Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Klela se Bogom da umire pa sam joj dao 15.000 eura

Jedan od prevarenih svećenika otišao je u Berlin naći hotel bogate Hrvatice koja mu je obećala dati novac za župu. Adresa je bila lažna
08. veljače 2017. u 17:45 38 komentara 34658 prikaza
petar mandić i senada šarić
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Gospođa koja je zvala klela se Bogom u sve što ima da je bolesna i da želi donirati novac župi. Vjerovao sam joj, zvučala je iskreno, jer, znate, postoje slučajevi da ljudi u sličnim situacijama žele darivati crkvi i župi. Nažalost, ispao sam naivan i ostao bez novca – govori nam Marijan Ožura, dobrodušni svećenik iz župe u Cetingradu u Karlovačkoj županiji koji je bio jedan od svećenika diljem Hrvatske koje su Petar Mandić i Senada Šarić iz Zagreba 2015. prevarili.

Općinski sud u Karlovcu za prijevaru tešku čak 365.640 kuna nepravomoćno je osudio par; Mandić je dobio četiri godine zatvora, a Šarić 4 godine i osam mjeseci. On je imao olakotnu okolnost jer je svih 11 kaznenih djela odmah priznao, dok je Šarić tvrdila čitavo vrijeme da ona nema ništa s prijevarama te da ju nitko od žrtava nije vidio.

poruke HAKOM UPOZORAVA Nova vrsta prijevare – ne zovite broj ako primite ovu poruku euro, novac, LUDBREG Novi slučaj prijevare – platio 5600 eura za prikolicu iz Irske koja nije stigla

Čekao da novac dođe na račun

– Varao sam svećenike jer mi je trebao novac za kocku, za dugove koje sam imao. Dio novca zadržao sam za sebe i potrošio, a dio sam davao Senadi, iako ona nema veze s krađama. Ja sam nazivao svećenike i glumio i ženski glas u slušalici i odlazio k svećenicima po novac, ona nema ništa s time – ispričao je Petar Mandić netom prije izricanja presude sucu karlovačkog Općinskog suda. Sa Senadom je, kazao je, živio na istoj adresi kao podstanar.

No, svjedočenje svih svećenika koje su nazivali, od Dubrovnika, Istre do Osijeka, ali i vozača taksija iz Zagreba koji je oboje vozio na susrete s prevarenim svećenicima, bili su dovoljni da osude i Senadu Šarić. Moraju vratiti i ukraden novac.

Marijan Ožura dao im je 7000 eura pred katedralom u Zagrebu, a drugog dana još 8000 eura na karlovačkom Autobusnom kolodvoru. Naime, kada ga je “bankar” u ožujku 2015. nazvao i rekao mu da bogata vlasnica hotela u Njemačkoj na samrti želi donirati njegovoj župi, iz koje potječe, čak 150.000 eura, a njemu samom još 15.000 eura, vjerovao je u dobre namjere. Kada ga je bogata hotelijerka “Marijeta” nazvala i potvrdila svoju želju, klela se u Boga. No, kazala je kako njezinu bratu za legalizaciju kuće u Zagrebu treba 7000 eura, kako ga ne bi izbacili iz kuće i zamolila je dobrodušnog svećenika da mu da taj novac, a ona će mu ga vratiti. Kazala je da je bratu račun blokiran, pa mu novac ona ne može uplatiti. Nakon “prve rate”, tražila ga je još 8000 eura koje je predao već drugog dana. No, pohlepi nije bilo kraja, pa je tražila još 16.000 eura, pa 18.000 eura, što župnik nije imao. Shvatio je prijevaru kada obećanog dana na računu crkve nije bilo obećanih eura pa je nazvao policiju.

Dao im majčinu ušteđevinu

– Velika je to prijevara i nadam se da će barem dio vratiti. Što se tiče duljine zatvorske kazne, i ne treba biti veća. Važnije je da vrate novac – kazao nam je župnik Marijan Ožura.

Svećeniku Marijanu Jeliniću iz Vodnjana ispričali su istu priču. Kako bi dobio donaciju za obnovu crkve, dao im je 115.000 kuna majčine ušteđevine. Obećali su mu 200.000 eura. Kako donacija nije sjedala na račun, a i više mu se nije javljala na pozive, svećenik se zaputio u Berlin. Bogatu hotelijerku tražio u gradu, ali adresa koju su mu dali nije postojala. Priču o prijevari objavio je i u Glasu Koncila. Nažalost, priča nije došla do Milana Begića, svećenika iz Hrvatske Dubice.

– Naivan sam im dao dva puta po 6000 eura, pa još 8000 eura. Prvi su mi put došli pred crkvu, ostalo sam nosio u Zagreb – kazao je na suđenju svećenik iz Hrvatske Dubice. Edvard Sokol, te godine mladi svećenik s Visovca, nakon što je odslušao njihovu priču, nazvao je banku u Berlinu.

– Rekli su mi da tako ne posluju, nakon čega sam pokušaj prijevare prijavio policiji – ispričao je svećenik na suđenju.     

>> Neznancu uplatili tisuće eura za 'povoljan' kredit

>> Policija otkrila kako su prevaranti od dvije starice ukrali čak 572 tisuće kuna

Plazma keksi
PLAZMA SPORTSKE IGRE MLADIH
Predsjednik Europske nogometne federacije podržao važan projekt u Hrvatskoj
Bambi
DRUŠTVENA SOLIDARNOST
Jedna od najvažnijih regionalnih konditorskih tvrtki ugradila je društveno poslovanje u svoju poslovnu filozofiju
 • neboiznadzagreba:

  Osim donacija za crkve, prevaranti su obećavali novac i svećenicima osobno - pohlepa zaista nema granica,ni kod prevaranata, ni kod svećenika.

 • Varesak:

  Moraju vratiti novce,e baš me zanima kada kako i otkuda će im vratiti te novce.

 • Avatar pero.bratos
  pero.bratos:

  nije moguce,da se nasao netko,tko je svecenika prevario