Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Klimatske promjene

Kina ograničava emisiju ugljičnog-dioksida

smog
afp
27.11.2009.
u 08:30

Kina, koja ima najveću emisiju ugljičnog dioksida na svijetu, pridružila se Sjedinjenim Državama u usporavanju globalnih klimatskih promjena i zagađenja.

Kina je objavila da će do 2020. godine ograničiti godišnji rast svoje emisiju ugljičnog dioksida za 40 do 45 posto – u odnosu na razinu rasta u 2005. godini, prenosi BBC.

To znači da će Kina, u skladu sa svojim gospodarskim rastom, i dalje povećavati količinu ugljičnog dioksida koji ispušta u atmosferu, ali po bitno nižoj stopi nego do sada. Od zemalja u razvoju se, naime, ne očekuje preuzimanje istog tereta u rasterećenju opterećenosti atmosfere od stakleničkih plinova kao od razvijenih industrijskih zemlja, poput SAD-a, Japana, članica EU-a i sl.

Time se Kina, koja ima najveću emisiju ugljičnog dioksida na svijetu, pridružila Sjedinjenim Državama u definiranju industrijskih kvota kojima je cilj usporiti globalne klimatske promjene.

Kineska je vlada najavila da će premijer Wen Jiabao nazočiti međunarodnom summitu o klimatskim promjenama koji se sljedeći mjesec održava u Kopenhagenu.

Ključne riječi

Komentara 2

HS
H.S.S.-Seljacka Buna
10:51 27.11.2009.

Kina odlucno poduzima mjere za smanjenje dioksida ! Kina je zavrijedila pohvalu nakon najave smanjenja dioksia za 40% do45% do 2020 godie.

Avatar sebastian
sebastian
13:36 27.11.2009.

Kakve gluposti, ustanovljeno je da se na zapadu povecao ugljicki dioksid za 30 % umjesto da se smanijio unatoc tim silnim mjerama i sto su automobiliste opljackali itd. to su vam sve lazi. a o kamionima, cruiserima koji zbacivaju kao 10000 automobila, svi avioni, pogotovo oni nepotrebni ratni o tome niko ne govori !!! A samo iz zemlje sto se tice vulkana i sto stalno iz zemlje se dimi itd.o tome niko ne govori, to je stotine tisuca vise nego ikada moze covjecanstvo sprijeciti....klimu zaustaviti to je najveci vic !!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije