Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vlasnik Klemm Securityja na sudu

Klemmu počinje suđenje, a svi njegovi suoptuženici se nagodili

10.12.2014., Zagreb - Hrvatski branitelji koji 52. dan prosvjeduju u braniteljskom satoru ispred Ministarstva branitelja, odrzali su skup pod nazivom
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
18.09.2016.
u 23:32

Vlasniku zaštitarske tvrtke Klemm Security danas počinje suđenje zbog utaje poreza i izvlačenja novca iz vlastite tvrtke

Kao Pale sam na svijetu ostao je Josip Klemm, vlasnik zaštitarske tvrtke Klemm Security te jedan od vođa branitelja koji su više od godinu dana prosvjedovali pod šatorom u Savskoj 66, na optuženičkoj klupi zagrebačkog Županijskog suda. Ondje mu, naime, danas počinje suđenje zbog utaje poreza i izvlačenja novca iz vlastite tvrtke.

Kada je u travnju 2014. nakratko bio uhićen te kada je pokrenuta istraga protiv njega, osim Klemma bilo je osumnjičeno još pet osoba, a među njima i Radovan Štetić, stari znanac novinskih crnih kronika, koji je “slavu” stekao koncem 90-ih kao jedan od onih kojima se sudilo tijekom procesa tzv. zločinačkoj organizaciji.

Petorica se nagodila

I kada je u svibnju 2015. Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo optužnicu, na njoj je uz Klemmovo ime bilo još pet imena, uključujući i Štetićevo. No, malo pomalo svi su Klemmovi suoptuženici odlučili priznati krivnju te se nagoditi s tužiteljstvom u zamjenu za blaže kazne, tako da je Klemm na optuženičkoj klupi ostao sam.

Klemma terete da je iz tvrtke izvukao 2,9 milijuna kuna te utajio oko 600.00 kuna poreza

Štetić, koji je prema optužnici, bio glavni kotačić operacije, zahvaljujući kojoj je Klemm, kako ga terete, iz svoje tvrtke izvukao 2,9 milijuna kuna, te potom utajio oko 600.000 kuna poreza, nakon priznanja krivnje, osuđen je na 11 mjeseci zatvora. Ostali Klemmovi suoptuženici; Hrvoje Zorović, Silvio Golubovac, Tomislav Matanić i Leonardo Valent nakon priznanja krivnje također su osuđeni na zatvorske odnosno uvjetne kazne. Tijekom predstojećeg suđenja oni će biti svjedoci.

Klemma se optužnicom tereti da je od 2005. do 2007. preko Štetića tražio osobe čiji je posao bio da osnuju trgovačka društva kojima bi potom bile slane fakture za nepostojeće usluge. Na taj način se, smatra tužiteljstvo, izvlačio novac iz Klemm Securityja, a nakon što bi novac bio isplaćen na račune osoba koje je Štetić našao, oni bi ga podizali te davali ili Štetiću ili Klemmu.

Još jedna optužnica

Inače, suđenje koje mu danas počinje nije jedini pravosudni problem Josipa Klemma. Protiv njega je podignuta i optužnica u slučaju transfera Darija Šarića u KK Cibonu, a suoptuženik u tom postupku mu je Ivica Lovrić, jedan od najbližih suradnika Milana Bandića. No ta optužnica još nije potvrđena.

Tijekom istrage, Klemm je priznao krivnju.

– S tim sam društvima imao određene poslove, no nije mi bila namjera počiniti kazneno djelo. Nisam namjeravao ošteti državni proračun ni vlastitu tvrtku. Sada sam svjestan da sam možda oštetio vlastitu tvrtku i za to prihvaćam krivnju. Htio bih napomenuti da moja tvrtka ima 900 zaposlenih te da sam u zadnje četiri godine u proračun uplatio oko 115 milijuna kuna – zborio je Klemm u obrani tijekom istrage, zbog čega se čak i špekuliralo da će se nagoditi s tužiteljstvom.

No Klemm je u međuvremenu okrenuo ploču, pa je u ožujku ove godine na pripremnom ročištu kazao kako se ne smatra krivim, što će očito biti taktika njegove obrane na predstojećem suđenju.

>> Klemm: Ne likujem zbog odlaska Milanovića, a Vučić nije šaka jada

Komentara 53

Avatar kontraadmiraI
kontraadmiraI
23:56 18.09.2016.

Matija Babić je za tri milijuna kuna tek gulio krompir. Mirando Mrsić za deset milijuna neće čak ni to. Jakovina, Vrdoljak i družina za višestruko veće iznose bili su ministri. Da, eldorado država po mjeri lopova.

CI
cinbenik
05:51 19.09.2016.

To je i bio glavni razlog pobune satorima i krizevima,jer se i iz izjava o krivnji da zakljuciti da Klem sve svoje nestasluke,pravda ratom,pa onda tvrdi kako je eto domoljub ima 900 zaposlenih i da je uplatii puno poreza drzavi,pa ima pravo krasti i otimati od drzave....U totalitarizmu smo zivjeli bez zastitara i to sto je bilo portira i pokoji cuvar nije se krali ni blizu kao za HDZe vrenena....Svi smo uglavnom bili zasticeni,a sada imamo zastitare da bi se izvlacio novac,povecale cijene i onda se i joppe pokrade vec pokradeno....Klem nije nikakav domoljub,radio je neprijateljstva dezavi sa HDZe stozerima za unistenje Hrvata,a da nikada nismo saznali ratni put nijednog organizatora satora,ali su zato Maticev Vukovarskog branitelja znali svi i pravili od njega nebranitelja i totalnog laznjaka,a sve to iz niskih pobuda.

Avatar Hazl113
Hazl113
07:34 19.09.2016.

Ma nagodit će se on. Platit će kaznu od 1kn i to je to. Ipak je on hrvatski branitelj, dragovoljac, sponzor HDZ-a, ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije