Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti

Knez iz Bojne novo je poglavlje hrvatske povijesti

Istraženo je manje od 25% nalazišta s Brekinjove kose, senzacije tek slijede
12. travnja 2019. u 10:23 0 komentara 3558 prikaza

Otkriće iz Bojne pokraj Gline arheolozi su nazvali „novo poglavlje hrvatske povijesti“. I doista, pronalazak kneza s kraja 8. i početka 9. stoljeća na području sadašnje Banovine i otvara novo poglavlje najranije hrvatske povijesti. Do sada se sa sigurnošću o povijesti tog razdoblja kontinentalnog dijela Hrvatske nije moglo govoriti jer osim pojedinačnih nalaza nije bilo drugih materijalnih dokaza.

Dubrovački spisi Multispektralno snimanje “Ovo je pravo kopanje zlata”, kažu stručnjaci koji su radili u dubrovačkom arhivu

Znalo se da je postojala donjopanonska kneževina, pretpostavlja se da je središte te kneževine bio Sisak, zna se da je bio i knez Ljudevit Posavski, no nije bilo konkretnog dokaza jakog političkog središta za ovo područje sadašnje Hrvatske. I tako je bilo sve do 2015. kada je oko 60-ak kilometara jugozapadno od Siska među grobovima na Brekinjovoj kosi nađen grob broj 4. A u tom je grobu, pokazalo se čim su iz zemlje izašli prvi nalazi, bio knez. Luksuzne srebrne i pozlaćene ostruge, zlatni privjesak s tzv. gorskim kristalom, obredno položen zlatni solid bizantskog cara Konstantina V. i ostaci tkanine od zlatnih niti upućuju na to da je tu pokopan moćnik i pripadnik elite.

VIDEO: Tko je bio knez iz Bojne?

A kada se pokazalo da su ostruge identične onima pronađenim kod jednog drugog kneza iz tog razdoblja, u Biskupiji kod Knina, koji je također u svom grobu imao zlatni privjesak s gorskim kristalom te solid Konstanina V. – arheolozima je bilo više nego dovoljno da upozore i na međusobne veze tamošnjeg najvažnijeg središta ranosrednjovjekovne hrvatske kneževine s novim političkim središtem u blizini Bojne na Banovini.

Njemačka TURISTIČKA DESTINACIJA Njemačka među Hrvatima popularna za život: Najdraža im Bavarska

Još je puno nepoznanica koje arheolozi, restauratori i drugi znanstvenici tek trebaju sa sigurnošću utvrditi; je li on vladao i kada je vladao, i ako je vladao, kojim je područjem zavladao, u kakvim je odnosima bio s dalmatinskim knezom, Franačkim Carstvom, Bizantom...

Tko je on? Je li ovaj knez Ljudevit Posavski – iako vjerojatno nije on? Istraženo je manje od 25 posto ovog izvanrednog arheološkog nalazišta, a poučeni dosadašnjim tijekom istraživanja, svi se nadaju novim senzacijama s Brekinjove kose.

Uplift.hr
ZLATA VRIJEDNI
Znate li tko su bili mentori Marku Zuckerbergu i Bill Gatesu?
Mirovina
E, DA SAM ZNAO...
Imamo li dva života?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.