Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REGIONALNI SPORAZUM

Kineski predsjednik brani slobodnu trgovinu od Trumpovog protekcionizma

xi
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
19.11.2016.
u 19:22

"Nećemo zatvoriti vrata cijelom svijetu, već ih šire otvoriti"

Kineski predsjednik Xi Jinping danas je u Limi pozvao čelnike Azijsko-pacifičke zone da podrže regionalni sporazum o slobodnoj trgovini koji je predložila Kina kako bi se prebrodila praznina nakon mogućeg američkog napuštanja sporazuma TTP-a.

"Izgradnja Azijsko-pacifičke zone slobodne razmjene  (FTAAP) je vitalna strateška inicijativa za dugoročni napredak regije. Moramo oštro prionuti njezinoj izgradnji", izjavio je kineski čelnik na godišnjem summitu Organizacije za gospodarsku suradnju Azija-Pacifik (APEC). 

"Nećemo zatvoriti vrata cijelom svijetu, već ih šire otvoriti", dodao je kineski predsjednik.

Xi Jinping se neizravno obraćao novoizabranom američkom predsjedniku Donaldu Trumpu koji je najavio protekcionističke mjere radi zaštite američkih radnih mjesta od jeftine kineske i meksičke konkurencije.

Trump je vodio kampanju protiv Transpacifičkog partnerstva (TPP)  potpisanog 2015. između 12 zemalja regije, na poticaj američkog predsjednika Baracka Obame koji se nalazi u Limi na svom posljednjem službenom putovanju. Taj sporazum o slobodnoj razmjeni koji isključuje Kinu je "strašan i čini štetu" Sjedinjenim Državama, rekao je milijarder tijekom kampanje i oštro se suprotstavio ratifikaciji sporazumu u Kongresu.

Kineski predsjednik je u Limi branio RECP, plan sporazuma slobodne razmjene između ASEAN-a (Saveza država Jugoistočne Azije), Australije, Kine i Indije, ali bez SAD-a. 

Peking predstavlja RCEP kao veliku etapu u gradnji zone slobodne trgovine Azije i Pacifika (FTAAP) koja okuplja zemlje članice APEC-a i čije zaključivanje bi moglo potrajati godinama.

"U potpunosti ćemo se posvetiti gospodarskoj globalizaciji uz podržavanje multilateralne trgovine i napredovanje FTAAP-a, radeći za brzom zaključivanju pregovora o RCEP-u", rekao je predsjednik Xi Jinping.

Kineski predsjednik će se tijekom poslijepodneva posljednji puta sastati s američkim predsjednikom Barackom Obamom.

Dvadeset i jedno gospodarstvo APEC-a predstavlja 60 posto svjetske trgovine i 40 posto stanovništva.

>> Šef NATO-a: Trump je u pravu, morate plaćati više

Komentara 6

Avatar lvan12
lvan12
01:07 20.11.2016.

Da je Kinezima zaista do slobodne trgovine bez protekcionizma napravili bi free float svoje valute, kako bi iznivelirali tecaj sa stvarnim stanjem ekonomije... Ovako su upravo oni najveci globalni manipulator i protekcionist.

Avatar mason
mason
19:57 19.11.2016.

Trumpovi glasaci vijeruju da ce Trump uvesti porez od 45 % i da ce u istom trenutku svi iz Kine poceti pakovat firme i za mjesec ce biti raj u Americi.Nitko se od njih ne pita tko ce placati taj porez na kinesku robu.Proizvodac ,uvoznik ili kupac.Proizvodac i uvoznik hodaju po debelom ledu ,to su multimilijarderi koji se mogu drzati godinama.Led puca gdje je najtanji tj ispod kupca.

KI
Kumek iz (HR.Zagorja)
12:05 20.11.2016.

Trump je govorio svašta na kampanji dobrog i lošeg ali sada će se vidjeti kaj u stvari bude istina a kaj laž . Kina daje opomenu Trumpu ali zavisi o Trumpu dali će on to prisvojiti . Kako god bilolo stvari se neće mijenjati da Vanjska trgovina bude zaštićena jer na taj nacin sirotinja će Morat plaćati veću cijenu proizvoda dok u slobodnoj trgovini proizvodi su jeftiniji . Pitanje je da se osigura potrošačima da kupuju jeftinije proizvode bez razlika iz koje države su oni jer svi zajedno uživamo jeftiniju proizvodnju a isto tako i Američki potrošači . Trumpova donošenje takse na uvoz bi koristili Američki Birokrati na račun Američke sirotinje dakle to nam daje još jedan dokaz da se vidi na koji nacin Bogatiji postaju bogatiji a siromašni još siromašniji. O Trumpu ovisi dali će poslušati Kinu koja je na pravom putu i pomaze sirotinju da dodje do jeftinijih proizvoda da bi svezaka kraj sa kraje ako on odluci protiv sirotinje otići će nabrzinu isto tako kako je i došao jer narodu je dosta laži i robovanja za tu Američku birokraciju i vanjsku politiku koja uzima koru kruha od Američke sirotinje da bi birokrati proživjeli. Bravo XI Jinping.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije