Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DIPLOMATSKI PRITISAK

Kina upozorila Češku i Poljsku zbog posjeta tajvanskog ministra: 'Pratit ćemo vas'

China's new Foreign Ministry spokesperson Wang Wenbin
Foto: Artyom Ivanov
1/2
22.10.2021.
u 13:36

Kina je već u sporu s Litvom nakon što je ona s Tajvanom dogovorila otvaranje de facto veleposlanstva u prijestolnicama dviju zemalja

Peking je u petak upozorio Slovačku i Češku, uoči posjeta tajvanskog ministra vanjskih poslova objema državama, da nitko ne bi trebao gajiti iluzije u pogledu "nužnih mjera" koje će Kina poduzeti u obrani svojeg suvereniteta.

Kina, koja polaže pravo na Tajvan s demokratskom vlašću kao na svoj teritorij, uvijek ljutito reagira kad viši tajvanski dužnosnici posjećuju druge zemlje gledajući na to kao na prikrivenu potporu težnjama tog otoka da bude država.

Tajvanski ministar vanjskih poslova Joseph Wu sljedeći tjedan posjetit će Slovačku i Češku. Wu će najprije sudjelovati na forumu u Slovačkoj u organizaciji lokalnog think tanka, a zatim će otići u Prag kako bi se sastao s predsjednikom gornjeg doma češkog parlamenta Milošem Vystrcilom i gradonačelnikom Praga Zdenekom Hribom.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin rekao je da će pomno pratiti Wuov posjet.

Upitan hoće li Kina poduzeti korake protiv Čeha i Slovaka, rekao je da će Kina "poduzeti odgovarajuće i potrebne mjere za čvrstu obranu nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Nitko ne bi trebao imati iluzije o tome".

Wang nije objasnio.

Kina je već u sporu s Litvom nakon što je ona s Tajvanom dogovorila otvaranje de facto veleposlanstva u prijestolnicama dviju zemalja.

Kina i Litva međusobno su opozvale svoje izaslanike u dotičnim zemljama.

Tajvan nema diplomatske veze ni s jednom europskom zemljom osim Vatikana.

Zbog pritiska Kine mnoge zemlje ne žele ugostiti visoke tajvanske ministre, iako je Wu posjetio Dansku 2019. kako bi govorio na samitu demokracije u Kopenhagenu.

Kina je pojačala svoj vojni i diplomatski pritisak na Tajvan kako bi ga prisilila da prihvati kineski suverenitet.

Tajvan kaže da je neovisna zemlja s pravom na međunarodno tretiranje kao takva i da će se braniti od Kine ako bude napadnut.

>> VIDEO Accuweather objavio detaljnu prognozu za ovu zimu, evo što su najavili za Hrvatsku

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar DragorTr
DragorTr
15:07 22.10.2021.

Stvarno su zlocesti ti Ameri koji su se i rodili zlocesti i krivi su za svo zlo na ovoj planeti. Uz Zidove(Izrelce) i masone najveci. Veci i od HDZ-a, SDP-a i svih hr stranaka i politicara zajedno, a to nijee lako. I svi drugi na ovom svijetu koji nisu na liniji komunisticke partije Kine, i usude se napraviti bilo sto, a da prethodno ne pitaju doticnu partiju i vladu koju ona ima za dozvolu su zli. Sa druge pak strane Kinezi, konkretno Narodna Republika Kina i njihova komunisticka partija su totalni humanisti i mirotvorci. a u njihovo postenje i postene namjere ne treba ni sumnjati. Ko ne vjeruje neka pita Tibetance prezivjele dolazak kineskih komunista na Tibet. Stalne najave vojnog osvajanja Tajvana i prijetnje svim drzavama koje bi se usudile imati bilo kakve odnose sa Tajvanom, od gospodarskih do diplomatskih, samo su dokaz kineske mirotvornosti i postenja.

Avatar TvojUjko
TvojUjko
11:18 23.10.2021.

Samo rokat Kineze, Serbe i Ruse, malo se probahatili

HO
homophob
19:54 22.10.2021.

Kinezi potvrduju svakim danom da oblik ocnih kapaka i pigmentacija povrsine koze nisu prepreka za biti krkanima! Potpisuju ugovore a potom na brzinu cine sto su kazali da nece- krkansko vizantinski obicaj! Sa Britanijom potpisali da ce Hong-Kongu dozvoliti 50 godina zivot po demokratskim zakonima kako su naucili a za samo 7 godina brutalno taru demokraciju i uvode diktaturu. Tajvan ima razloga ne htjeti pod komunisticku vlast!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije