Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Ivana Šojat u Nedjeljom u 2: Dragana, ako me gledaš, javi se

"Ona se vratila u Dalj, a sutradan su podignute barikade"
15. studenoga 2015. u 15:46 22 komentara 4524 prikaza
Ivana Šojat
Foto: screenshot HRT

Spisateljica i prevoditeljica Ivana Šojat gostovala je u današnjoj emisiji Nedjeljom u 2 na HTV-u. Osječanka je prošle godine objavila roman "Jom kipur", za koji kaže da je to njezin obračun s vlastitim demonima, osobni obračun s Domovinskim ratom. U emisiji je priznala da je nekoliko godina po završetku rata imala problema osjećati bilo što drugo osim mržnje prema Srbima.

- Nakon svega što su učinili... Ostala sam bez dragih ljudi, nagledala se gomile leševa, spaljenih gradova, a onda sam se uvjerila da priča nije crno-bijela, jer kako ćemo onda objasniti Srbe koji su bili u Hrvatskoj vojsci, kako objasniti Hrvate koji su pokrali Lijepu njihovu? - rekla je Šojat.

Svoju nekadašnju prijateljicu Draganu iz Dalja pozvala je da joj se javi.

- Mene nikada nije zanimalo nacionalno podrijetlo ljudi s kojima sam se družila. A onda se odjednom počelo događati da smo se podijelili, Srbi su bili s jedne strane, Hrvati s druge, počeli smo se podbadati. To se jednostavno dogodilo preko noći... ili sam ja bila slijepa do tog trenutka. Milošević je počeo dizati tenzije, osjetila sam se prilično nasamarenom i izdanom. Imala sam predivnu prijateljicu Draganu iz Dalja, zajedno smo studirale, družile se. Neću zaboraviti, gledale smo film Čaj u Sahari, ona se rasplakala nakon filma, pitala sam ju što joj je, boji li se. Nije ništa željela reći. Ona se vratila u Dalj, a sutradan su podignute barikade. Pitam se je li znala da će se to dogoditi. Danas se pitam je li živa, ako me sad čuje neka se javi, poručuje spisateljica - rekla je Šojat.

>> Pobijedila Ivana Šojat s pričom 'Hrabrost'

>> Ivana Šojat: Zašto od 1991. ne vjerujem pričama

Na Papuku pronađena dva smrznuta tijela
NEZAPAMĆENA TUGA
Detalji tragedije na Papuku: Smrznuti muškarci nosili su tenisice i bili bez jakni
Priprema vozila za zimu
ZIMSKA NJEGA
Posvećujemo li svojim vozilima zimi dovoljno pažnje
  • Deleted user:

    uče ih dok su jos mali da su nebeski narod .Od mase povjesnih laži su totolano prolupali .I danas lazu i truju Balkan preko memoranduma Sanu II koji se provodi i preko Hr medija .

  • ameris:

    Dragana je znala da će ostati u Dalju.Moj prijatelj Joco je znao zašto daje otkaz u gradu i seli u Adu. Svi koji smo ostali smo sve znali ili barem jako brzo.Znamo i danas,nadam se,puno više.

  • d12345:

    Koja degutantna patetika još jednog ljevičara u nedjeljom u 2..........ništa novo....jad i bijeda