Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Klizanje tla u Podsusedu odnijelo dio vrta u provaliju

klizište
arhiva VL
01.03.2010.
u 11:43

Vlasnici dviju vikendica na rubu provalije smatraju da klizište uzrokuju oborinske vode i otapanje snijega, ali i kamenolom koji se nalazi na susjednom brdu.

Klizište u podsusedskoj ulici Sutinska vrela, gdje su u subotu ujutro intervenirali vatrogasci, policija, pa čak i Ured za upravljanje hitnim situacijama, ipak ne prijeti sigurnosti okolnih stanovnika. Štoviše, vlasnici dviju vikendica na samom rubu nastale provalije za svoje montažne kuće nimalo ne strahuju.

Neuobičajeno velik odron

– Što se trebalo odroniti, odronilo se, više nema nikakve opasnosti. Šteta je samo što je u provaliji završio i dio vrta s povrćem. E, kakve bi to lubenice bile... – vrti glavom vlasnik najugroženije kuće na samom vrhu brijega Ante B. Iako priznaje da mu je odron zemlje poprilično pomrsio planove, neugodno ga pomicanje tla, kaže, nije nimalo iznenadilo.

– Na toj je padini klizanje tla već uobičajena stvar. Otkad se prije desetak godina na livadi zbog termalnih voda stvorio usjek, brdo se polako trusi za svakog većeg otapanja snijega ili obilnije kiše. Mediji nepotrebno stvaraju paniku; pa tlo se ispire već tri tjedna i još uvijek smo svi živi i zdravi – objašnjava on, no odmah dodaje da je ovako velik odron ipak neuobičajen.

Dok Ante odron objašnjava prirodnim procesima, njegov prvi susjed krivnju za nastale probleme prebacuje na obližnji kamenolom.

– Dvadesetak snažnih detonacija dnevno sigurno ne pomaže stabilizaciji terena. Za klizanje tla možda jesu krivi snijeg i podzemne vode, no nitko mi ne može reći da vibracije ne pogoršavaju problem – zaključuje on i dodaje da je sva šteta nastala odronom zahvaljujući brzoj reakciji vatrogasaca već odavno uklonjena.

Sanacija uskoro počinje

Iz gradskog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama doznajemo da bi nevoljama stanara uskoro ipak mogao doći kraj.

– Djelatnici vodoprivrede još su u subotu postavili drenažne cijevi u potok između klizišta i ceste kako bi se izbjeglo zatrpavanje potoka i poplavljivanje prometnice, a Gradski ured za graditeljstvo i izgradnju grada trebao bi pregledati teren i dogovoriti daljnju sanaciju

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije