Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Međunarodni dječji filmski festival

KIKI male Zagorce potiče na vizualnu pismenost i razmišljanje

KIKI
Foto: Matija Toplovec/PIXSELL
1/2
08.05.2014.
u 12:00

Radi se o festivalu koji je prerastao u samostalnu manifestaciju koja svake godine bilježi sve veći interes najmlađe filmske publike. Ove godine djeca su mogla pogledati 35 filmova iz 22 zemlje svijeta

Treću godinu za redom najmlađi su imali priliku tri dana uživati u izboru najboljih svjetskih filmova za djecu. Od ponedjeljka do srijede u Multimedijskoj dvorani - kinu u Zaboku, održao se 3. KIKI festival – međunarodni festival filmova za djecu u organizaciji Društva Naša djeca Zabok i udruge Gokul - Građanske organizacije za kulturu.

Mladi biraju

Posebnost ovoga festivala je što najbolji film biraju djeca, tročlani dječji žiri u koji su ove godine izabrani srednjoškolci, Sandra Benčić i Gabrijel Krušelj te Karlo Peček, učenik sedmog razreda. Gabrijel kaže kako mu je želja postati glumcem.

- Nakon što smo sve odgledali razmišljali smo i razgovarali te odlučili da je najbolji film Djevojka zvana Elastika - rekli su mladi. Autor filma je Guillaume Blanchet iz Kanade, koji se video linkom zahvalio najmlađima na nagradi, a ona je 250 eura koju dodjeljuju organizatori, te umjetnički rad. Članove žirija oduševila je vizualna tehnika filma.

Posebna pohvala dodijeljena je za film “9 metara”, autora Andresa Valtera iz Belgije. Film govori o dječaku čija je majka u komi, a on misli da je može održati u životu postavljenjem novog rekorda u skoku u dalj. Druga pohvala dodijeljena je za film “Pješčani čovjek”, autora Partela Talla iz Estonije, a film govori o odnosu čovjeka i prirode.

- Radi se o festivalu koji svoje začetke ima u matinejama ‘starijeg brata’ Tabor film festivala, a prerastao je u samostalnu manifestaciju koja svake godine bilježi sve veći interes najmlađe filmske publike. Poseban naglasak u izboru filmova stavlja se na kvalitetu i edukativne filmove koji djecu potiču na razmišljanje te podizanje njihove vizualne pismenosti, a ovogodišnji KIKI ponovo svojoj vjernoj publici nudi pravu riznicu žanrovski raznovrsnih filmova - ističe Jasenka Borovčak, iz organizacijskog tima.

Hrvatski predstavnik

U programu je ove godine bilo trideset i pet filmova iz Italije, Irske, Rusije, Estonije, Bjelorusije, Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Slovenije, Francuske, Švicarske, Japana, Češke, Kanade, Latvije, Nizozemske, Mađarske, Španjolske, Velike Britanije, Švedske, Belgije, Finske i Hrvatske, koju predstavlja Miran Miošić s filmom Skriveni talent. Ulaz na sve projekcije bio je besplatan, a u filmovima su podjednako uživali djeca iz vrtića i srednjoškolci.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije