Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gušenje sloboda

Kina objavila nacrt zakona o Hong Kongu

A vigil for a protester Marco Leung Ling-kit who fell to his death during a demonstration outside the Pacific Place mall a year ago, in Hong Kong
Foto: TYRONE SIU/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
22.06.2020.
u 20:56

Zakon je donesen nakon mjeseci nemira u gradu

Kao što je i najavila, Kina je u subotu objavila detalje novog zakona o nacionalnoj sigurnosti za Hong Kong, otvarajući put najdubljim promjenama života toga grada od povratka pod kinesku vlast 1997. Kina tvrdi da je cilj toga zakona odgovoriti na separatističke aktivnosti, subverzije, terorizam i urote sa stranim silama, no kritičari strahuju da će ugušiti široke slobode koje se smatraju ključnima za status Hong Konga kao globalnog financijskog centra.

Detalji zakona objavljeni su nakon trodnevnog sastanka čelnih tijela kineskog parlamenta. Dugoočekivani zakon, koji je izazvao duboku zabrinutost u Washingtonu i Europi, uključuje uspostavu ureda za nacionalnu sigurnost Hong Konga koji će prikupljati podatke i procesuirati zločine protiv nacionalne sigurnosti. Hongkonška čelnica Carrie Lam imat će ovlasti imenovanja sudaca za slučajeve ugrožavanja nacionalne sigurnosti, što bi moglo unijeti nemir među ulagače, diplomate i poslovni svijet.

Očekuje se da će zakon stupiti na snagu uoči ključnih izbora za zakonodavno vijeće Hong Konga 6. rujna. 

Ključne riječi

Komentara 1

NE
Nepokolebljiv
06:24 23.06.2020.

Sklapanje ugovora s komunistima je jednako kao ugovori s Vizantincima - traju samo tako dugo dok to njima odgovara a potom ih pregaze! HK je trebao imati 50 godina atmosferu drugaciju od totalitarizma kom-kine slobodnu i demokratsku i prema tome ugovoru su Britanci prepustili Krunski Teritorij komunistima. Interesira me da li ce se komunisti iznenaditi kada zapadni novac vise nece dolaziti u Kinu pod specijalnim jeftinim uvjetima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije