Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvi dan olabavljenih mjera

Kladioničari zadovoljni, među ugostiteljima rijetki otvorili lokale

Foto: Pixsell
1/3
15.02.2021.
u 21:44

I Gosti se ne smiju zadržavati ni u lokalu, a ni oko njega. Nema tu nikakve računice i ta mjera potpuno je apsurdna, kažu ugostitelji

Od relaksacija mjera danas su veće koristi imali vlasnici automat-klubova nego kafića. U kladionice se danas moglo i fizički ući, za razliku od ugostiteljskih objekata, u koje se moglo samo gledati kroz stakla. Zašto se može kockati, a ne i u toplom popiti najobičnija kava, pitaju građani. O tome zašto je kasinima omogućen rad, danas je ponovno morao objašnjavati ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

– Tu epidemiološki rizik nije velik, pogotovo kad im se zabrani ugostiteljska djelatnost. Njihovim zatvaranjem Ministarstvo financija ostaje bez nerazmjernog dijela koji se podmiruje za fiksne troškove. Epidemiološki rizik nije velik, ali financijski je takva naša odluka opravdana. Županijski epidemiolozi misle isto, no problem je reakcija javnosti – rekao je ministar Božinović.

Uvijek je, dodao je, delikatnije popuštati mjere nego donositi strože.

– Hrvatska među članicama EU ima najmanje stroge mjere. I ove koje imamo u određenom dijelu djelatnosti i stanovništva izazivaju nezadovoljstvo, što s jedne strane možemo razumjeti, no s druge strane nastavit ćemo pratiti stanje s epidemijom i reakcije. Naravno da je najvažnije zdravlje, ali i ekonomska, socijalna i psihološka slika. Ova pandemija ostavila je traga na sve te četiri slike – dodao je.

Istra nije otvorila kladionice

U igrama na sreću godišnje se u Hrvatskoj okreću milijarde kuna. Diljem Hrvatske radi oko 10.000 automata, a prihodi od igara na sreću jedan su od najvažnijih prihoda državnog proračuna. Samo od poreza na dobitke od igara na sreću i naknada za priređivanje uprihodi se oko više od 1,3 milijarde kuna. Promet ukupnog klađenja za 2019. bio je oko 5,5 milijardi kuna.

– Sve je spremno za igru, nastavljamo s radom na najvišoj razini higijene poštujući sve epidemiološke preporuke – pozivao je danas goste jedan automat-klub.

Protiv otvaranja kladionica odlučili su se stožeri u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji. Protiv kave za van nije ustao nitko, no nije bilo navale.

“Uzima nam se posao”

– Malo tko je otvarao kafiće radi prodaje kave za van, koliko ja imam informacije. Financijski je to jednostavno neisplativo. Mi smo uslužna djelatnost i ne možemo raditi kao trgovine. Gosti se ne smiju zadržavati ni u lokalu, a ni oko njega. Nema tu nikakve računice i ta mjera koja je 15. veljače stupila na snagu za mene je potpuno apsurdna – kaže nam predsjednica Udruženja hrvatskih ugostitelja i turističkih djelatnika Varaždin Jadranka Behin.

I doista, malo tko je od ugostitelja na sjeveru otključao lokale kako bi prodavao piće za van.

– Možda je netko sporadično otvorio. Budimo realni, u Dalmaciji tako možda i mogu funkcionirati jer imaju klupice na rivi, a toplije je vrijeme. Kod nas se oni koji kupe kavu, sok ili pivo nemaju kamo smjestiti. Što će, kupiti u kafiću pivo i onda se šetati selom? Jeftinije im je onda kupiti pivo u dućanu i popiti ga iza njega. U dućanu je pivo sedam kuna, a kod nas otprilike 13 kuna. Čekamo početak ožujka, nadamo se da će ublažiti mjere, a bit će i toplije... – nada se daljnjoj relaksaciji mjera J. Behun.

Po selima u Varaždinskoj, Međimurskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji “narodni običaj” je ispijanje piva ispred dućana, a to je u vrijeme kad su kafići zatvoreni eskaliralo.

– Jedna pivovara čak je kupovala klupice koje su se postavljale pred dućanima, da si oni koji kupe pivo lijepo sjednu i popiju. Bunili smo se jer nam se uzima posao. Protiv smo toga da u dućanima hlade pivo. Nek’ ga prodaju normalno kako im stiže, a ne da ga stavljaju u hladnjake. Zna se što je dućan, a što je kafić – ljuti se J. Behin.

 

 

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
07:46 16.02.2021.

Kao da ne postoji on line casino, ali idu izbori i branitelji su malo nervozni, mora im se nekako dodvoriti! Odvratno što rade, koje licemjere a ovi sa kafićima neka hvataju ljude po cesti sa kavom za van, bolje sii kupite kartu za Dublin!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije