Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tajna stara 130 godina

Slavna 'dama s bakljom' zapravo je muškarac?

Kip slobode
Foto: DPA/PIXSELL
1/5
08.07.2016.
u 20:32

Analizom 130 godina starog najslavnijeg spomenika migranata na svijetu, pokušali su odgonetnuti tko se krije iza lica 'dame s bakljom'

"Tajne najdražih mjesta Amerike" emisija je koja se može pratiti na Disocovery kanalu i koja donosi sasvim nov povijesni pogled na neka od kultnih mjesta SAD-a.

Ovaj put, analizom 130 godina starog najslavnijeg spomenika migrantima na svijetu, pokušali su odgonetnuti tko se krije iza lica "dame s bakljom".

Općeprihvaćena je teorija da je inspiracija francuskom kiparu Fredericu Augustu Bartholdiju za Kip slobode bila njegova majka, ali povjesničarka Elisabeth MItchell ima drukčiju teoriju.

Za New York Post izjavila je kako je uspoređujući strukturu lica Kipa slobode sa slikama Fredericove majke uočila ogromne različitosti: drukčije su obrve, nos, usta.... Mitchell vjeruje kako struktura lica odgovara njegovu bratu, Jean-Charelsu Bartholdiju.

Osim što je sličnost očita, Mitchell spominje i da je Bartholdijev brat boravio u mentalnoj bolnici, a jedino ga je Bartholdi posjećivao, i to jednom tjedno "buljeći u njega satima, jer brat nije više mogao govoriti".

>> Dvaput su nas u pola sata opelješili, ali New York se jednostavno voli

Komentara 7

LE
LeandroZG
21:14 08.07.2016.

Elisabeth se toliko usredotocila na nos, obrve i usta da nije vidjela da kip ima sise

DH
dalibor.hren
12:52 10.07.2016.

Možda su zavirili ispod pojasa, pod plašt?

ME
Menjik
21:12 08.07.2016.

eto i to znamo, idemo dalje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije