Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velika akcija SIPA-e

Uhićenja u BiH: Kinezi automobilima prevezli oko 3 milijuna eura u Hrvatsku

BiH policija
Hrvoje Jelavić/Pixsell
15.04.2016.
u 14:04

Devet kineskih državljana i više tvrtki se sumnjiči za poreznu utaju i pranje novca.

Pripadnici više policijskih agencija započeli su danas pretrese na 18 lokacija u BiH koji su povezani s kineskim državljanima zbog sumnje da su utajili porez i iz države ilegalno iznijeli više od 3 milijuna eura koje su preko banaka u Hrvatskoj uplaćivali na račune državljana Kine. Kako su priopćili iz Državnog odvjetništva BiH, meta jutrošnje akcije koja se izvodi u više gradova u BiH su uglavnom pravne osobe i poduzeća u vlasništvu državljana Kine i s njima povezane osobe.

U okviru istrage prikupljeni su dokazi da je određen broj poduzeća u vlasništvu kineskih državljana prikazivao umanjen promet i nezakonito smanjivao knjigovodstvenu vrijednost uvezene robe koja je prodavana u BiH. Nakon toga su, prema navodima priopćenja, stečeni novac u višemilijunskim iznosima, uz pomoć drugih osoba, ilegalno privatnim vozilima i na druge načine, iznosili iz BiH u Hrvatsku, gdje su uplaćivani na račune kineskih državljana.

Iz državne policijske agencije SIPA-e koja izvodi akciju naveli su da se pretresaju objekti na 18 lokacija na području Sarajeva, Mostara, Prnjavora, Tuzle i Brčko Distrikta kako bi pronašli i oduzeli predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. Devet kineskih državljana i više tvrtki se sumnjiči za poreznu utaju i pranje novca. Po podacima SIPA-e procjenjuje se da je iz BiH ilegalno izneseno oko 3 milijuna eura, čime je oštećen i proračun BiH za više od 430.000 eura za neplaćene obveze.

>>Pet država EU dogovorilo razmjenu informacija o vlasnicima tvrtki

>>Razbijena velika banda: Kako je zlatar oprao 638,5 milijuna kuna

Komentara 2

Avatar Zločinac_Tito
Zločinac_Tito
09:24 16.04.2016.

Šverceri ljudskih organa, treba ih pustiti, postaviti predajnike i pratiti, da se razotkrije taj balkanski "nestanak" ljudi i kuda odlaze...

DU
Deleted user
15:11 15.04.2016.

Kinezi će sljedeći puta biti pametniji pa će dva milijuna ostaviti za mito.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije