Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
podrška za njegovo vodstvo

Kineska Komunistička partija slavi Xija Jinpinga kao 'kormilara' i 'narodnog vođu'

Xi Jinping
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
12.11.2021.
u 08:28

Xi je gotovo siguran da će osigurati treći mandat kao čelnik stranke sljedeće godine

Dužnosnici kineske Komunističke partije nazvali su predsjednika Xija Jinpinga "kormilarom" i "narodnim vođom" u petak, u iskazu podrške za njegovo kontinuirano vodstvo. Xi je gotovo siguran da će osigurati treći mandat kao čelnik stranke sljedeće godine. Na kraju četverodnevnog sastanka iza zatvorenih vrata u četvrtak, stranka je donijela "povijesnu rezoluciju" koja ističe njezina postignuća pod Xijevim vodstvom te veliča njegov autoritet.

Cijeli tekst rezolucije tek treba biti objavljen.

"Kormilar" i "narodni vođa" opisi su koji su korišteni prije pedeset godina tijekom kulta ličnosti Mao Zedonga, koji je predvodio stranku do moći 1949. godine. Propagandisti stranke koristili su kult ličnosti da privuku podršku za vođu.

"Sve dok podržavamo druga Xija Jinpinga kao jezgru... golemo plovilo kineskog pomlađivanja imat će kormilara te će se suočavati sa svim olujama", rekao je na konferenciji za medije Jiang Jinquan, koji predvodi istraživački ured stranke, o ovotjednom sastanku, poznatom kao Šesti plenum.

Rekao je da Xi u cijelosti zaslužuje biti nazvan "narodnim vladarom."

Stranka se osvrnula na svoja postignuća u sto godina od svoga osnutka te zaključila da se mora okupiti oko Xija, prema priopćenju plenuma koje je objavljeno u četvrtak. Odsutni iz priopćenja bili su mračniji trenuci povijesti stranke, koji uključuju Veliki skok naprijed, ambicioznu kampanju koju je Mao započeo 1958. godine kako bi povećao urod žitarica, što je krenulo po zlu i dovelo do umiranja od gladi milijuna ljudi.

No stranački dužnosnik spomenuo je na konferenciji za medije u petak Veliki skok naprijed kako bi objasnio zašto zemlja ne smije pretjerati u pokušajima da riješi današnje probleme smanjenja emisija ugljika i jaza u prihodima. "U svladavanju lekcije Velikog skoka naprijed i kampanje Narodne komune iz 1950-ih, moramo tražiti napredak dok održavamo stabilnost u svojim pokušajima da postignemo ugljični vrhunac, karbonsku neutralnost i zajednički napredak", rekao je Han Wenxiu, zamjenik čelnika stranačkog ureda za financijske i ekonomske poslove.

"Čak i kad bismo distribuirali bruto nacionalno dohodak jednako na svakoga, ne bismo postigli zajednički napredak", rekao je, naglasivši da kineski BDP po stanovniku nije još na razini zemalja s visokim dohotkom.

Xi je pozvao Kinu da dosegne "zajednički napredak" tražeći da se suzi zjapeći jaz u bogatstvu koji prijeti zemljinoj ekonomskoj nizbrdici i legitimitetu vladavine Komunističke partije. "Zajednički napredak" kao ideja nije nov u Kini. Prvi put ga je spomenuo Mao 1950-ih.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije