Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inovacija

Kinezi konstruirali jumbo autobus koji vozi iznad automobila

kina, autobus (1)
Foto: umiwi.com
1/3
03.08.2010.
u 15:55

Novo prijevozno sredstvo podsjeća na metro i laku gradsku željeznicu. Ukupna visina inovativnog jumbo autobusa bila bi 4 - 4,5 metara i imao bi dva kata.

Kineski stručnjaci pronašli su ekološki prihvatljiv način da uštede novac i smanje nesnosne gužve na gradskim prometnicama. Umjesto da troše milijarde eura za proširenje postojećih cesta, Kinezi su se odlučili za ogromni autobus koji bi se kretao iznad automobila.
Kineska kompanija "Shenzen Huashi Parking Equipment" razvija takozvani "3D Express Coach", poznat kao trodimenzionalni brzi autobus koji će se kretati iznad vozila na visini od dva metra i tako prevoziti putnike.

Novo prijevozno sredstvo podsjeća na metro i laku gradsku željeznicu. Ukupna visina inovativnog jumbo autobusa bila bi 4 - 4,5 metara i imao bi dva kata. Na drugom katu su putnici, a na mjestu prvog bio bi otvor kroz koji bi automobili nesmetano prolazili.

Kretao bi se uz pomoć sunčeve i električne energije i postizao brzinu do 60 kilometara na sat. Autobus bi mogao prevoziti od 1200 do 1400 putnika pri čemu ne bi ometao promet. Cijena izgradnje ovakvoga transportnog vozila i podloge duge 40 kilometara je oko 50 milijuna eura, što je samo 10 posto od troškova za izgradnju metroa. Kompanija tvrdi da će autobus smanjiti gužve za 20-30 posto.

Konstrukcija podloge za autobus duge 185 kilometara počet će u pekinškoj četvrti Mentougou krajem ove godine.

Ključne riječi

Komentara 30

VE
veky
15:16 04.08.2010.

K tome, ako me slučajno dostigne ima da od straha što mi odjednom nestalo sunce završim u nekoj grabi ili na zidu tog fantastičnog busa. Užas. Sačuvaj me Bože da to dođe kod nas!

FE
Felicijen
16:16 03.08.2010.

Kakva bedasta ideja! Mora da je na raskršćima jako zabavno kad naiđe ovo čudo....

DO
dodosock
16:21 03.08.2010.

a što je sa kamionima?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije