Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GDJE SU BROJKE?

Klarin Cappelliju: Gašenje TZ-a Betina i Jezera čista je birokracija, uključite razum

Ivan Klarin na konferenciji za medije povodom najave gašenja TZ-a
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
29.11.2018.
u 12:43

Nitko neće ostati bez posla, eventualno bez titule direktora, neslužbeno govore iz Ministarstva

Novi prijedlog Zakona o turističkim zajednicama i promicanju turizma jedan je od najnepromišljenijih poteza Ministarstva turizma, smatra načelnik Općine Tisno Ivan Klarin koji je uputio otvoreno pismo ministru turizma Gariju Cappelliju.

Esdepeovca ljuti mogućnost, koja je navedena u zakonskom prijedlogu, da se ugase turističke zajednice mjesta Betina i Jezera, na čijem je području, ističe u svojem pismu, samo ove godine ostvareno 560.000 noćenja. Te su turističke zajednice, piše Klarin, financijski potpuno samoodržive, a novcem od boravišne pristojbe financiraju niz lokalnih akcija u službi razvoja turizma.

Načelnik Općine Tisno podsjeća da su uredi u tim mjestima osnovani davne 1962. godine, da ispunjavaju sve kriterije i puno većih ureda općinskih i gradskih turističkih zajednica te da samo na području Šibensko-kninske županije imaju veći broj dolazaka i noćenja nego velik broj općinskih, a i nekih gradskih turističkih zajednica.

Gdje su brojke

– Ako se nešto ukida ili nešto osniva, ponajprije brojke moraju biti te koje su mjerodavne, a u ovom slučaju riječ je samo o nazivu mjesta, općina i grada, što je predloženo birokratski i bez ikakve logike. Poštovani gospodine ministre, u ime naše dvije turističke zajednice s područja općine Tisno, a i ostalih, molim da se uključi razum te da se preispita jedan od najlošijih prijedloga Zakona o turističkim zajednicama koji je u posljednje vrijeme donesen u vašem ministarstvu – poručuje Ivan Klarin u otvorenom pismu ministru turizma Cappelliju.

Ostaju kao TIC-evi

Inače, ista sudbina kakvu je TZ-ima Betine i Jezera namijenio prijedlog Zakona o turističkim zajednicama čeka još 13 turističkih zajednica. Naime, od ukupno 310 turističkih zajednica samo je 15 TZ-a u mjestima, a ostalo su TZ-i gradova, općina i županija na čelu s Hrvatskom turističkom zajednicom.

Iz kabineta ministra Cappellija jučer nismo dobili službeni komentar Klarinova pisma, ali otprije je poznat stav da se redizajnom turističkih zajednica želi stvoriti decentraliziran, moderniji, racionalniji i fleksibilniji sustav od sadašnjega. Pritom je, smatraju u Ministarstvu turizma, jedina šteta što se s ovakvim promjenama nije krenulo prije deset godina.

Inače, prođe li ovakav prijedlog Zakona o turističkim zajednicama i promicanja turizma, ugasiti bi se mogle i neke turističke zajednice gradova. Financijski se osnažuje regionalna razina TZ-a, dok bi opstanak nižih razina ovisio o tome koliko su financijski samoodrživi.

Što se, pak, tiče turističkih zajednica mjesta poput Betine i Jezera, neslužbeno govore u Ministarstvu turizma, nitko neće ostati bez posla, eventualno bez titule direktora. Naime, turističke zajednice u mjestima imaju mogućnost postati ili turistički informativni centri ili dio turističke zajednice više razine na svojem području.

Pogledajte noćno prepucavanje u Saboru:

Ključne riječi

Komentara 1

OB
ObrenM
20:06 29.11.2018.

Talijan Capelli,polupismeni uhljeb razumi se u turizam kao Marica u krivi k....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije