Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZABRINJAVAJUĆI PODACI

Kina prvi put priznala: Koronavirusom zaraženo više od 1700 zdravstvenih djelatnika

Koronavirus u Kini
Foto: Reuters/PIXSELL
1/10
14.02.2020.
u 19:39

Većina zdravstvenih djelatnika, njih 1502 od 1716, razboljela se u pokrajini Hubei, epicentru zaraze, pojasnio je Zeng Yixin, zamjenik direktora Nacionalnog zdravstvenog povjerenstva

Više od 1700 kineskih zdravstvenih djelatnika angažiranih na suzbijanju epidemije koronavirusa zaraženo je tim virusom koji je prije nekoliko dana dobio službeni naziv COVID-19, priopćile su u petak zdravstvene vlasti, dodajući da je šest djelatnika umrlo.

Većina zdravstvenih djelatnika, njih 1502 od 1716, razboljela se u pokrajini Hubei, epicentru zaraze, pojasnio je Zeng Yixin, zamjenik direktora Nacionalnog zdravstvenog povjerenstva.

Koronavirus u Kini
1/5

Ovo je prvi puta da je Kina objavila službeni broj zaraženih među medicinskim osobljem od izbijanja koronavirusa.

"Činjenica da je među oboljelima od virusa COVID-19 više od 1700 zdravstvenih djelatnika je jako tužna vijest", kazao je šef odjela za izvanredna stanja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Mike Ryan.

Infekcije medicinskog osoblja tijekom izbijanja zaraze nisu posljedica nedostatne zaštitne opreme već neprimjerenih zaštitnih procedura, posebice među iscrpljenim osobljem koje radi bez prestanka, ocjenjuje stručnjakinja za zarazne u WTO-u Sylvie Briand.

Prema službenim brojkama, u ovom trenutku je koronavirusom u Kini zaraženo 55.748 ljudi, a do sada je umrlo 1380 ljudi.

Peking nameće 14-dnevnu karantenu svima koji se vraćaju u grad

Kineski glavni grad Peking nameće 14-dnevnu karantenu svima koji se vraćaju u grad i kaznit će svakoga tko se odbija dobrovoljno podrgnuti samoizolaciji ili odbija slijediti službena pravila o suzbijanju novoga koronavirusa, rekle su gradske vlasti u petak.

Kineske vlasti bore se da suzbiju širenje koronavirusa.

Državni list Beijing Daily citirao je bilješku iz obavijesti pekinške radne skupine za suzbijanje virusa: "Od sada, svi koji su se vratili u Peking moraju ostati kod kuće ili se podvrgnuti promatranju 14 dana nakon dolaska. Oni koji odbijaju kućno ili centralizirano promatranje i drugu prevenciju i kontrolne mjere zakonski će odgovarati".

Svi koji se vraćaju u Peking morat će unaprijed podnijeti planove kretanja svojoj zajednici, stoji u obavijesti.

 

Ključne riječi

Komentara 15

I1
ing-12345
20:09 14.02.2020.

Kineska komunistička partija laže o ovoj zarazi o samog početka. Očito je da je broj zaraženih i mrtvih ogroman jer mjere koje su Kini poduzimane bile su nesrazmjerne brojkama o zaraženim i mrtvima. A i danas došla je vijest da da svaki kinez koji se vraća u Peking mora ići 15 dana u karantentu. Ovakve mjere se ne rade ako nemaš već milione zaraženih i desetke tisuća mrtvih. Samo vlada kleptomanskog birokrate Plenkovića ne poduzima ništa

Avatar Ironman0105
Ironman0105
20:22 14.02.2020.

Interesantno je da nitko nije primijetio da se doticni virus cudom pojavio u vrijeme kad su utvrdjene indicije da ce se protesti protiv vlasti u Hong Kongu prosiriti na ostala podrucja Kine

KU
kukie
22:31 14.02.2020.

komo lazljivci

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije