Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Kina uvela protusankcije kao odgovor EU: U sve uključena i jedna Hrvatica

Odbor za politiku i sigurnost Vijeća EU (PSC), sada na kineskoj crnoj listi, bavi se zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom i sastoji se od predstavnika svih država članica
22. ožujka 2021. u 23:44 26 komentara 6852 prikaza
Travel season ahead of the Chinese Lunar New Year, at an airport in Shanghai
Foto: ALY SONG/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Kina je kao odgovor na sankcije EU zbog kršenja ljudskih prava Ujgura u regiji Xinjiang uvela protusankcije protiv Odbora za politiku i sigurnost (PSC) Vijeća Europske Unije u kojem sjedi i jedna Hrvatica. Marijana Kujundžić hrvatska je predstavnica pri tom Odboru za koji je Kina kazala kako "nanose ozbiljnu štetu kineskom suverenitetu i interesima te zlonamjerno šire laži i dezinformacije". Za sada nije moguće službeno razjasniti odnose li se sankcije na pojedinačne članove. Ako da, to znači da je svim članovima i njihovim obiteljima zabranjeno putovati i poslovati s Kinom.

Zatražena razrješenja Krušlina i Vekića 'Češljaju' imovinu sudaca koje je Mamić prozvao: Što im sve stoji u imovinskim karticama

Odbor za politiku i sigurnost Vijeća EU, sada na kineskoj crnoj listi, bavi se zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom i sastoji se od predstavnika svih država članica. Prati međunarodne situacije u područjima koje pokriva zajednička vanjska i sigurnosna politika, sudjeluje u definiranju politike te prati njihovu provedbu. To je tijelo jedno od njih četiri koja su proglašena nepoželjnima, a ostali su Pododbor za ljudska prava Europskog parlamenta, gdje nema hrvatskih eurozastupnika, berlinski Mercator institut za kineske studije, te za danska Zaklada saveza demokracija.

Uz njih, Kina je nametnula sankcije članovima Europskog parlamenta Reinhardu Bütikoferu, Michaelu Gahleru, Raphaëlu Glucksmannu, Ilhanu Kyuchyuku i Miriam Lexmann, za koje kinesko Ministarstvo vanjskih poslova tvrdi kako nanose “ozbiljnu štetu kineskom suverenitetu i interesima te zlonamjerno šire laži i dezinformacije” te kojima je zabranjen ulaz u kopneni dio Kine, Hong Kong i Makao te im je zabranjeno poslovati s tom državom. Pod kineskim sankcijama je i zastupnik nizozemskog parlamenta Sjoerd Sjoerdsma, zastupnik belgijskog parlamenta Samuel Cogolati te zastupnica litavskog parlamenta Dovilė Šakalienė te dvojica akademika, Nijemac Adrian Zenz te Šveđanin Björn Jerdén.

Video - Kina se crtićem ruga SAD-u

sprovod za 30 ljudi
Svijet se danas oprašta od princa Philipa: Kraljica naredila da se braća Harry i William razdvoje
G
PASTELNO PROLJEĆE
Guess nagradni natječaj - uslikaj svoju kombinaciju i osvoji nagrade!
  • Herceg56:

    Pa svaka članica EU ina svog predstavnika u tom odboru (PSC) i kakvo je onda čudenje što je hrvatska predstavnica u tom odboru?! U krivo vrijeme na krivom mjestu,kako bi se reklo.

  • vidum:

    Odakle ovim Kinezima pravo na vraćanje istom mjerom? Zna se da samo Amerika i (ponekad) Europa imaju pravo terorizirati ostatak svijeta.

  • Epil:

    Tuga u EU! Kina uvela sankcije i sad se nece moci putovati u Kinu! Puste zalosti.....