Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VAL PUTOVANJA

U Hrvatsku se počeli vraćati kineski turisti: Radije će tamo gdje im ne treba Covid test

Kineski turisti
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
1/3
08.02.2023.
u 11:19

Zahvaljujući ukidanju strogih Covid mjera u Kini očekuje se da će od travnja porasti broj kineskih turista u Hrvatskoj. Međutim upitno je hoće li pretpandemijske brojke biti dosegnute već ove godine

Jedna lasta ne čini proljeće, ali prvih nekoliko desetaka gostiju iz Kine u ovoj je godini novi početak turističke razmjene sa zemljom koja je Hrvatskoj prije korone davala gotovo pola milijuna turista. Tri manje skupine kineskih turista pristigle već u siječnju otvorile su sezonu putovanja koja bi se trebala intenzivirati od travnja i tridesetak tisuća Kineza na odmoru u našoj zemlji prošle godine brzo bi trebalo biti nadmašeno.

Hrvatska kotira kao sigurna

Ozbiljnije brojke očekuju se zahvaljujući ukidanju strogih Covid mjera u Kini i nabujaloj želji Kineza da se nakon tri godine slobodno otisnu u svijet. Kineski građani su do korone stasali u velike svjetske putnike, u 2019., ih je u inozemstvo putovalo 155 milijuna i brojni turistički domaćini, uključujući hrvatske, s nestrpljenjem su čekali otvaranje tog tržišta. Kao i sami Kinezi.

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL/Ilustracija

- Da, željni su putovanja, vesele se povratku na staro i vrlo pozitivno reagiraju na popuštanje mjera i otvaranje granica. U Kini trenutno, osim općih mjera zaštite, nema nikakvih restrikcija za putovanja u inozemstvo. Europa je za kineske goste prije korone bila vrlo tražena, a Hrvatska je prepoznata kao izuzetno sigurna zemlja u svakom smislu. I to se nije promijenilo. U ovom trenutku je teško govoriti o dinamici, ali u svakom slučaju, u odnosu na proteklo razdoblje, sada očekujemo znatan rast brojki dolazaka i noćenja kineskih gostiju u Hrvatskoj - kaže Mary Huang, direktorica ureda hrvatske turističke kompanije Uniline u Šangaju, kojoj će i samoj prvo inozemno putovanje nakon korone biti u Hrvatsku.

Ove godine pretpandemijske brojke još neće biti dosegnute, ističe naša sugovornica, ali posredstvom Unilinea doći će oko 17.000 turista iz Kine. No, već dogodine, kaže, može se računati i s rekordnim posjetom kao u 2019. Na izbor destinacije ove će godine značajnije utjecati hoće li domaćini od gostiju iz Kine zahtijevati test na Covid, što neke zemlje uvelike razmatraju. U Hrvatskoj zasad o tome nema govora i to svakako ide u prilog ubrzanom oporavku posjete iz te zemlje. Kinezi su gosti koji za boravka Europi posjete više zemalja, a predviđa se da će ove godine stići s natprosječno dobrim putnim budžetima budući da su tri godine mogli trošiti samo na putovanja unutar zemlje. Iako, već dugo iz Kine stižu i gosti koji ne pitaju za cijenu.

- Ima i onih koji su čekali ovaj trenutak i protekle dvije godine štedjeli za putovanja u inozemstvo - potvrdit će M. Huang, koja dodaje da su mnogi Kinezi u koroni stekli nove navike. - Zbog toga, ali i činjenice da virus ipak još nije iskorijenjen, pojačano pridaju pažnju higijeni, a mnogi u zatvorenim prostorima i mjestima gdje se okuplja više ljudi računaju na maske.

Putuju cijele godine

Kina i druge azijske zemlje predstavljaju veliki turistički potencijal od kojeg u Unilineu nisu odustali ni u koroni, zadržavši cijelo vrijeme urede u Šangaju, Južnoj Koreji i na Tajlandu.

- Kina se možda otvara nešto sporije od drugih azijskih zemalja, ali puno očekujemo iz tog dijela svijeta. Polovicu naših financijskih rezultata iz 2019., možemo zahvaliti upravo gostima iz Azije. Kina, pak, trenutno prolazi ono što je Europa prošla lani, kad je nastupilo olakšanje zbog ukidanja Covid mjera i val putovanja. Hrvatska je kineskim gostima sada još zanimljivija, jer više ne moraju, nakon što obave formalnosti ulaska u schengensku zonu primjerice u Frankfurtu, imati i posebnu vizu za Hrvatsku. S nestrpljenjem čekamo potpunu normalizaciju i otvaranje azijskog tržišta. To nisu gosti koji putuju samo ljeti, već cijele godine, pa i tijekom zime, što je hrvatskom turizmu orijentiranom na produljenje sezone i najpotrebnije - ističe Boris Žgomba, predsjednik uprave Unilinea.

>> VIDEO: Sklonište ne može zbrinjavati neželjene okote kućnih mačaka

Komentara 5

LJ
ljeto90
11:54 08.02.2023.

Evo ovi u saboru vam prodaju pomorsko dobro??? Kinezi su jako bogati???

Avatar kenshi
kenshi
12:47 08.02.2023.

Sve za turizam! Novi sojevi korone su nebitni, glavno da zimmer frei može strpat lovu u džep.

MV
Misl@v
12:42 08.02.2023.

Još malo pa će HR turisti na Jadranu biti endemska vrsta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije