Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
optužen za kontakte s Udbom

Šeks na udaru desnice koja nije sklona Plenkovićevu HDZ-u

Foto: Igor Kralj/Pixsell
05.07.2017.
u 08:01

Objavljeni su transkripti Šeksovih razgovora sa Zdravkom Pejićem, agentom Udbe, pod egidom “kako je Udba vrbovala Šeksa”

Vladimir Šeks nikad nije bio političar koji je ljude ostavljao ravnodušnima. Njegovo djelovanje uvijek je politički intrigiralo, a umijeće političkog preživljavanja pripisivalo mu je razne uloge u dugogodišnjoj političkoj karijeri.

Interpretacije razgovora

Nakon što je Šeks izdao najnoviju knjigu “Državni udar, kako su Manolić i Mesić rušili Tuđmana i hrvatska politika prema BiH”, koja se temelji na transkriptima Franje Tuđmana, u javnosti su se pojavili (Nacional i Index) transkripti Šeksovih razgovora sa stanovitim Zdravkom Pejićem, agentom Udbe. Tekstovi su plasirani pod egidom “kako je Udba vrbovala Šeksa”, odnosno “Šeksovi razgovori s Udbom”. Ti su razgovori sa Šeksom, kako su mediji objavili, vođeni od 1971. do 1989., a Šeks je za Index izjavio da su ti transkripti kompilacije razgovora koji su s njim obavljeni.

– Riječ je o interpretacijama koje su napravljene nakon razgovora, a u transkripte su ubacivani i neki sasvim lažni dijelovi kako bi se nekoga navelo na zaključak da sam s njima surađivao. To, naravno, nije istina – izjavio je Šeks za Index. On je tom portalu na uvid dao i dokument koji je potpisao Josip Perković, nekadašnji visokorangirani agent Udbe, u kojem je Perković napisao da je Šeks bio pod nadzorom službe kao jedan od glavnih “inspiratora, organizatora i nositelja neprijateljske aktivnosti u SFRJ”. “Jedna od učestalih represivnih mjera bio je takozvani raščišćavajući informativni razgovor kojim se nastojalo obaviti određene predradnje za vrbovanje neke osobe, ali i unijeti nepovjerenje i razdor među nadzirane osobe. Ova mjera je primjenjivana prema Vladimiru Šeksu”, stoji u dokumentu iz 2006. koji potpisuje Perković i koji sa Šeksa skida sumnju da je bio agent bivšeg SDS-a. I Nacional i Index opisuju transkripte kao nadmudrivanje Šeksa i dotičnog udbaša, ne tvrdeći da je Šeks bio suradnik Udbe. U krugovima bliskim Šeksu čuje se da taj HDZ-ov veteran ne misli da su transkripte u javnost plasirali Mesić ili Manolić, s kojima se on u knjizi obračunava, nego da oni dolaze iz puno desnijeg miljea. Da plasiranje tih transkripata ima veze s avetima prošlosti i određenim ljudima iz desno orijentiranih medija koji nisu skloni aktualnoj HDZ-ovoj nomenklaturi u kojoj Šeks ponovno ima veliko značenje.

Periodičke optužbe

Izvori bliski Šeksu kažu da je on već više puta demantirao informacije o tome da je surađivao s Udbom, ali da se takve “konstrukcije” periodički pojavljuju u medijima. Sada su im vjerojatno povod Šeksova knjiga (premda ta ekipa nema veze s Mesićem i Manolićem), ali i Šeksova pozicija kod Plenkovića.

Komentara 90

Avatar Vuglec
Vuglec
08:28 05.07.2017.

HDZ su osnovali komunisti i udbaši, a lustracija nikada nije provedena jer njima to nije odgovaralo, HDZ bi nestao da je provedena.

GV
golub Vaso
08:40 05.07.2017.

čudi me da Agent Sova nije omiljen

Avatar x-y
x-y
08:11 05.07.2017.

ljigava pijandura na kvadrat. nevjerojatno je da se u 21 stoljeću nije obavila "Lustracija"!!!!! Pitajte doticnog ljigavca SOVU Seksa, zasto nije!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije