Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPSEŽNA ANALIZA

Knjiga Miroslava Tuđmana 'Haški krivolov' objavljena i na engleskom jeziku

Miroslav Tuđman
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/2
12.04.2021.
u 11:52

U ovoj davno zakašnjeloj analizi unutarnjeg djelovanja ICTY-a, Tuđman intrigantno i detaljno secira mnoge načine na koje je izvrnuta pravda, koristeći se primjerom slučaja Prlić i suradnici

"Krivolov u Haagu" značajna je knjiga pokojnog Miroslava Tuđmana, čije objavljivanje s ponosom najavljuje Udruga sv. Juraj. Tuđman je bio sveučilišni profesor informacijskih znanosti, osnivač i voditelj prve hrvatske obavještajne agencije (1993. - 1998.). Preminuo je u siječnju 2021. godine kao aktualni zastupnik u Hrvatskom saboru. Služio je Hrvatskoj od samog početka njezine državotvorne neovisnosti, pa do kraja svoga života. Bio je usko uključen u sva glavna politička pitanja, od kojih je jedna bila suradnja Hrvatske s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

U ovoj davno zakašnjeloj analizi unutarnjeg djelovanja ICTY-a, Tuđman intrigantno i detaljno secira mnoge načine na koje je izvrnuta pravda, koristeći se primjerom slučaja Prlić i suradnici, koji u konačnici dovodi do tragičnog samoubojstva cijanidom jednoga od optuženika, generala Slobodana Praljaka.

"Suci, Slobodan Praljak nije ratni zločinac! S prijezirom odbacujem vašu presudu!" posljednje su riječi haškog optuženika na otvorenom sudu 29. studenog 2017. godine. "Krivolov u Haagu" knjiga je koja pruža njemu i ostalim optuženicima obranu koju im je Tribunal nepravedno uskratio.

Do danas ova Tuđmanova knjiga ujedno je i najopsežnija analiza presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju i politike Republike Hrvatske prema Bosni i Hercegovini tijekom rata. "Krivolov u Haagu" trebao bi biti obavezno štivo za sve one koji su zainteresirani za dinamiku ovoga suda "iza zatvorenih vrata".

„Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju je predmetna lekcija međunarodnog institucionalnog neuspjeha. Miroslav Tuđman pokazuje nam zašto“, kazao je Robin Harris, britanski autor i bivši savjetnik za vanjsku politiku premijerke Margaret Thatcher.

„Poaching in the Hague“ se može naručiti na web stranici Amazon u tiskanom i elektroničkom izdanju.

Komentara 2

IL
ilustrator
12:34 12.04.2021.

da je tito dòživio 90te raščetvorili bi ga narodi i narodnosti.

DU
Deleted user
12:26 12.04.2021.

Da ti je otac poživio i on bi robijao kao Milošević sa kojim je dogovarao rat! Rat je dogovorena stvar i države su preuzete od obavještajaca koji i danas vode i upravljaju državom, mi zapravo i nikada nismo izašli iz tog jedno partijskog sistema, imamo prividnu demokraciju. Naime sa državom može samo HDZ poslovati i u državnim firmama se mogu samo HDZ-ovci zaposliti, ostali su svi građani drugoga reda!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije