Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rusija

KGB živom otrovao svoga bivšeg agenta i njegovu suprugu

kgb kalasnjikov
PIXSELL
28.12.2010.
u 15:56

Riječ je o disidentima Marini (56) i Viktoru (58) Kalašnjikovu koji od ove jeseni žive u Berlinu, a koji su se s teškim simptomima javili u bolnicu gdje je utvrđeno da u krvi imaju vrlo velike i opasne količine žive

Njemački istražitelji i tužiteljstvo pokrenuli su istragu o tome je li ruski bračni par Kalašnjikov otrovan. Riječ je o disidentima Marini (56) i Viktoru (58) Kalašnjikovu koji od ove jeseni žive u Berlinu, a koji su se s teškim simptomima javili u bolnicu gdje je utvrđeno da u krvi imaju vrlo velike i opasne količine žive. Viktor je bivši poručnik KGB-a još iz doba SSSR-a, a njegova je supruga povjesničarka i novinarka.

Rusiju su napustili kada više nisu nigdje mogli naći posao, a od tada su oboje radili kao slobodni novinari koji su svojim člancima i te kako iritirali službeni Kremlj. Živjeli su u Ukrajini, Poljskoj i Estoniji, a u rujnu su se doselili u Berlin. Početkom prosinca oboje su primijetili da imaju ozbiljnih zdravstvenih problema – Viktor je počeo naglo mršavjeti, Marini je otpala polovica kose, a oboje su patili od teških glavobolja, pekla ih je koža, imali su bolove u kralježnici i iznenadne napade nemira. Otad su bolnici te liječnici kontroliraju njihovo stanje.

U krvi Viktora Kalašnjikova pronađeno je 53,7 mikrograma žive po litri krvi, a u krvi njegove supruge 57 mikrograma. Kako su uobičajene vrijednosti oko 3 mikrograma, sumnja se da ih je netko sustavno trovao.

Državno tužiteljstvo u Berlinu priopćilo je da je otvorena istraga i da je vodi odjel koji se bavi politički motiviranim kaznenim djelima. I sam Viktor Kalašnjikov početkom prosinca za njemački je časopis Focus izjavio da su on i njegova supruga žrtve pokušaja trovanja u režiji Moskve.

Ovaj slučaj neodoljivo podsjeća na trovanje polonijem također bivšega agenta KGB-a Aleksandra Litvinenka. On je nakon tri tjedna umro u londonskoj bolnici. Iako je britanska policija vrlo dugo i pomno istraživala ovaj slučaj, jedino do čega su došli jest da je Litvinenka najvjerojatnije otrovao bivši agent KGB-a Andrej Lugovoj. I Litvinenko je bio žestoki kritičar Vladimira Putina i ruske politike, a tijekom istrage o njegovu ubojstvu, zbog britanskih zahtjeva za ispitivanje svjedoke, odnosi između dvije zemlje bili su vrlo zategnuti.

Prije raspada Sovjetskog Saveza Viktor, inače stručnjak za vojna pitanja, bio je agent KGB-a u Beču te su mu bile dostupne sve povjerljive i tajne informacije. Nakon iznenadnog odlaska Mihaila Gorbačova s vlasti, Kalašnjikov je završio kao savjetnik predsjednika Borisa Jeljcina. Uz pomoć drugih Jeljcinovih savjetnika uspjelo mu je isposlovati umirovljenje iz KGB-a, no nevolje su počele u trenutku kada ga je KGB pod svaku cijenu htio vratiti natrag u svoje redove. Nakon što je otišao iz ureda predsjednika, gdje god bi se zaposlio, KGB je bio tu. Kad se 1997. godine zaposlio u njemačkoj naftnoj kompaniji, FSB (sljednik KGB-a) od njega je tražio da u tu kompaniju ubaci ruske špijune. Kada je odbio, rečeno mu je da će “platiti krvlju”. Kada mu je 1999., nakon što je popio šalicu kave u ruskom veleposlanstvu u Bruxellesu pozlilo, Viktor je posumnjao na trovanje.

Nedugo nakon toga FSB je upozorio sve njihove prijatelje i kolege da se Marina i Viktor nalaze na crnoj listi. U intervjuu koji je dao prošle godine u srpnju kazao je da su se tada svi razbježali i da su on i njegova supruga ostali sami. No ustrajali su u svojim aktivnostima, a 2004. godine na ulici ih je zaustavio jedan agent FSB-a i upozorio da ne zalaze u strana veleposlanstva te da se ne sastaju s diplomatima. Nedugo nakon toga dobili su otkaze i više nisu mogli dobiti posao ni u jednom ruskom mediju, znanstvenoj ustanovi ili tvrtki. Otišli su u Ukrajinu, no ni tu nisu imali mira – ukrajinske su ih vlasti proglasile ekstremistima kojima ne mogu jamčiti sigurnost unutar zemlje. Krenuli su dalje, sve do Berlina, gdje su otrovani.

Ključne riječi

Komentara 111

OB
-obrisani-
19:14 28.12.2010.

odvratni ste ciokaubojgusari vi i vaše lažne \"vijesti\"

OB
-obrisani-
19:53 28.12.2010.

sve su to ciokaubogusarski vazali kad bi vi zavladali slavenskom rusijom, volio bi ti nju........

FE
Felicijen
17:29 28.12.2010.

Ovi šiptari su tu zalutali zajedno s onim plastičnim flašama koje je more donijelo kod Dubrovnika?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije