Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Kinezi konstruirali jumbo autobus koji vozi iznad automobila

Novo prijevozno sredstvo podsjeća na metro i laku gradsku željeznicu. Ukupna visina inovativnog jumbo autobusa bila bi 4 - 4,5 metara i imao bi dva kata.
03. kolovoza 2010. u 15:55 30 komentara 61 prikaza
kina, autobus (1)
Foto: umiwi.com
Pogledajte galeriju 1/3

Kineski stručnjaci pronašli su ekološki prihvatljiv način da uštede novac i smanje nesnosne gužve na gradskim prometnicama. Umjesto da troše milijarde eura za proširenje postojećih cesta, Kinezi su se odlučili za ogromni autobus koji bi se kretao iznad automobila.
Kineska kompanija "Shenzen Huashi Parking Equipment" razvija takozvani "3D Express Coach", poznat kao trodimenzionalni brzi autobus koji će se kretati iznad vozila na visini od dva metra i tako prevoziti putnike.

Novo prijevozno sredstvo podsjeća na metro i laku gradsku željeznicu. Ukupna visina inovativnog jumbo autobusa bila bi 4 - 4,5 metara i imao bi dva kata. Na drugom katu su putnici, a na mjestu prvog bio bi otvor kroz koji bi automobili nesmetano prolazili.

Kretao bi se uz pomoć sunčeve i električne energije i postizao brzinu do 60 kilometara na sat. Autobus bi mogao prevoziti od 1200 do 1400 putnika pri čemu ne bi ometao promet. Cijena izgradnje ovakvoga transportnog vozila i podloge duge 40 kilometara je oko 50 milijuna eura, što je samo 10 posto od troškova za izgradnju metroa. Kompanija tvrdi da će autobus smanjiti gužve za 20-30 posto.

Konstrukcija podloge za autobus duge 185 kilometara počet će u pekinškoj četvrti Mentougou krajem ove godine.

Detonantno izgaranje
Neželjeno detonantno izgaranje
Što je famozni „misfire“ koji često spominju u Top Gearu i The Grand touru

A1 izdvaja za Vas

  • veky:

    K tome, ako me slučajno dostigne ima da od straha što mi odjednom nestalo sunce završim u nekoj grabi ili na zidu tog fantastičnog busa. Užas. Sačuvaj me Bože da to dođe kod nas!

  • Felicijen:

    Kakva bedasta ideja! Mora da je na raskršćima jako zabavno kad naiđe ovo čudo....

  • dodosock:

    a što je sa kamionima?