Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kinezi ne propuštaju

Kinezi će Kumrovčanima pomoći u obnovi Zdenca radosti

'          '
''
05.11.2010.
u 15:35

U kumrovečki projekt obnove Zdenca uključeni su i Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske te Društvo Josipa Broza Tita, a obnova će stajati 350.000 kn

Kumrovčani i Kinezi imaju nešto zajedničko, a to su poštovanje i ljubav prema Josipu Brozu Titu. Kada u Hrvatsku dođe bilo koja visoka kineska delegacija, prva želja joj je da posjeti Kumrovec i Titovu rodnu kuću.

Kumrovečki projekt

Tako je jučer u posjetu Kumrovcu bila i brojna kineska delegacija koju je vodio potpredsjednik Svekineskog narodnog kongresa Simayi Tieliwaerdi. Posjet visoke kineske delegacije Kumrovcu iskoristio je i kumrovečki načelnik Dragutin Ulama, koji bi rado s najbrojnijom nacijom želio uspostaviti prisne odnose. Stoga je Kinezima jučer predložio da se uključe u kumrovečki projekt obnove Zdenca radosti koji je napravljen sredinom 80-ih godina prošloga stoljeća kao svojevrstan most radosti i prijateljstva svih mališana s područja bivše Jugoslavije.

– Zdenac radosti koji se nalazi ispod Titove rezidencije nastao je od 450 crteža, odnosno mozaika djece iz svih republika bivše države. Crteže djece umjetnici koji su radili na Zdencu radosti poslije su pretvorili u mozaike od kamenčića. Na žalost, u ratno vrijeme nije bilo ni novca ni volje da se Zdenac radosti održava pa su mozaici sklonjeni na sigurno u depo kumrovečkog Starog sela. Želja nam je da ovaj simbol prijateljstva mladih oživimo, a nadam se da ćete nam u tome pomoći i vi Kinezi, koji oduvijek gajite veliku ljubav prema Josipu Brozu Titu, što i dokazujete stalnim posjetima Kumrovcu – rekao je kineskoj delegaciji načelnik Kumrovca Dragutin Ulama. Dodao je kako će za obnovu Zdenca radosti trebati oko 350.000 kuna, a u cijelu akciju uključeni su također i Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske te Društvo Josipa Broza Tita.

O Titu je čuo svaki Kinez

Uz obećanje kako će pomoći obnovi Zdenca radosti, kineski veleposlanik u Hrvatskoj Shen Zhifei rekao je da su Kinezi veliki poštovatelji Josipa Broza Tita, o njemu je čuo gotovo svaki Kinez i kod svakog posjeta Hrvatskoj svi se najprije raspituju o Titu.

– Od 1,3 milijarde stanovnika Kine prošle je godine u stranim zemljama bilo njih više od 50 milijuna. No, iz godine u godinu, zbog sve višeg standarda u našoj zemlji, taj se broj drastično povećava. Kinezi sve više posjećuju Europu pa će dolaziti i u Hrvatsku. Ovdje je sve doista prekrasno i nastojat ćemo svim našim turistima sugerirati da za posjeta Hrvatskoj nikako ne smiju zaobići Kumrovec i Zagorje – rekao je veleposlanik Shen Zhifei.

 Prema procjenama kineskog veleposlanstva, Hrvatsku će ove godine posjetiti oko deset tisuća Kineza, no u budućnosti taj bi se broj mogao znatno povećati. – Najveći problem su nam vize. Kad Hrvatska uđe u EU, zbog viznog režima koji tamo vrijedi, broj kineskih turista u Hrvatskoj zasigurno će biti najmanje deset puta veći – rekao je kineski veleposlanik Zhifei.

Ključne riječi

Komentara 1

HS
H.S.S.-Seljacka Buna
03:59 11.11.2010.

Pod hitno ukinuti vize za Kineze !!! Kinezi garantiraju bolju buducnost Hrvatskog Zagorja i cijele Hrvatske. Kina je jedina koja najvise cijeni kultiru Hrvata a isto tako postuje Povijest Hrvata a ne kao druge nacije koje umalovazavaju malu Hrvatsku imalovazavaju malu Hrvatsku i nedaju joj ravnopravnu ulogu u Svijetu kao KINA . Jos jednom puno hvala posjetuKineskoj Delegaciji .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije