Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Klas odlazi u stečaj, a od MORH-a nije naplatio 120 milijuna kuna

Račun kombinata blokiran je već nekoliko godina, a ukupni dug iznosi oko 160 milijuna kuna, od čega gotovo 90 posto potražuje država na ime neplaćenih davanja za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, poreza te robe iz robnih rezervi.
09. prosinca 2009. u 18:08 3 komentara 17 prikaza
klas
Foto: Ivica Galović/Pixell

SLAVONSKI BROD - Za dvadesetak dana na Trgovačkom sudu u Slavonskom Brodu bit će održano prvo ročište u slučaju novogradiškog Klasa, čime bi se nad ovom poljoprivrednom tvrtkom koja u svojem vlasništvu ima tvornicu stočne hrane, silos te pet hektara industrijskog zemljišta otvorio stečaj.

Rekonstruirali uslugu

Račun kombinata blokiran je već nekoliko godina, a ukupni dug iznosi oko 160 milijuna kuna, od čega gotovo 90 posto potražuje država na ime neplaćenih davanja za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, poreza te robe iz robnih rezervi. Zdravko Sokić, ratni predsjednik Kriznog stožera Nova Gradiška i donedavni zaposlenik Klasa tvrdi da ova tvrtka već 18 godina od MORH-a potražuje novac za prehranu vojnika u Domovinskom ratu, te da ovaj dug, uvećan za pripadajuće kamate iznosi oko 120 milijuna kuna, čime bi se mogla kompenzirati potraživanja države, a tvrtku spasiti od stečaja.

– Hranili smo sve vojnike koji su 1991. ratovali na novogradiškom području, ali dobar dio ovih usluga nikad nije naplaćen od Ministarstva obrane. Računi nisu nikad ispostavljeni na naplatu, ali na temelju radnih naloga koji i danas postoje rekonstruirali smo potraživanja koja iznose oko 7,2 milijuna kuna. Kada se na ovaj iznos primijeni isti obračun kamata koji država koristi za svoja potraživanja prema Klasu, dolazimo do iznosa kojim se Klas može spasiti od stečaja. Treba samo provesti kompenzaciju, i tvrtka s osamdesetak radnika je spašena – kaže Sokić.

U rekonstrukciji dugovanja računalo se s minimalnim dnevnim troškovima prehrane za jednog vojnika od 10 kuna, ali jasno mu je da su potraživanja nastala prije gotovo dva desetljeća otišla u zastaru.

Rekli da nemaju novca

– Nismo mogli ispostaviti račun od 7,2 milijuna kuna i obvezati se na plaćanje 22 posto PDV-a, kada nismo bili sigurni da ćemo račun i naplatiti od ministarstva. Obratili smo se i MORH-u, odakle su nam poručili da priznaju kako su pojeli hranu, no da je nastupila pravna zastara i da nemaju novca – kaže Sokić.

ski
Veliki vodič kroz Nassfeld
Isprobajte lokalne specijalitete, zaplešite uz legendarnu Nenu i skijajte na 110 km besprijekornih staza
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
 • Avatar Čitatelj300
  Čitatelj300:

  Da sad su se toga sjetili.... 7 milijuna iz 91\' , nije vam morh kriv...kriv je direkor koji je pokro pare i zbriso

 • -obrisani-:

  Poznato je da u MORH-u mnogi dolaze na posao samo kako bi napravili veću štetu, ali za ovo ih se ne može proglasitti krivcima, koliko ima firmi da im nisu platili račune?

 • copreuniz:

  Klas nije naplatio potrazivanja od MORH-a ali je zato Jambo naplatio duplo i nije cekao ni dana da dobije novac. U ono vrijeme je bio u dobrim odnosima sa \"svemocnim\" barba Lukom i sa naplatom nije bilo problema iako su ... prikaži još! njegove cijene bile dva do tri puta vece od stvarnih cijena.