija kad je u HDZ-u više od 20 godina? Osim što nema pojma o politici, ona mijenja svoje izjave sukladno tome tko je na vlasti.i. U intervjuu Jutarnjem govori da je bila u ZNG-u u protutenkovskoj jedinici, jer u doba Milanovićeve vlade nije, jel'te, imalo smisla reći da si bio HOS-ovac :P Opet neznanje...sportaši, osim nogometaša, plaćaju bavljenje sportovima??? Plaćaju i nogometaši, jer su većina takvih u našem gradu amateri. Treba naš grad štošta, ali što će pridonijeti osoba bez ikakvog znanja iz ekonomije, prava, financija, arhitekture.... Ona poznaje samo SRETNE, zadovoljne branitelje koji nemaju PTSP, koji rade, imaju svoe OPG-ove, poduzeća...gdje vi živite, gđo? Branitelji su na rubu egzistencije, pobolijevaju svaki dan sve više, oduzimaju su život iz očaja.... To nije osoba, koja poznaje stvarnost, takva osoba nama NE treba!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije