Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROPSKI BALANS MOĆI

Kissinger upozorio Zapad: Ukrajina bi trebala prepustiti dio teritorija. Rusija je jamac ravnoteže

kissinger
Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija
1/3
24.05.2022.
u 10:46

Ovi komentari na Forumu stigli su u jeku inflacije u Europi i u trenutku kada su sankcije Zapada nad Rusijom potencijalno dosegle svoj limit

Bivši američki državni tajnik Henry Kissinger upozorio je Zapad da prestane pokušavati nanijeti težak poraz ruskim snagama u Ukrajini, smatrajući da bi to moglo imati katastrofalne posljedice na dugoročnu stabilnost Europe. 

Kissinger je sudjelovao na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu gdje je istaknuo kako bi bilo fatalno za Zapad da se 'zanese u trenutku' te zaboravi pravo mjesto Rusije u europskom balansu moći, prenosi The Telegraph.

- Pregovori moraju početi u iduća dva mjeseca, inače će se stvoriti tenzije koje neće biti lako premostive. Idealno bi bilo vratiti se na stanje prije rata, no forsirati rat dalje od toga ne bi se svodilo na oslobađanje Ukrajine, već na rat protiv Rusije - kazao je. 

Kazao je i kako je Rusija nužni dio Europe već 400 godina te da je u to vrijeme bila jamac ravnoteže u kritičnim trenucima. Europski čelnici moraju razmišljati o dugoročnim odnosima s Rusijom, smatra Kissinger, te si ne bi smjeli dopustiti da Rusija stvori trajni savez s Kinom. 

- Nadam se da će Ukrajinci biti hrabri koliko su mudri - kazao je.

Ovi komentari na Forumu stigli su u jeku inflacije u Europi i u trenutku kada su sankcije Zapada nad Rusijom potencijalno dosegle svoj limit. 

- Trenutno gledamo najgoru stranu Europe - kazao je njemački dokancelar Robert Habeck u govoru na Forumu, te je optužio Mađarsku i još nekoliko zemalja za ''paraliziranje embarga nad uvozom ruske nafte''.

- Očekujem da će svi naći rješenje, a ne sjediti sa strane i graditi partnerstvo s Putinom - dodao je. 

Na Forumu je govor putem video-veze dao i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenki koji je kazao kako je ''ovo godina u kojoj ćemo vidjeti vlada li svijetom brutalna sila'', a kazao je i kako bi Rusija trebala u potpunosti trebala biti isključena iz civilizacije. 

- Sankcije bi trebale biti maksimalne, tako da svaki idući potencijalni agresor dobro razmisli želi li napasti susjednu zemlju, s obzirom na posljedice - kazao je. 

Situaciju iz minute u minutu pratite OVDJE.

>> VIDEO Iscurila još jedna snimka neobičnog ponašanja Putina: Je li mu se zdravlje pogoršalo?

Komentara 23

ST
stefj
11:42 24.05.2022.

Da, to je to, vraća se zakon jačeg. Baš se pitam koliko će još trebati kada ćemo čuti - treba pustiti Moldaviju Rusima, nek se malo smire. Pa onda, pustimo Latviju, Estoniju i Litvu Rusima, to je radi Europske ravnoteže... 5 godina? Možda 7?

HA
hacker
12:05 24.05.2022.

Neka Amerika ustupi Aljasku Rusiji zašto ne?

BE
bezvrijedanyugodinar
12:16 24.05.2022.

Takoje,. Sve susjedne zemlje trebaju barem pola zemlje dati rusiji i da im rusija bira političke predsjednike i premijere 🤣

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije