Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rizičan povratak

Kina se budi: "Broj rezervacija je ogroman, broj pretraga u Kini narastao je tisuću puta"

Kina
Foto: Rafael Ben-Ari/Chameleons Eye
1/4
16.01.2023.
u 10:58

Već je počelo reaktiviranje kineske ekonomije, pokazuju analize s Wall Streeta, koje za iduću godinu predviđaju rast veći od svih ostalih svjetskih ekonomija. Ipak prijetnja pandemije i dalje ostaje, a povratak na pretpandemijsku aktivnost ovisi upravo o prosječnom potrošaču.

Usprkos novom masovnom valu zaraza nakon ukidanja politike "nultog Covid-a" kineska se ekonomija budi, a vlasti nastoje svojim politikama to buđenje potaknuti. Svjetska banka predviđa rast od 4.4% u ovoj godini dok druga predviđanja izražavaju još veće brojke. Goldman Sachs već obavještava svoje klijente o brzom ponovnom otvaranju kineskog tržišta u cilju povećanja potrošačke i poslovne aktivnosti, a predviđaju stopu rasta od 5.2%. Istovremeno, ostale ekonomije svijeta nemaju toliko svijetlu sliku predstojećeg razdoblja. Usprkos snažnijem završetku 2022. SAD-u buduće probleme mogle bi stvarati rastuće kamatne stope, Europa je već u recesiji, a predviđeni rast za Japan iznosi svega 1%.

Ipak, novi val zaraze sve brže prilazi svome vrhuncu. Masovno povećanje broja slučajeva od prosinca već puni bolnice, pa premda su kineske vlasti do sada govorile o nezamjetnim brojevima, vanjske projekcije već dugo pričaju o milijunima i prenatrpanim bolnicama, a prošloga su tjedna osvanule i satelitske snimke prepunih krematorija diljem zemlje. Uslijed tih saznanja, vladajući u Kini rekli su kako je u regiji Henan, u središtu zemlje, oboljelo gotovo 9 od svakih 10 stanovnika prenosi Washington Post.

(211223) -- XI'AN, Dec. 23, 2021 (Xinhua) -- Aerial photo shows the Bell Tower in Xi'an, northwest China's Shaanxi Province, Dec. 23, 2021. Xi'an imposed a citywide lockdown, effective Thursday, in an effort to curb the spread of the latest COVID-19 resurgence. (Xinhua/Liu Xiao) Photo: Liu Xiao/XINHUA
Foto: Liu Xiao/XINHUA

Najveća prijetnja i prijelomnica bit će lunarna Nova godina, ove nedjelje, kada radnici iz urbanih obalnih područja tradicionalno odlaze u ona ruralna u unutrašnjosti u posjet svojim obiteljima, gdje je zdravstvena infrastruktura znatno slabije razvijena. 

Međutim, dalek je put do uspostavljanja pretpandemijske ekonomske aktivnosti i povezanosti s ostatkom svjetske ekonomije te se u narednim mjesecima očekuje zastajkivanje u oporavku, koji bi svoj tempo trebao pojačati od proljeća prema navodima analitičara. Vlasti u zemlji dakako nastoje potaknuti ovakav razvoj događaja. Kineska središnja banka već je srezala kamatne stope, a isto bi mogla i ponoviti, dok vlada izdaje nove kredite građevinskim poduzećima. Ishod će ovisiti ponajviše o brzini kojom se Kineski građani vrate na stare potrošačke navike, a dobru indikaciju za to nude procjene o rastu prosječnog iznosa sredstava na bankovnim računima kineskih kućanstava od 42% od početka 2020. godine što ukupno iznosi 4.8 trilijuna dolara.

SHANGHAI, CN - MAR 18 2015:Visitors on Shanghai - The Bund or Waitan at night.Shanghai Bund has dozens of historical buildings and It is one of the most famous tourist destinations in Shanghai. Photo via Newscom Newscom/PIXSELL
Foto: Rafael Ben-Ari/Chameleons Eye

Od oporavka i otvaranja Kine, globalna ekonomija već profitira izlaskom kineskih turista. Adam Burke, predsjednik odbora za turizam u Los Angelesu rekao je: " Broj rezervacija je ogroman. Od dana ukidanja restrikcija broj pretraga u Kini narastao je tisuću puta." Kineske avio kompanije, Air China i Hainan Airlines, već najavile kako ovog mjeseca namjeravaju uvesti dnevne letove iz Pekinga u Los Angeles.

Dodatnu brigu predstavlja mogućnost da ovo buđenje podigne potrošnju, a time i cijene nafte, ali očekivani izvoz rafinata nafte iz Kine iznosi 1.5 milijuna barela dnevno što bi moglo umanjiti stopu rasta cijena i ublažiti pritisak.

>> VIDEO: Kune možete trošiti još danas, a velika promjena građane čeka od sutra na bankomatima

 

Komentara 1

Avatar nekakav
nekakav
11:26 16.01.2023.

zmaj se diže... opet neki u strahu. u istočnjačkoj mitologiji zmaj je nešto dobro, štiti i pomaže ljudima. u zapadnoj je zmaj oličenje opasnosti, uništenja. čija vizija pobjeđuje, ona koja nudi 5 tisuća godina kontinuiteta ili ona stara 250 godina?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije