Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dva posto BDP-a

Šef NATO-a: Trump je u pravu, morate plaćati više

NATO
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
18.11.2016.
u 22:00

Uvjeren sam da će predsjednik Trump održati američko vodstvo vojnog saveza. Moramo povećati izdvajanje za NATO na dva posto proračuna

Imajući u vidu stav budućeg američkog predsjednika Trumpa o Sjevernoatlantskom savezu, njegovu tvrdnju da svatko mora sam plaćati za svoju obranu, ali i Trumpove najave o bližem povezivanju s Rusijom, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg ovih je dana u misiji umirivanja europskih vojnih partnera kojima Trumpove najave u najmanju ruku izazivaju nelagodu.

– Potpuno sam uvjeren da će predsjednik Trump održati američko vodstvo vojnog saveza. Reći ću mu da je povećanje izdvajanja za vojni proračun pitanje koje ću potegnuti sa svakom članicom NATO-a pojedinačno. Moramo povećati izdvajanje na dva posto proračuna kao što je propisano pravilima NATO-a – ustvrdio je jučer Stoltenberg.

Prilično tvrd Trumpov stav da SAD više ne namjerava na svojim plećima i svom proračunu nositi zajedničku obranu Zapada potresla je saveznike diljem planeta, od europskih članica NATO-a do Južne Koreje i Japana koji se u obrani pred mogućim napadima Pyongyanga uzdaju u američku vojsku i zrakoplovstvo.

Ipak, zasigurno se najnelagodnije trenutačno osjećaju baltičke zemlje koje neki analitičari već dugo drže područjem na kojem bi Rusija mogla iskušati odlučnost Zapada.

Taj “eksperiment” Moskva bi, drže baltički lideri, mogla pokušati već u sljedećim tjednima, u vrijeme tranzicije vlasti u SAD-u.

– Jako se bojim za cijeli Baltik, jednako kao i za sirijski grad Alep, ustvrdio je prije nekoliko dana litavski ministar vanjskih poslova Linas Linkevičius izražavajući strah da bi SAD, željan uspostave dobrih odnosa s Rusijom, mogao jednostavno ignorirati vojnu prijetnju prema tim nekadašnjim republikama bivšeg SSSR-a.

Stoltenbergu kao prvom čovjeku NATO-a još jedna članica zadaje veliku glavobolju – Turska. Druga po vojnoj snazi članica NATO-a u posljednjih nekoliko mjeseci politički je vrlo bliska s Rusijom i sada već balansira na pola puta između Istoka i Zapada.

Njezina promjena kursa posebno je došla do izražaja nakon neuspjela puča prije nekoliko mjeseci za koji Erdoğan neizravno optužuje upravo Sjedinjene Američke Države. Uz to, u turskoj vojsci provedena je prava sječa glava i uklonjen je, između ostalog, cijeli vojni vrh koji Erdoğanu nije bio apsolutno odan.

A upravo su to generali i visoki časnici na kojima se temeljila vojna suradnja Turske i NATO saveza.

Kao posljednja kap dolazi i vijest da su brojni turski časnici u misijama NATO-a zatražili azil kako bi izbjegli buduća uhićenja.

>> Prijatelj s golfa 'nažicao' Trumpov broj za premijera

Komentara 20

DU
Deleted user
23:13 18.11.2016.

Krolindica u panici. Nema para za NATO.

UN
unbekant
07:05 19.11.2016.

To je to,eto nam Nato kaljuze,samo se cekao trenutak da se negdje pronadje rupa,i mulj iz kojeg treba poceti pljackati drzave i to na fini nacin,od koga se treba braniti,od Mongolije,S.Koreje,Bosne i H.Svicarske,Turske,Albanije.... od tih jadnika se treba braniti,pa velike sile kao ni europa ni su ni od kog napadnutze,niti prejeti takvo sto,ali treba uhljebama u Briselu,Londonu,Njujorku,Haagu.....povecati sadasnje plate,jer s ovakvima jedva mogu zimu prezivjeti,e u sta nas HDZ ugura,upado smo bez ikakvog razloga u ove zajednice,kao sto su Nato i EU,e sada placajmo to sto smo zeljeli,e jesmo jadni.

DU
Deleted user
00:00 19.11.2016.

Gluposti,ne treba plaćati ništa više,već samo reći:"Dobro,mi onda mijenjamo stranu i prelazimo u savez sa Rusima!"To bi značilo pomicanje linije sukoba sve do Atlantika,pa eventualno Kanade,Australije i Japana.Tada bi USA promijenila mišljenje o tih 2%.U suprotnom,ide podvala državnog udara u Mexiku,dakle proruska vlada,potom obaranje civilnog aviona,što znači uvođenje sankcija za USA,a od strane Rusije i bivših NATO država,pa stacioniranje proturaketnih sistema u Venecueli i Kubi,kao štit od nuklearne prijetnje Irana,i td...Zna se kako se to radi...Ma ima da USA plaća sav NATO trošak sama,samo ako ovi servilni europski političari shvate kako dobru poziciju imaju,da ostvare svoj interes na račun sukoba USA - Rusija...Ali oni su toliko preplašeni i ponizni da ne vide ništa,pošto su vječito u položaju rukoljuba,iz kojeg je vidno polje poprilično ograničeno...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije